Βασίλης Παπαϊωάννου: Να διεκδικήσουμε για τους μηχανικούς και όχι να μπούμε σε πολιτικά παιχνίδια

Ο Εκπρόσωπος Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Μηχανικών απαντα στις ερωτήσεις του tempo24 για τις εκλογές στο τεε

Με τις δικές της προτάσεις κατέρχεται στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, η παράταξη Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Μηχανικών, διεκδικώντας την ψήφο του τεχνικού κόσμου.

Ο Βασίλης Παπαϊωάννου, Αντιπρόεδρος ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, Εκπρόσωπος Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Μηχανικών, απαντώντας στις ερωτήσεις του tempo24 μίλησε για  τα οξυμένα προβλήματα  του κλάδου, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Πόσο δύσκολο είναι σε αυτή την χρονική συγκυρία το ΤΕΕ να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του τεχνικού κόσμου;

Σίγουρα δεν ζούμε και τις καλύτερες συνθήκες σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στην «ανεργία» πολλούς συναδέλφους, στην οικονομική εξαθλίωση άλλους και το χειρότερο όλων, τους νέους και δυναμικούς μηχανικούς στη ξενιτιά. Αυτό δεν είναι λόγος να μην μπορεί το ΤΕΕ να διεκδικεί τα δικαιώματα των μηχανικών. Του εναντίον. Τώρα πρέπει να φανούμε πιο δυνατοί και συγκεντρωμένοι στις διεκδικήσεις μας. Διεκδικήσεις οι οποίες θα αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στα συμφέροντα του κλάδου μας και όχι στα πολιτικά παιχνίδια κομματικών παρατάξεων. Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Μηχανικών, μια παράταξη με σταθερά ανεξάρτητη και αδέσμευτη πορεία στα τεκταινόμενα του ΤΕΕ/ΤΔΕ εδώ και 23 χρόνια, εγγυάται ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία κομματική συναλλαγή ή ανταλλαγή. Δεν θα ακολουθήσει τακτικές άλλων παρατάξεων και θα συνεχίσει να στοχεύει στην βελτίωση των συνθηκών των συναδέλφων και στην προσπάθεια ανόρθωσης και ανάπτυξης της πληγείσας από τη κρίση Δυτικής Ελλάδας.

Ποιές παρεμβάσεις κατά την γνώμη σας πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση του ΤΕΕ;

Το ΤΕΕ διαχρονικά και εκ της ίδρυσης του αποτελεί και σύμβουλος του κράτους. Ένα ρόλο τον οποίο επιτελεί είτε από παρεμβάσεις που κάνει σε θέματα τοπικής ή και υπερτοπικής σημασίας, είτε και μέσω παρουσίας εκπροσώπων του σε τεχνικά συμβούλια και επιτροπές. Το ΤΕΕ/ΤΔΕ έχει δυνατότητες παρέμβασης και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ. Η αναβάθμιση του ρόλου του μπορεί να προέρθει μόνο από την απαγκίστρωση από δεσμευτικές πολιτικές, με αποκλειστικό γνώμονα την επιστημονική γνώση των μελών του και τις δυνατότητες που έχουν να εκφράζουν τεκμηριωμένες απόψεις. Ο ρόλος αυτός θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της δεινοπαθήσας από τη κρίση περιοχής μας. Η κατάσταση που έχει οδηγηθεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια από κομματικές επιλογές ανεξαρτήτως χρώματος, οι οποίες υπηρετούν όχι το συμφέρον του ελληνικού λαού αλλά ξένα συμφέροντα είναι γνωστή σε όλους. Οι παρεμβάσεις του ΤΕΕ δεν μπορούν να τίθονται υπό την κηδεμονία των εκάστοτε κυβερνήσεων και των διακομματικών συναλλαγών και ανταλλαγών. Έτσι μόνο μπορεί το ΤΕΕ να αναβαθμίσει το ρόλο του στη κοινωνία. Μην ξεχνάμε ότι οι λύσεις των προβλημάτων δεν μπορούν να περιλαμβάνουν τις αιτίες τους.

 

Η κρίση έχει πλήξει σε δραματικό βαθμό τον τεχνικό κλάδο υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης και αν ναι κάτω από ποιές προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί;

Καταρχάς ανάκαμψη του τεχνικού κλάδου δεν μπορούμε να έχουμε αν δεν δομηθεί ένα ανθρώπινο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των μηχανικών ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης με αναλογικό τρόπο. Το ασφαλιστικό που αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύει σε συνδυασμό με το φορολογικό σύστημα, απλά οδηγεί τους συναδέλφους στην ανεργία. Τεχνικός κλάδος χωρίς μηχανικούς δεν γίνεται. Είναι αυτονόητο αυτό θεωρώ. Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι ως παράταξη κατεβαίνουμε στις εκλογές μόνο στη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας θα εκφράσω την άποψη μας για την ανάκαμψη σε περιφερειακό επίπεδο. Και ναι υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης της Δυτικής Ελλάδας. Η ανάκαμψη μπορεί να προέρθει όταν το ΤΕΕ/ΤΔΕ σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς διεκδικήσει άμεσα και αποτελεσματικά όλα τα ανοικτά θέματα της περιοχής μας. Θέματα τα οποία αποτελούν πληγές ανοικτές στον τόπο και εμποδίζουν την ανάπτυξη της περιοχής και την ανάκαμψη του τεχνικού κλάδου. Θέματα τα οποία δεν πρέπει να προσεγγίζονται με κομματικές γραμμές και να μην αποτελούν παροδικές συμπλεύσεις με το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, αλλά διαχρονικές διεκδικήσεις απέναντι σε οποιοδήποτε κυβερνούσα αρχή.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ