Σωτήρης Δούβρης: "Στις μέρες τα κάνεις όλα, ή τίποτα"!

συνάντηση με τον αγαπημένο Πατρινό ηθοποιό

Ο Πατρινός ηθοποιός Σωτήρης Δούβρης, ζει το όνειρό του στο Εργαστήρι Ερασιτεχνικού Θεάτρου, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη είναι τρόπος ζωής και ψυχικής ανάτασης. Πιστεύει ότι η απόλυτη αγάπη σε αυτό που κάνεις, μπορεί να το απογειώσει γι αυτό και δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανένα ρόλο του. Αγαπά την Πάτρα και πριν καν φτάσει, έχει ήδη κανονίσει καφέ με τους αγαπημένους του φίλους, τους οποίους δεν βλέπει όσο συχνά θα ήθελε λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων στην Αθήνα. Το "δέσιμο" με τους Θανάση Κουρλαμπά και Ιωσήφ Ιωσηφίδη στο έργο "Όλη η Βίβλος (λέμε τώρα...)", θεωρεί ότι βασίζεται στην ελευθερία και την ειλικρίνεια στις σχέσεις τους. Στην πολυαναμενόμενη ταινία της Ντίσνεϋ ‘Ο Πητ και ο Δράκος του’, έχει δανείσει τη φωνή του! Κάνει και άλλα πολλά! Έχει επίσης ακόμα περισσότερα στο μυαλό του. Αλλωστε όπως λέει και ο ίδιος στις μέρες μας δεν γίνεται να κάνεις μόνο ένα πράγμα: "Θα έλεγα ότι πρέπει να τα κάνεις όλα ή τίποτα"! 

...

Τον Σωτήρη Δούβρη θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε στις δύο τελευταίες παραστάσεις "Όλη η Βίβλος (λεμε τώρα...) στο θέατρο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ + (Πάτρα), το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη 24 και 25 Οκτωβρίου. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

-           Ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης… και μερικές φορές όλα αυτά ταυτόχρονα.  Συνεχίζεις να «τρέχεις» με «γκάζι» την αγάπη σου για την τέχνη;

 Ακριβώς! Τρέξιμο πολύ, αλλά για μια δουλειά πολύ όμορφη και δημιουργική! Στις μέρες μας, καλώς ή κακώς, δεν γίνεται να κάνεις μόνο ένα πράγμα. Θα έλεγα ότι πρέπει να τα κάνεις όλα ή τίποτα! Προσπαθώ τουλάχιστον να μην τα κάνω ταυτόχρονα, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως κάτι θα σου ξεφύγει.

   -           Τι γίνεται στο Εργαστήρι Ερασιτεχνικού Θεάτρου; Έχουμε ακούσει ότι περνάτε όμορφες στιγμές…

Πρόκειται για ένα όνειρο που είχα από όταν ζούσα στην Πάτρα. Συμμετέχοντας κι εγώ σε ερασιτεχνικές ομάδες συνειδητοποίησα ότι με την κατάλληλη καθοδήγηση, οι ερασιτέχνες μπορούν να κάνουν θαύματα. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω ένα εργαστήρι υποκριτικής κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν το θέατρο σαν χόμπυ. Φέτος, συνεχίζουμε για 4η χρονιά στον πολύ όμορφο χώρο του θεάτρου Vault και περιμένουμε οποιονδήποτε έχει μεράκι και θέλει να ασχοληθεί με τη μαγική τέχνη του ηθοποιού!

-           Δεν έχεις διανύσει πολλά «χιλιόμετρα» στο χώρο, παρ όλα αυτά οι δουλειές σου έχουν θετικό πρόσημο. Σε ποια απ΄ όλες βάζεις εσύ τον καλύτερο «βαθμό»;

Θα σου δώσω κλισέ απάντηση δυστυχώς, αλλά που με εκφράζει απόλυτα. Η δημιουργία ενός χαρακτήρα από το χαρτί μέχρι να παρουσιαστεί στη σκηνή είναι μια κυοφορία που καταλήγει σε γέννα στην πρεμιέρα! Όπως λοιπόν κανένας γονιός δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανένα από τα παιδιά του, έτσι κι εγώ. Αγαπάω όλους τους ρόλους  που έχω παίξει, για διαφορετικούς λόγους τον καθένα.

-           Κινηματογράφος, θέατρο ή τηλεόραση;

Το θέατρο με γοήτευε πάντα. Είναι μαγικό, αν συνειδητοποιήσεις το πόσο εφήμερη τέχνη είναι. Κάθε στιγμή στο θέατρο γεννιέται και πεθαίνει αμέσως!

-           Κατάγεσαι από μια πόλη που έχει τα περισσότερα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα. Με «μαγιά» καλλιτεχνική. Θεωρείς ότι η Πάτρα σε βοήθησε να βρεις τον προσανατολισμό σου;

Σίγουρα οι εμπειρίες μου από ερασιτεχνικές ομάδες στην Πάτρα, ήταν αυτές που με έκαναν να σκεφτώ την υποκριτική επαγγελματικά. Χαίρομαι πολύ όταν βρίσκομαι στην πόλη μου με παράσταση, γιατί έχω την ευκαιρία να δείξω τη δουλειά μου σε ανθρώπους που μοιράστηκα μαζί τους τη σκηνή, την πρώτη φορά που έπαιξα!

 

-           Έρχεσαι συχνά στην Πάτρα;

Προσπαθώ, αλλά όχι όσο συχνά θα ήθελα.

 

-           Ποια είναι η αγαπημένη σου γωνιά και τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν έρχεσαι στον τόπο σου;

Το πρώτο πράγμα που κάνω αφού αφήσω τα πράγματα μου σπίτι, είναι να βγω για καφέ με φίλους αγαπημένους, που έχω πάρει τηλέφωνο πριν καν φτάσω! Συνήθως προτιμώ να πηγαίνω στη Ρήγα Φερραίου, στον πεζόδρομο ή στη Φιλοποίμενος στο Μέγαρο Πραπόπουλου.

-           Με τη Βίβλο (βοήθειά μας) έχετε καταφέρει να σπάσετε ρεκόρ και μάλιστα σε μια εποχή δύσκολη για την τσέπη του θεατρικού κοινού. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Η χημεία της ‘Αγίας Τριάδας’! Με το Θανάση (Κουρλαμπά) και τον Ιωσήφ (Ιωσηφίδη) έχουμε αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση, που βασίζεται στο χιούμορ. Προσωπικά αισθάνομαι μια ελευθερία όταν δουλεύω μαζί τους, ειδικά στις πρόβες. Δεν χρειάζεται να αποδείξω ούτε να μου αποδείξουν τίποτα. Θεωρώ λοιπόν ότι το κοινό βλέπει μια παρέα επί σκηνής, που θα ήθελε να είναι η παρέα του! Ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω…

 

-           Τι άλλο κάνεις εκτός από τη Βίβλο και το Εργαστήρι φυσικά…

Μαζί με τον Ιωσήφ (Ιωσηφίδη) κάνουμε πρόβες στο ‘Οφσάιντ’ του Σέρτζι Μπελμπέλ, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, που θα ανέβει στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας από 2 Δεκέμβρη. Αυτόν τον καιρό, παίζεται στις αίθουσες η ταινία της Ντίσνεϋ ‘Ο Πητ και ο Δράκος του’, όπου έχω δανείσει τη φωνή μου!

 

 

- Σ ευχαριστώ πολύ

- Κι εγώ