Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

«Η προώθηση ενός πολιτισμού ειρήνης»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών συμμετέχει και φέτος  στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μια σειρά δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ο φετινός εορτασμός θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2016. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Κράτους είναι ελεύθερη.

Οι εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης πραγματοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2015-2016 είναι αφιερωμένο στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα». Θέμα διαχρονικό και πολυδιάστατο, αφορά στην ιδεολογία και την πράξη, που σε κάθε εποχή εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με διαφορετική δυναμική.

Στο πλαίσιο αυτό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, έχοντας ως έμπνευση ένα μοναδικό ψηφιδωτό του 2ου-3ου αι. μ.Χ της έκθεσής του με απεικόνιση αθλητών και ως έκθεμα του μήνα ολυμπιακές δάδες, σχεδιάζει μια σειρά δράσεων, διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων

 

με τίτλο «Η προώθηση ενός πολιτισμού ειρήνης»

 

προτάσσοντας το  μήνυμα της Ειρήνης, της Συμφιλίωσης των λαών και των αρχών της Αλληλεγγύης, του Διαλόγου και του Σεβασμού της Διαφορετικότητας μέσα από το πνεύμα του αθλητισμού.

Έκθεμα του μήνα

«Το φως της Ολυμπιακής Δάδας, Πυρσός της Ειρήνης»

Ολυμπιακές Δάδες και λαμπαδηδρόμοι από την Ιδιωτική Συλλογή του πατρινού δημοσιογράφου Φίλιππου Ανδρεόπουλου θα εκτεθούν στον προθάλαμο του μουσείου και  θα συνυπάρξουν σε ένα διάλογο με τη ζώνη των αθλητών του ρωμαϊκού  ψηφιδωτού δαπέδου που φιλοξενείται στην αίθουσα του Δημοσίου Βίου.

 

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

10.30-12.30

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών  υποδέχεται την Εθνική  Ολυμπιακή Ακαδημία ΕΘΝ.Ο.Α., λίγες μόλις μέρες μετά την επιστροφή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο  και σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας προσκαλεί τους μαθητές να γνωρίσουν τις αξίες του Ολυμπισμού.

Τα παιδιά μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΚΟΡΟΙΒΟΣ» της ΕΘΝ.Ο.Α., το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, θα έχουν την ευκαιρία ν’ αναπτύξουν και να συζητήσουν με στελέχη της Ακαδημίας και Ολυμπιονίκες το θέμα: «1936 – 2016: 80 χρόνια Ολυμπιακή Φλόγα. Η σημασία της μεταλαμπάδευσης των Αξιών του Ολυμπισμού από γενιά σε γενιά», καθώς και να παρουσιάσουν δικές τους χορογραφίες εμπνευσμένες από τα ποιήματα του πετυχημένου βιβλίου της ΕΘΝ.Ο.Α. «Αξίες Ολυμπιακές! Από την Ολυμπία… προς όλο τον Κόσμο! Ένα μαγικό ταξίδι!».

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 από τις 10:30 π.μ. έως τις 12:30 μ.μ. στο χώρο του Μουσείου.

 

Ώρες διεξαγωγής: 10.30-12.30

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Ώρες επικοινωνίας: 9.00-13.00 - Τηλ.2613616178

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Γεωργία Μανωλοπούλου

 

 

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

·         Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σέβομαι τη διαφορετικότητα» και “Imagine Peace” σε συνεργασία με  το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τον  Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.

 

12.30-13.30

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών

∆ιάρκεια προγράµµατος: 1.30΄ ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

 Ώρες επικοινωνίας:9.00-13.00 - Τηλ.2613616100

 

Απογευματινές Ώρες Εκπαιδευτικών Δράσεων

17.30-19.30 και 18.30-20.30

Η κάθε δίωρη  εκπαιδευτική δράση θα απαρτίζεται από δυο ενότητες:

 

 Ενότητα Α

«Σέβομαι τη διαφορετικότητα» και “Imagine Peace” σε συνεργασία με  το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τον  Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.

 

 Ενότητα Β

 

·         Παρουσίαση του Παραολυμπιακού Κινήματος και του αθλητισμού των Ατόμων με Αναπηρία και συζήτηση με τους αθλητές του  Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” Πάτρας.

Επίδειξη των αθλημάτων :

·         Αντισφαίριση με Αμαξίδιο

·         Επιτραπέζια Αντισφαίριση

·         Μπάσκετ με αμαξίδιο

·         Τοξοβολία

 

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών

∆ιάρκεια προγράµµατος: 2 ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Ώρες επικοινωνίας:9.00-13.00 - Τηλ.2613616100

 

 

19.30-21:00

Ομιλία στο Αμφιθέατρο  του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών

«Η Προώθηση ενός Πολιτισμού Ειρήνης μέσα από το πνεύμα του αθλητισμού»

Ομιλία και ανοιχτή συζήτηση για την ειρήνη από το Δρ Κωνσταντίνο Φίλη Διεθνολόγο, Διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής  Εκεχειρίας με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, διακεκριμένων  πατρινών αθλητών και αθλητών με Ειδικές Ανάγκες του σωματείου Ήφαιστος με  στόχο την προώθηση των αρχών της ειρήνης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και την αλληλεγγύης μέσα από το πνεύμα του αθλητισμού.

Υπεύθυνοι σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς με τίτλο

«Η Προώθηση ενός Πολιτισμού Ειρήνης»

Γεωργία Μανωλοπούλου, φιλόλογος/μουσειολόγος

Θανάσης Θεμελής, ζωγράφος

ΕΦΑΑ-Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

τηλ.2613616100/2613616178

gmanolopoulou culture.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ