Πάτρα: Ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου για τους πλειστηριασμούς και τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών από το 2011 έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία επιτροπών για την αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (ιδιαίτερα εμπόρων – επαγγελματιών). Έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις με Φορείς, Συλλόγους, Αλληλέγγυες Οργανώσεις Καταναλωτών  (ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ). Επί ένα χρόνο παρείχε δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και υποστήριξης στα γραφεία του Συλλόγου, σε συνεργασία με το νομικό τμήμα του ΙΝΚΑ και στη συνέχεια με ειδικό πρόγραμμα παρείχε δωρεάν νομικές υπηρεσίες στους συναδέλφους που είχαν ανάγκη υποστήριξης.

Η συνεχής δράση του ΕΕΣΠ,  έχει επεκταθεί και πέραν της Πάτρας. Μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου  μαζί με αλληλέγγυους  μετέβησαν στο Μεσολόγγι και σε συνεργασία με αντίστοιχους τοπικούς φορείς απέτρεψαν πλειστηριασμό συναδέλφου μας, ενώ τις προτάσεις και την τεχνογνωσία του προώθησε στα συνδικαλιστικά μας όργανα, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΟΕΣΠ & Ν/Δ Ε) και Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ταυτόχρονα, ενημερώνει κάθε Τετάρτη τα μέλη του και τα καλεί να παραβρεθούν  για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στο Ειρηνοδικείο Πατρών. Είμαστε δίπλα στους «χειμαζόμενους» συναδέλφους που τσακίζει η οικονομική κρίση, που έχασαν τις περιουσίες τους και κινδυνεύουν να χάσουν  και την πρώτη κατοικία τους. Εξετάζουμε βέβαια κάθε φορά τις ιδιαιτερότητες των πλειστηριασμών (βρεθήκαμε σε πλειστηριασμό  που ήταν στο πινάκιο για  να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από την περιουσία του επιχειρηματία). Προτείναμε όλο το προηγούμενο διάστημα 2011-2015 να συμπεριληφθούν οι έμποροι στην εξαίρεση για την πρώτη κατοικία. Προτείναμε  επίσης στις αλλαγές του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη 2015 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να μπορούν να ενταχθούν και οι έμποροι, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το 2018 δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία:

-Ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια των ελευθέρων επαγγελματιών, των εμπόρων και των αγροτών καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία.

-Με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ.

Ο νόμος Κατσέλη και στην καινούρια μορφή του καλύπτει όλες τις κατηγορίες των πολιτών (μισθωτούς, ελ. επαγγελματίες κλπ) πλην αυτών που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Όμως όπως τροποποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ο νόμος προστατεύει και όσους έχουν χρέη από εμπορική δραστηριότητα την οποία πλέον όμως έχουν απωλέσει ή έχουν διακόψει. Ακόμη, σύμφωνα με αποφάσεις δικαστηρίων δεν θεωρούνται έμποροι με την έννοια του συγκεκριμένου νόμου και άρα προστατεύονται όσοι έχουν μικρομάγαζα (περίπτερα, ψιλικατζίδικα, τσαγκάρικα, μικρά καφενεία, επιδιορθωτές ρούχων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ).

Σήμερα είναι όσο ποτέ ώριμες οι συνθήκες να προστατευθεί με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου ο εμπορικός κόσμος. Έτσι, κρίνουμε θετικά τις εξαγγελίες για τροποποίηση και διεύρυνση του νόμου. Ωστόσο, εμείς θα είμαστε εκεί κάθε Τετάρτη για τη διασφάλιση της  πρώτης  κατοικίας του εμπόρου, του ανέργου, του εργαζόμενου που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.


 

Διαβάστε επίσης