Γαλλία: Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στο λουτρό αίματος στη Νίκαια

παγκόσμιο σοκ

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η  πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση στην επέτειο της πτώσης της Βαστίλης οκτώ μήνες μετά την τραγωδία του Μπατακλάν και των άλλων πολύνεκρων επιθέσεων στην καρδιά του Παρισιού.

Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία ανήμερα της εθνικής επετείου προκαλώντας παγκόσμιο σοκ, ενώ η χώρα βρισκόταν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκτός από την αστυνομία ο στρατός ήταν στο δρόμο.

Σε μια πρωτοφανή επίθεση, ένα φορτηγό όχημα έπεσε αργά χθες το βράδυ πάνω σε πλήθος ανθρώπων στη Νίκαια, που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα για τους εορτασμούς της ημέρας της Βαστίλης. Οι πρώτοι απολογισμοί έκαναν λόγο για 80 νεκρούς και περισσότερους πάνω από 150.

Η ώρα ήταν 10:30 και εκατοντάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι στην Promenande des Anglais, της γαλλικής Νίκαιας, για να παρακολουθήσουν ένα σόου πυροτεχνημάτων, ανήμερα της επετείου της πτώσης της Βαστίλης, της μεγάλης εθνικής εορτής των Γάλλων.

Ξαφνικά ένα φορτηγό από το πουθενά ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα  και κυριολεκτικά θέρισε τους ανυποψίαστους πεζούς. Ο οδηγός έστριψε εσκεμμένα το τιμόνι προς το πλήθος και, διανύοντας περίπου δύο χιλιόμετρα ζιγκ-ζαγκ, πάτησε όποιον βρήκε μπροστά του.

Αφού ο οδηγός σταμάτησε το όχημα βγήκε από το φορτηγό και, σύμφωνα με μαρτυρίες, άρχισε να πυροβολεί το πλήθος. Τότε οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σπεύσει στο σημείο τον πυροβόλησαν θανάσιμα.

Το φορτηγό ήταν γεμάτο με όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, τα οποία φαίνεται ότι ήταν ψεύτικα.

Διαβάστε επίσης