ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ Του παίρνουν τη γη για να περάσει ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου και του δίνουν ψίχουλα για αποζημίωση

με αποφαση του εφετειου θα παρει 6,5 ευρω το τμ. ενω το δημοσιο εδινε περισσότερα

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιστρέφουν αγρότες στην περιοχή της Αμαλιάδας, από όπου θα περάσει ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, αφού εν έτει 2016 η ελληνική δικαιοσύνη τους οδηγεί σε αδιέξοδο με τις αποφάσεις της περί απαλλοτριώσεων, με συνέπεια να μην ορίζουν τη γη που κατέχουν.

Πριν από μερικές εβδομάδες, το Τριμελές Εφετείο Πατρών επιδίκασε δραματικά χαμηλή έως και εξευτελιστική τιμή αποζημίωσης σε αρκετούς δικαιούχους, καταδικάζοντάς τους σε οικονομική δυσπραγία. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιδικάζει μείωση 50% σε ήδη χαμηλές αποζημιώσεις, ενώ σε ορισμένους δικαιούχους ορίζει τιμή αποζημίωσης σχεδόν 90% κάτω από την αρχική τιμή του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο Δημήτρης Τασσόπουλος, από την περιοχή του Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας, το Πρωτοδικείο όρισε προσωρινή τιμή 101 ευρώ ανά τ.μ., το ελληνικό Δημόσιο αντιπρότεινε 50,54/τ.μ. και τελικά το Εφετείο Πατρών όρισε τιμή στα 6,5 ευρώ/τ.μ.!

«Προσφύγαμε στη λεγόμενη ελληνική δικαιοσύνη για να βρούμε το δίκιο μας και δείτες που καταλήξαμε. Το ίδιο το Δημόσιο πρότεινε 50 ευρώ και το Εφετείο μας χαντάκωσε. Από το 2009 που ξεκίνησε η ιστορία με τον δρόμο, έκοψα 18 ρίζες ελιές και σταμάτησα να καλλιεργώ και τις υπόλοιπες εκτάσεις. Από τότε έχασα όλο το αγροτικό μου εισόδημα και δεν μου το αναπλήρωσε κανένας», τονίζει στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Τασόπουλος, διευκρινίζοντας ότι δεν εναντιώνεται στην κατασκευή του έργου, αλλά ζητά να αποζημιωθεί για την καταστροφή που υφίσταται.

«Ποτέ δεν είπαμε να μη γίνει το έργο. Αλλά για να γίνει, πρέπει κι εμάς να μας αποζημιώσουν για να αντικαταστήσουμε αυτό που χάνουμε. Μέχρι τώρα έχω πάρει 5500 ευρώ, έχω ξοδέψει τα μισά στα δικαστήρια και με την τιμή που μου έβγαλε το Εφετείο, πρέπει να επιστρέψω και τα μισά. Αυτή είναι η ελληνική δικαιοσύνη;», αναρωτιέται με νόημα ο κ.Τασσόπουλος.

Στην ίδια μοίρα είναι και ο 43χρονος αγρότης Κων/νος Σκλάβος από τον Άγιο Ιωάννη, ο οποίος βλέπει το βιός του να καταστρέφεται και ο ίδιος να μην μπορεί να κάνει τίποτα. Από το 2009 σταμάτησε να καλλιεργεί τα υπό απαλλοτρίωση χωράφια του, περιμένοντας να λάβει αποζημίωση που να αντισταθμίζει τις εισοδηματικές του απώλειες. Πέρασαν όμως σχεδόν 10 χρόνια και η νοητή χάραξη του διέλυσε κυριολεκτικά και μεταφορικά τη δουλειά. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, πέρα από τα υπό απαλλοτρίωση τεμάχια, αδυνατεί να καλλιεργήσει και τα υπόλοιπα, διότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ύδρευση, ενώ και οι εκτάσεις γύρω από τον δρόμο είναι ουσιαστικά άχρηστες.

«Η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια.  Είμαι επαγγελματίας αγρότης και από αυτό ζω. Εδώ και χρόνια δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε γιατί περιμένουμε να περάσει ο δρόμος. Όμως, ακόμα και τα τμήματα που μου αφήνουν δεξιά και αριστερά είναι άχρηστα, διότι από το καυσαέριο θα επιβαρύνονται όταν φτιαχτεί ο δρόμος. Παράλληλα, τα 20 στρέμματα στην άλλη πλευρά δεν μπορούν να καλλιεργηθούν γιατί το νερό είναι από την άλλη πλευρά και δεν με αφήνουν να το περάσω. Μας έχουν κόψει τη γη στα δύο και τα λεφτά που μας ορίζουν είναι σκέτη κοροϊδία, μας καταστρέφουν», υπογραμμίζει ο κ.Σκλάβος.

Τόσο ο κ.Σκλάβος όσο και ο κ.ΔΙονυσόπουλος τόνισαν κατηγορηματικά ότι ουδέποτε τάχθηκαν ενάντια στο έργο και αντί για να δουν καλό, βλέπουν τον όλεθρο κατάματα.

«Ούτε επί Τουρκοκρατίας δεν γινόταν αυτό το πράγμα, να μην ορίζουμε τη γη που κατέχουμε. Αυτά που μας άφησαν οι πατεράδες με συμβόλαια να μην τα ελέγχουμε. Παρότι το έργο θα μας ζημιώσει, διότι ούτε να χτίσουμε σπίτι δεν θα μπορούμε, καθώς θέλει πάνω από 60-70 μ. τουλάχιστον απόσταση από τον δρόμο, εμείς δεν εναντιωθήκαμε. Έχουμε αφήσει όμως 10 χρόνια τα χωράφια έτσι, δεν έχουμε εισόδημα και περιμένουμε κάθε μέρα κάποιον να μας ενημερώσει, δίχως αντίκρισμα.

 

Διαλύουν 50 στρέμματα καλλιέργειας στα Κονιδέικα!

Φτάνοντας κάποιος στην περιοχή των Κονιδεΐκων στην Αμαλιάδα, διαπιστώνει πόσο ευλογημένη είναι η γη. Εύφορο έδαφος, ιδανικό κλίμα, μόλις 5 χλμ από τη θάλασσα, σημείο πρόσφορο για την αγροτική παραγωγή. Ο 62χρονος Δημήτρης Θεοδωρόπουλος ζει και δραστηριποιείται στην περιοχή για περίπου 30 χρόνια. Ξεκίνησε με 15 στρέμματα, με πολύ κόπο και θυσίες έφτασε να καλλιεργεί 50 στρέμματα και να παράγει ευρεία ποικιλία αγροτικών προϊόντων, όπως λάδι, καρπούζια, πατάτες, κ.ά. Η επένδυση που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα σε εξοπλισμό ξεπερνά τις 500.000 ευρώ και για να τη συνεχίσει, ο γιος του έγινε Νέος Αγρότης και έχει επενδύσει επίσης χρήματα στη γη.

Η κατασκευή όμως του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος τον αναγκάζει σε απαλλοτρίωση των 35 στρεμμάτων (σε πρώτη φάση) έναντι εξευτελιστικής αποζημίωσης, γκρεμίζοντας τους κόπους μιας ζωής. Ο ίδιος δεν αντιτάχθηκε ούτε μια στιγμή στην κατασκευή του δρόμου, θεωρώντας ότι αυτό επιτάσσει το καθήκον του ως Έλληνα πολίτη που ενδιαφέρεται για το εθνικό συμφέρον. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν σεβάστηκε τη στάση του και τους κόπους του, αλλά του συμπεριφέρεται εκδικητικά δίνοντάς του μόλις 2100 ευρώ ανά στρέμμα.

«Το ελληνικό κράτος μας πετάει έξω από τη γη μας. Μου παίρνουν τα 35 από τα 50 στρέμματα και μου αφήνουν σκόρπια 15 σε μικρά κομμάτια, τα οποία ουσιαστικά είναι άχρηστα. Ούτε σπίτι μπορώ να χτίσω, καθώς με πληροφόρησαν ότι πρέπει να απέχει τουλάχιστον 60 μέτρα από τον δρόμο. Εχω ρίξει 500.000 ευρώ στις καλλιέργειες για λάστιχα, αγωγούς, δίκτυα κλπ και όλα αυτά μου τα καταστρέφουν. Μας επιδίκασαν 4000 ευρώ στην αρχή και πήγαμε στο Εφετείο για καλύτερα και μας έβγαλαν 2000 ευρώ το στρέμμα. Τι να αγοράσω με 2.000 ευρώ όταν κάνουν 10.000 όλα, και μάλιστα όχι το ίδιο καλά με αυτά που έχω», επισημαίνει απελπισμένος στην εφ.«Πατρίς» κ.Θεοδωρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι πάει στράφι το μέλλον των παιδιών του.

«Έχω γιο Νέο Αγρότη, έριξε λεφτά στο χωράφι και τώρα δεν θα μείνει ούτε η πομόνα. Δεν είμαστε εναντίον του έργου, αλλά κάποιοι άνθρωποι που ζουν από αυτό, πρέπει να τους προσέξουν. Είναι μεγάλη αδικία να έχουν βγάλει 4.000 ευρώ στην Αμαλιάδα και σε άλλες περιοχές από 25.000 ευρώ. Εκεί θα δεχόμασταν να μας πάρει τα μισά και να μείνουμε 12.000 ευρώ. Τώρα μας διώχνουν από τη γη μας και πού να πάμε όταν μας δίνουν 2000 ευρώ; Τι να αγοράσω παρακάτω; Εδώ είναι περιοχή εξαιρετική σε καλλιέργειες και μάλιστα πρώιμες. Τα άλλα 15 στρέμματα είναι σκόρπια, 4 εδώ και 4 παραπέρα, άρα άχρηστα. Εμείς ζητάμε να γίνει κάτι καλύτερο για κάποιους ανθρώπους που θίγονται και χάνουν το εισόδημά τους. Εδώ και καιρό κοροϊδευόμαστε. Θα φτάσουμε ως τον Άρειο Πάγο», αναφέρει στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Θεοδώροπουλος, ζητώντας να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Η επόμενη κίνηση των θιγόμενων δικαιούχων θα είναι η προσφυγή στον Άρειο Πάγο με στόχο την αναίρεση της απόφασης, προκειμένου να μην καταστεί μη αναστρέψιμη η κατάσταση. Όπως τόνισε η δικηγόρος Κλεονίκη Γκουβίτσα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, καθότι πρόκειται για μια ολότελα άδικη απόφαση, αφού πρόκειται για απόφαση που αποτελεί… πρωτότυπο στα ελληνικά δικαστικά χρονικά το να ορίζει το δικαστήριο πολύ μικρότερη τιμή από αυτήν που πρότεινε το Ελληνικό Δημόσιο!

 

Σύμφωνα με το άτυπο χρονοδιάγραμμα, τα έργα στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσουν στο α’ τρίμηνο του 2017, όμως οι κάτοικοι της περιοχής αφήνουν να εννοηθεί ότι αν δεν δικαιωθούν, θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις με απρόβλεπτες συνέπειες…

ΠΗΓΗ: patrisnews.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ