Πάτρα: Παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου για την καθαριότητα και τον κλιματισμό στα Πολυιάτρεια του ΠΕΔΥ

Συνάντηση και αυτοψία χθες στο πρώην ΙΚΑ του Αγίου Αλεξίου

Την παρέμβαση του προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών (ΙΣΠ) προκάλεσε η κατάθεση αναφοράς στον Εισαγγελέα από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιατρών ΠΕΔΥ Πάτρας, Χαράλαμπο Μπονάνο, για το θέμα που προέκυψε με την καθαριότητα και τη βλάβη στο κλιματισμό, στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ στην Πάτρα.

Έτσι, χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη 1.30 μ.μ., με επιτόπιο έλεγχο του ΙΣΠ στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ Αγίου Αλεξίου. Διαπιστώθηκαν οι απαράδεκτες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και έλλειψης καθαριότητας στις οποίες εξετάζονται οι πολίτες κι εργάζονται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δυσμενής κρίθηκε, επίσης, η ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στη λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων. Οι ασφυκτικές συνθήκες λόγω ζέστης και η παρουσία μολυσματικού ανθρώπινου υλικού, λόγω της έλλειψης καθαριότητας, θεωρητικά μπορεί να προκαλέσει εστίες ανάπτυξης μικροβίων, με απρόβλεπτες υγειονομικές συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς.

Εικόνα εγκατάλειψης του πολυιατρείαυ διαπιστώθηκε σε πολλούς τομείς, όπου οδοντιατρικά και ιατρικά μηχανήματα με βλάβη δεν επισκευάζονται, συμβάσεις με τα συνεργεία καθαρισμού και με οδοντοτεχνίτες δεν ανανεώνονται και πολλαπλές ελλείψεις προμηθειών διεκπεραιώνονται με εξαιρετική γραφειοκρατική δυστοκία.

Ογδόντα τέσσερις γιατροί και οδοντίατροι εργάζονται στα πολυιατρεία ΠΕΔΥ της Πάτρας, μαζί με οκτώ επικουρικούς γιατρούς, που αναμένουν ν' ανανεώσουν τις συμβάσεις τους από το φθινόπωρο.

Δεκαπέντε νοσηλεύτριες αποαπάστηκαν σε γραφειοκρατικά καθήκοντα στην 6η ΥΠΕ, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τη λειτουργία των ιατρείων και των ΚΕΠΑ.

Το Δοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΠ, με ανακοίνωσή του, που υπογράφεται από την πρόεδρο, Άννα Μαστοράκου, κιαι το γραμματέα, Γιώργο Πατριαρχέα, ζητάει από την 6η ΥΠΕ την άμεση επιδιόρθωση της βλάβης στο πύργο ψύξης κλιματισμού στο πολυιατρείο του ΠΕΔΥ Αγ. Αλεξίου και απαιτεί την επαναφορά του συνεργείου καθαρισμού, ώστε ν' αποτραπούν συνθήκες υγειονομικής βόμβας.

Η ενδυνάμωση, η διοικητική στήριξη και η στελέχωση των πολυατρείων θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την ίδρυση ιατρείων γειτονιάς κατά την πιλοτική εφαρμογή της στην πόλη μας, καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Διαβάστε επίσης