Ιταλία: Οι σεισμολόγοι δεν κρύβουν τον φόβο τους για νέους μεγάλους σεισμούς

καθησυχαστικοί για το ενδεχόμενο ένα σεισμικό ντόμινο να πλήξει τις γειτονικές χώρες

Ολόκληρη η Ιταλία παρακολουθεί συγκλονισμένη τις αποκαρδιωτικές σκηνές από τις πληγείσες περιοχές του Αματρίτσε, του Ακούμολι και του Αρκουάτα ντελ Τρόντο που ισοπεδώθηκαν από τον φονικό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης.

Παρά τον εφιάλτη που βιώνει η χώρα, όμως, οι Ιταλοί σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί για το ενδεχόμενο ένα σεισμικό ντόμινο να πλήξει τις γειτονικές χώρες, εκ των οποίων και την Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα δεν κρύβουν τον φόβο τους για νέους ισχυρότερους σεισμούς στην Κεντρική Ιταλία.

Ο σεισμολόγος Βάρνερ Μαρτζόκι του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), μίλησε στο «Πρώτο Θέμα», αναλύοντας τις πιθανότητες ο Εγκέλαδος να «χτυπήσει» και πάλι τις σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Μαρτζόκι τόνισε ότι τα 6 Ρίχτερ της περασμένης Τετάρτης ήταν ο κύριος σεισμός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένει άγνωστο πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία. «Δεν αποκλείουμε ότι θα υπάρξουν νέες σεισμικές δονήσεις, ακόμα και πιο ισχυρές από αυτή. Είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί ισχυρότερος σεισμός στις γειτονικές περιοχές, όχι ακριβώς στο ίδιο σημείο», είπε ο Ιταλός σεισμολόγος. «Ο κίνδυνος για τις πληγείσεις περιοχές είναι το ενδεχόμενο νέων σεισμών στο μέλλον, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Η πιθανότητα να σημειωθεί ανάλογη ή ισχυρότερη σεισμική δόνηση κυμαίνεται μεταξύ του 1% και 5%», εξήγησε ο κ. Μαρτζόκι. Μπορεί κάποιοι να εκτιμούν ότι το ποσοστό είναι χαμηλό, ωστόσο ο σεισμολόγος του INGV επισήμανε: «Θα πετούσατε με αεροπλάνο αν υπήρχε πιθανότητα 1%-5% να πέσει; Οχι. Το μικρό ποσοστό κρίνεται από κάποιους βάσει του αριθμού και όχι των συνεπειών».

Συνέκρινε, μάλιστα, το ενδεχόμενο αυτό με φαινόμενα που έχουν μεν χαμηλή πιθανότητα να συμβούν, αλλά αν τελικά εκδηλωθούν οι συνέπειές τους είναι καταστροφικές (low probability, high impact event).
Επομένως, όπως τόνισε, «χρέος μας είναι να εκτιμήσουμε καλύτερα πώς μπορεί να εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία».

Ερωτηθείς για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία και κατά πόσο υπάρχουν σημεία τα οποία παραμένουν ανέγγιχτα, ο κ. Μαρτζόκι εξήγησε ότι η χώρα είναι σεισμογενής, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς». Εντούτοις, υπάρχουν περιοχές όπως η Σαρδηνία ή ένα τμήμα της Απουλίας, κυρίως εκείνο που βλέπει στην Ελλάδα, που δεν έχουν επηρεαστεί από σεισμούς. «Στο Σαλέντο (σ.σ.: στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιταλίας) νιώθουμε τους σεισμούς που σημειώνονται στην Ελλάδα και όχι εκείνους της Ιταλίας. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει πληγεί από σεισμούς. Σε κάποιες περιοχές είναι πιο συχνοί απ’ ό,τι σε άλλες», πρόσθεσε. Οσο για τον φονικό σεισμό στην καρδιά της χώρας, τόνισε πως δεν αποτέλεσε έκπληξη η έντασή του, καθώς «στην περιοχή έχουν σημειωθεί στο παρελθόν ανάλογα ισχυροί σεισμοί». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «σίγουρα ο σεισμός της περασμένης εβδομάδας δεν αποτέλεσε έκπληξη», συγκρίνοντάς τον με αυτόν που καταγράφηκε στο ίδιο σημείο το 1639, όταν και πάλι 6 Ρίχτερ είχαν πλήξει το Αματρίτσε σκοτώνοντας 35 ανθρώπους.
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ