Συναγερμός για το Προσφυγικό από Γιούνκερ

Τα κόλπα του Ερντογάν

Η ανησυχία για την ευθραυστότητα της συμφωνίας είναι έκδηλη τις τελευταίες ημέρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να κρούει το κώδωνα του κινδύνου σε σχετική του συνέντευξη και τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» να κάνει λόγο για «συναγερμό στα ελληνικά νησιά».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα, ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν έχει πολλές φορές υπονοήσει ότι θέλει να σπάσει τη συμφωνία για το Προσφυγικό. Αν συμβεί αυτό, μπορούμε να περιμένουμε ότι και πάλι πρόσφυγες θα στέκονται στις πύλες εισόδου της Ευρώπης. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι σήμερα δείχνει ότι είναι εξαιρετικά εύθραυστη». Την ανησυχία του κ. Γιούνκερ συμμερίζεται και η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η οποία σε δημοσίευμα-ανταπόκριση από την Ελλάδα αναφέρεται στο θέμα της ανάκλησης των Τούρκων παρατηρητών από τα ελληνικά νησιά στα πλαίσια της αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα και της μη αντικατάστασης τους. Στην ανταπόκριση της εφημερίδας γίνεται επίσης αναφορά και στον προβληματισμό που εκφράζουν για το θέμα και οι ελληνικές Αρχές.

Η τουρκική πλευρά, παρότι προς το παρόν δεν έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που να θέτουν υπό άμεση αμφισβήτηση την ισχύ της συμφωνίας, μετά το πραξικόπημα έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την ΕΕ ότι δεν τηρεί το δικό της μέρος της συμφωνίας καταγγέλλοντας ότι μόνο ένα μικρό μέρος της χρηματοδότησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλεπόταν έχει δοθεί από τους Ευρωπαίους. Την ίδια ώρα δε η τουρκική ηγεσία υποστηρίζει ότι η ίδια τηρεί πλήρως τη συμφωνία, αρκετά τουρκικά μέσα μάλιστα δίνουν νούμερα από συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών ως απόδειξη γι' αυτό. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή υπήρχαν αναφορές ότι η αστυνομία συνέλαβε 235 μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν και τη Συρία σε τρεις ευρωπαϊκές επαρχίες της κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και την Βουλγαρία.

Η ενταξιακή προοπτική
Το θέμα του Προσφυγικού βρίσκεται επίσης στην καρδιά της κόντρας για την επαναφορά ή όχι της θανατικής ποινής στην Τουρκία, αφού η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει το άμεσο πάγωμα κάθε ενταξιακής προοπτικής της χώρας στους 28. Οι διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία και η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες είναι βασικά μέρη της συμφωνίας για το Προσφυγικό. Η αβεβαιότητα που επικρατεί εντός της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα και η εντεινόμενη αυταρχικότητα από πλευράς του Ταγίπ Ερντογάν με τις μαζικές συλλήψεις, τους διωγμούς, τις καθαιρέσεις και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας βαραίνουν περαιτέρω το ήδη κακό κλίμα, καθώς αρκετοί αναλυτές αλλά και οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία έχουν αρχίσει να αμφισβητούν το κατά πόσον η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα. Επιπλέον, πέραν του Προσφυγικού, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας ανοίγει πολλά μέτωπα και σε άλλα θέματα ασφάλειας αλλά και διεθνών σχέσεων.

Το μεταπραξικοπηματικό «τσάκισμα» των αντιπάλων του από τον Ταγίπ Ερντογάν (μόνο χθες ανακοινώθηκε ότι 1.400 στελέχη των ΕΔ απομακρύνονται με «ατιμωτική απόταξη» και ο στρατός περνάει ως πρώτο βήμα πλήρως στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας) έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, όπως επίσης και τα ζητήματα της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και το Κουρδικό.

Πατώντας ακριβώς πάνω σε αυτά, η τουρκική ηγεσία έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε έναν καταιγισμό κατηγοριών εναντίον της ΕΕ και των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας να μεταφέρεται πλέον ανοιχτά και στις σχέσεις της με τους εταίρους της. Η στροφή του Ερντογάν προς τη μεγάλη τουρκική κοινότητα της Γερμανίας, που έφερε τη χθεσινή πορεία στην Κολονία αλλά και στις τουρκικές κοινότητες της Ολλανδίας και της Αυστρίας, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Μάλιστα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εξαιτίας της κινητοποίησης των κοινοτήτων αυτών αλλά και των διαφόρων καταγγελιών για απειλές εναντίον υποστηρικτών του Γκιουλέν και Κούρδων από οπαδούς του Ερντογάν, έχουν αναγκαστεί να ασχοληθούν με το θέμα, με την αυστριακή κυβέρνηση να τηρεί ιδιαίτερα αυστηρή στάση, καλώντας «όσους θέλουν να ασχοληθούν με την τουρκική πολιτική να φύγουν από τη χώρα» και τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών και μέλος του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών, Γενς Σπαν, να ζητάει συγκεκριμένα για τους πολίτες τουρκικής καταγωγής αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί ιθαγένειας.

Οσον αφορά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, χθες έγινε ένα πρώτο βήμα για την ομαλοποίησή τους. Παρά τις συνεχείς κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα από τουρκικά κυβερνητικά χείλη και παρότι οι θεωρίες συνωμοσίας φωτογραφίζουν τον Γκιουλέν ως ένα πιόνι των Αμερικανών, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντάνφορντ, αναμενόταν να έχει συναντήσεις χθες με τον Τούρκο πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης