Πάτρα - Δημοτικοί υπάλληλοι: "Φύγε τώρα..." - Για ποιον χτυπά η καμπάνα - Επιστολή σε Πελετίδη

Από τους εργαζόμενους στα Δημοτικά Κοιμητήρια

Την απομάκρυνση της Προϊσταμένης των Δημοτικών Κοιμητηρίων ζητούν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στα Δημοτικά Κοιμητήρια της Πάτρας, μέσω ανοικτής επιστολής με αποδέκτη τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. 

Μετά από μια παράθεση γεγονότων, την καταγγέλουν για την διάλυση της υπηρεσίας, αναφέροντας πως "Με την παρέλευση δύο χρόνων από τότε αποδείχθηκε και επιβεβαιώνεται καθημερινά μέχρι σήμερα ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος πράγματι, είναι διαχρονικά μοναδική ως «αστυνομικό δαιμόνιο», ως άλλος «Ηρακλής Πουαρό», στη …διάλυση της υπηρεσίας των δημοτικών Νεκροταφείων όπου αποκλειστικά και μόνο έχει απασχοληθεί"

Η επιστολή φέρει τις υπογραφές εργαζομένων

 

Ολόκληρη η επιστολή: 

Την Πρωτοχρονιά του 2014 στο εορταστικό μήνυμα- απολογιστικό των πεπραγμένων του ο  τότε Δήμαρχος Δημαράς αναγόρευσε υπάλληλο των Δημοτικών Νεκροταφείων ως «υπάλληλο της χρονιάς».

Δεν προσδιόρισε βέβαια τότε ο Δημαράς ποιάς χρονιάς. Ούτε γνωρίζουμε την ιδιαίτερη προσφορά της συνολικά στην υπηρεσιακή της διαδρομή, την αποκτηθείσα πείρα από τις υπηρεσίες που απασχολήθηκε, τα ιδιαίτερα προσόντα που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της. Πολύ δε περισσότερο όταν απέναντι στην υπάλληλο αυτή που κατά τον Δημαρά έχρηζε τη βράβευσή της, υπήρχαν και υπάρχουν πάρα πολλοί υπάλληλοι, με δεκαετίες προσφοράς στο Δήμο, με ιδιαίτερη συμβολή στην ανασυγκρότηση, την οργάνωση και αποτελεσματικότητα  των υπηρεσιών του, προς όφελος του Δήμου και κατ΄ επέκταση των δημοτών, πάντα στη αφάνεια με μοναδική τους βράβευση την αγάπη, την αναγνώριση  και εκτίμηση των συναδέλφων τους και των συναλλασσομένων συνδημοτών μας. Η ίδια δε η χρονιάρα!!! υπάλληλος φρόντισε και φροντίζει, ακόμα και σήμερα, να διατυμπανίζει τις ιδιαίτερες ακόμα και συγγενικές της σχέσεις με διάφορα πολιτικά πρόσωπα. Μάλλον για να καλύψει την έλλειψη οποιονδήποτε  άλλων προσόντων της.

Ο μοναδικός ρόλος και προσόν της υπαλλήλου ήταν ο κατόπιν καταγγελίας δημότη εντοπισμός οικονομικών ατασθαλιών υπαλλήλου των κοιμητηρίων. Αυτή η «ανακάλυψη» αξιοποιήθηκε πολιτικά τόσο από την τότε δημοτική αρχή, αλλά και την ίδια την υπάλληλο όπως και μερικούς ακόμα υπαλλήλους για δικά τους προσωπικά, υπηρεσιακά οφέλη.  

Με την παρέλευση δύο χρόνων από τότε αποδείχθηκε και επιβεβαιώνεται καθημερινά μέχρι σήμερα ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος πράγματι, είναι διαχρονικά μοναδική ως «αστυνομικό δαιμόνιο», ως άλλος «Ηρακλής Πουαρό», στη …διάλυση της υπηρεσίας των δημοτικών Νεκροταφείων όπου αποκλειστικά και μόνο έχει απασχοληθεί.

                Για βελτίωση βέβαια της υπηρεσιακής λειτουργίας των κοιμητηρίων, για αφαίρεση των προϋποθέσεων επανάληψης φαινομένων ατασθαλιών των υφισταμένων της, ούτε λόγος. Φαίνεται θεωρεί η υπάλληλος της χρονιάς ότι δεν αποτελούν αυτά δική της- και του Δ/ντή της - υπηρεσιακή ευθύνη. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα κρούσματα που στη συνέχεια επαναλήφθηκαν επί δικής της θητείας ως Προϊσταμένης των Κοιμητηρίων.

 Η μοναδική της αρμοδιότητα και προσόν ως Προϊσταμένης, εξαντλείται σε μια βιομηχανία αναφορών κατά του συνόλου του προσωπικού και των δύο Νεκροταφείων, με ανυπόστατες κατά κύριο λόγο καταγγελίες, με τρομοκρατία, με βρισιές και αναξιοπρεπείς εκφράσεις κατά μεροκαματιάρηδων με είκοσι και τριάντα χρόνια δουλειάς.

 Αναφέρει δε ακόμα και τον αναπληρωτή Δ/ντή της, για …μη έγκαιρη έκδοση πειθαρχικών αποφάσεων εκ μέρους του κατά των εργαζομένων, σύμφωνα με τις δικές της αναφορές.

                Ως σοβαρότερο όμως κρούσμα να αναφερθεί ότι αρνείται ακόμα και να συμμορφωθεί, διαφωνώντας με συγκεκριμένες έγγραφες επί τούτου συστάσεις του Δημάρχου για το κλίμα συνεργασίας που πρέπει να πρυτανεύει στη διοίκηση και στη διαχείριση του προσωπικού, την αποφυγή της κατάχρησης των πειθαρχικών μέτρων ως αποκλειστικό εργαλείο διοίκησης.

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, παρόντων του συνόλου των εργαζομένων των δημοτικών Νεκροταφείων και του αναπληρωτή Δ/ντή, συζητήθηκε η όλη κατάσταση στο χώρο των Νεκροταφείων και ομόφωνα αποφασίστηκε συνάντηση με το Δήμαρχο όπου θα του εκτεθεί ακριβώς η κατάσταση αυτή και θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή της.

Στη συνάντηση δε αυτή που πραγματοποιήθηκε με το Δήμαρχο , παρά την προσπάθεια του Προέδρου του Σωματείου  Τάκη Σκιαδά να «καπελώσει»  όλα τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ, αποκρύβοντας όλα όσα ομόφωνα είχαν αποφασιστεί με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων των Νεκροταφείων και ιδιαίτερα, όλα όσα είχαν σχέση με το λόγο της συνάντησης αυτής, δηλαδή με την Προϊσταμένη και το κύριο αίτημα της απομάκρυνσής της από τη συγκεκριμένη υπηρεσία των Κοιμητηρίων, παρά την πρωτοφανή άρνηση του Σκιαδά ακόμα και να υπογράψει την ανακοίνωση του σωματείου με αυτά που ομόφωνα είχαν αποφασιστεί από κοινού με τους εργαζόμενους, διατυπώθηκαν καθαρά προς το Δήμαρχο από τ΄ άλλα μέλη  του σωματείου οι παρακάτω προτάσεις μας, επί των οποίων περιμένουμε ακόμα την απάντηση της δημοτικής αρχής:

Πρώτη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, για το αναγκαίο κλίμα συνεργασίας του προσωπικού είναι η απομάκρυνση της υπαλλήλου της τρομοκρατίας και της διάλυσης από την υπηρεσία των κοιμητηρίων, στερούμενης  της  απαραίτητης χημείας, της απαραίτητης ικανότητας δημιουργίας και έμπνευσης κλίματος συνεργασίας με το προσωπικό της.

Την μεταφορά της υπηρεσίας των Κοιμητηρίων από την τεχνική Δ/νση Πρασίνου, όπου μεταφέρθηκε από τη δημαρχία του Δημαρά - με τη βοήθεια των τότε Γενικών Δ/ντριών - για πολιτικούς, υπηρεσιακούς λόγους και συντεχνιακά συμφέροντα, στην αρμόδια Βεβαιωτική Δ/νση Προσόδων όπου επί της ουσίας υπάγεται, ως καθαρά βεβαιωτική - εισπρακτική υπηρεσία, με ανάλογη τροποποίηση και του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας για την θεσμική κατοχύρωση.

Την επανεξέταση και την αναγκαία ίσως  επικαιροποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας  των Δημοτικών Κοιμητηρίων για την αποτελεσματικότερη και ουσιατικότερη λειτουργία της υπηρεσίας και των εργαζομένων.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν και προϋποθέτουν σωστή οργάνωση και λειτουργία της υπηρεσίας με πλήρη υπευθυνότητα πρωτίστως των Προϊσταμένου και Δ/ντή για το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο κάθε  Δ/ντής και ο κάθε Προϊστάμενος για να δικαιούται το επίδομα θέσης ευθύνης θα πρέπει να αναλαμβάνει το σύνολο των ευθυνών και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιδιότητα του αυτή και τις διατάξεις λειτουργίας των κοιμητηρίων όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. Οι εργαζόμενοι των Νεκροταφείων δεν είναι ούτε τεμπέληδες, ούτε κλέφτες, ούτε ο σάκος του μποξ για να εκτονώνεται η κάθε Προϊσταμένη…

                                        ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Μαρκοπούλου Ευαγγελία

Μιχαήλ Σπυρίδων

Γιαννακόπουλος Ηλίας

Τσιρώνης Τριαντάφυλλος

Χασάμπαλης Νίκος

Παπαντωνοπούλου Κων/να

Μπούζης Ανδρέας

Φίλιππας Ανδρέας

Γουργούλης Αιμιλιανός

Κουλουμπής Ευθύμιος

Σταυρόπουλος Σπυρίδων

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ