Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι για τις δύο δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ηλείας - Τι λέει ο Άκης Τσελέντης

Προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν οι δύο σεισμοί που ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ χθες και σήμερα καθώς και οι μικροσεισμοί που τους ακολούθησαν, στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, αλλά και των περιοχών της Αχαίας και της Ηλείας.

Οι σεισμολόγοι καθησυχάζουν τους πολίτες και μιλούν για φυσιολογική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, δήλωσε ότι «δεν μπορούν να μας ανησυχούν αυτοί οι σεισμοί, το θεωρούμε στη σεισμικότητα της περιοχής. Για καλό είναι, όχι για κακό. Το Ιόνιο έχει δώσει σεισμούς. Και να γίνει εκεί που είναι να γίνει, δεν μας προβληματίζει κάτι στο Ιόνιο», όπως γράφει η εφημερίδα "Πατρίς".

Παράλληλα, o καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθότι «εντάσσεται στην τρέχουσα διαδικασία το φαινομένο. Τέτοιοι σεισμοί γίνονται δεκάδες καθημερινά και οι δύο συγκεκριμένοι που αναφέρατε είναι μέσα στην ακολουθία».
 

Οι δύο δονήσεις

Να υπενθυμίσουμε πως ο πρώτος, μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (4,4 σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό), σημειώθηκε στις 9:14 π.μ. με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 14 χλμ δυτικά της Αμαλιάδας και είχε εστιακό βάθος 15,3 χλμ, σύμφωνα με την ανάλυση της σεισμολόγου Μαρίας Κολλίγρη από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ηλεία αλλά και την Αχαΐα.

Σχεδόν τρεις ώρες αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, σημειώθηκε σχεδόν στο ίδιο σημείο σεισμός μεγέθους 3,6R, ο οποίος έγινε επίσης αισθητός.

Σύμφωνα με την ανάλυση του σεισμολόγου Μ.Χαραλαμπάκη από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αυτός ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 18 χλμ νότια της Κυλλήνης και εστιακό βάθος 27, 5 χλμ.

Η δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 5.20 το πρωί της Τετάρτης, σήμερα το πρωί δηλαδή, στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς.

Συγκεκριμένα, η δόνηση βάσει της αυτόματης, προκαταρκτικής λύσης του EMSC ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το εστιακό της βάθος να τοποθετείται στα 2 χιλιόμετρα.

Tο επίκεντρο του σεισμού, εντοπίστηκε στα 38 χιλιόμετρα από το νησί.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ