Σήμα κινδύνου για την καλλιέργεια της φράουλας στην Ηλεία

Εργάτες αρνούνται να πληρωθούν με τον τρόπο που προβλέπει η νομοθεσία και απαιτούν «μαύρα» χρήματα

Η φράουλα, αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά εξαγώγιμα προϊόντα της Ηλείας, περιοχής που κατέχει τα πρωτεία στην παραγωγή, με προορισμό κυρίως τη Ρωσία. Είναι από τα αγροτικά προϊόντα που φέρνει «ζεστό χρήμα» στην χώρα μας.

Όμως φέτος η καλλιέργεια της φράουλας εκπέμπει σήμα κινδύνου. Αιτία, η εργασιακή νοοτροπία των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά για την συγκομιδή της και οι οποίοι αρνούνται να πληρωθούν με τον τρόπο που προβλέπει η νομοθεσία και απαιτούν «μαύρα» χρήματα.

Για την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και απειλεί την καλλιέργεια της φράουλας, του «κόκκινου χρυσού» που στηρίζει την εθνική οικονομία μας μίλησε ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης ένας από τους μεγαλύτερους φραουλοπαραγωγούς του νομού Ηλείας:

«Σε περίπου 10 ημέρες ξεκινά η συγκομιδή της πρώϊμης φράουλας και στα μέσα Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της όψιμης. Η ποιότητα και της φετινής παραγωγής θα είναι πολύ καλή και το μεγαλύτερο μέρος της όπως πάντα θα εξαχθεί, γιατί η εσωτερική αγορά δεν έχει πλέον την δυνατότητα να απορροφήσει ποσότητες».

Απαιτούν «μαύρα»

Όμως ο κ. Αρβανιτάκης αποκαλύπτει ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εργάτες γης στην μεγάλη τους πλειονότητα αλλοδαποί. «Δυστυχώς κανένας από τους εργαζόμενους δεν θέλει να φαίνεται ότι εργάζεται για ευνόητους λόγους: οι μεν έλληνες εργάτες για να μην χάσουν την κάρτα αλληλεγγύης με την οποία ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ αλλά και για να μην χάσουν το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ οι δε αλλοδαποί γνωρίζοντας την δύναμή τους εκμεταλλεύονται και αυτοί την κατάσταση και δεν θέλουν να πληρώνονται με εργόσημο με αποτέλεσμα να πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές».

«Καμπανάκι» για την καλλιέργεια

Και βέβαια η κατάσταση αυτή δημιουργεί πέρα από το ότι υπάρχουν απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, εγκυμονεί οικονομικούς κινδύνους και για τους φραουλοπαραγωγούς αφού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το εργατικό κόστος. Και με τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης τονίζει: «Αυτή η κατάσταση έχει αρνητικές συνέπειες για τους φραουλοπαραγωγούς, γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν στην εφορία το εργατικό κόστος που είναι τεράστιο και έτσι αυτό εμφανίζεται ως κέρδος. Κάποια στιγμή λοιπόν αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση θα σταματήσει η καλλιέργεια της φράουλας. Η εργασιακή συμπεριφορά θα την καταστρέψει. Υπάρχει θέμα λοιπόν. Είναι κάτι που απασχολεί πολύ έντονα τους φραουλοπαραγωγούς και θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε».

Πηγή: patrisnews.com

Διαβάστε επίσης