Αγρίνιο: Σκληρό πρέσινγκ σε Αλεξιάδη για το Επιχειρηματικό Πάρκο

Ομοψυχία των τοπικών φορέων με φόντο την Ιόνια Οδό και την επιχειρηματικότητα

Σε καλό δρόμο να εισέρχεται το πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων για δημιουργία επιχειρηματικού Πάρκου μεταξύ Αγγελοκάστρου και Καλυβίων, που θα προσδώσει τόνωση τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην επιχειρηματικότητα της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ θα αποτελέσει ισχυρό «όπλο» στα χέρια της περιοχής για την κατασκευή παράκαμψης στο Αγρίνιο στον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού, που ως γνωστόν βρίσκεται εκτός αρχικού σχεδιασμού. Το αίτημα τέθηκε από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, κατά την διάρκεια σύσκεψης στο Επιμελητήριο, πριν την ομιλία του Υπουργού με θέμα «Η πορεία της Οικονομίας και ο στόχος της Δίκαιης Ανάπτυξης».

Εξάλλου ο κ. Αλεξιάδης είναι αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και το ΣΔΟΕ. Σε πρώτη φάση ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών αντιμετώπισε με θετικό τρόπο το αίτημα των φορέων της περιοχής, γεγονός που γέμισε με αισιοδοξία τους τοπικούς άρχοντες οι οποίοι πλέον ατενίζουν με ελπίδα το μέλλον. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν απατούνται επιπλέον βήματα για να λάβει σάρκα και οστά.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μας που βρίσκεστε εδώ σήμερα και ιδιαίτερα στον χώρο του Επιμελητηρίου που χτυπά η καρδιά της επιχειρηματικότητας. Ήμασταν μια παραγωγική περιοχή, αλλά δυστυχώς στο πέρασμα των χρόνων τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο. Είμαστε μια καθαρά γεωργική και κτηνοτροφική περιοχή. Ως εκ τούτου θα πρέπει η οποιαδήποτε ανάπτυξη να πρέπει να ξεκινήσει από την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και κατά συνέπεια από την ενίσχυση και του δευτερογενούς και της μεταποίησης.

Επειδή πολλά χρόνια προσπαθούμε να φτιάξουμε επιχειρηματικό πάρκο, έχω ζητήσει με επιστολή μου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μια δημόσια έκταση 240 στρεμμάτων η οποία υπάρχει και είναι και τετραγωνισμένη. Στο ΠΕΠ υπάρχουν χρήματα για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου και εκείνο που δεν υπήρχε είναι η Γή. Τα 240 αυτά στρέμματα είναι αναξιοποίητα μεταξύ της περιοχής του Αγγελοκάστρου και των Καλυβίων μετά την παράκαμψη του Αγρινίου.  Η στόχευσή μας είναι να κατασκευαστεί η κάθετη σύνδεση με το Αγρίνιο από τον κόμβο του Αγγελοκάστρου η οποία «κουμπώνει» ακριβώς πάνω στο Επιχειρηματικό Πάρκο.

Για την σύνδεση η Περιφέρεια ξεκινάει να κάνει μελέτη, κάτι που ζητούσε από χρόνια το τεχνικό επιμελητήριο και πολλοί ακόμη φορείς της πόλης. Ο σχεδιασμός ήταν λάθος εξ αρχής με αποτέλεσμα το Αγρίνιο τίθεται σύνδεσης. Χωροταξικά είναι ότι καλύτερο. Ζητάμε μαζί με το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια να παραχωρηθεί στο Δήμο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι μελέτες και να ενταχθεί στο Περιφερειακό πρόγραμμα. Το επιχειρηματικό πάρκο, μαζί με την κάθετη σύνδεση είναι έργα πνοής και θα αλλάξει ο χάρτης της περιοχής. Το κτήμα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά από πλευράς χωροταξίας. Από την πλευρά του κράτους δεν κοστίζει καθόλου. Είναι δίπλα στον βιολογικό καθαρισμό και σε μια περιοχή που είναι NATURA» ανέφερε στον Υπουργό ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. « Η Αιτωλοακαρνανία, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας δεν είχε την τύχη να έχει βιομηχανική περιοχή, ούτε άλλη δομή που να μπορεί να αναπτυχθεί», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο οποίος συμπλήρωσε πως «η οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα έχει μεγάλη σημασία. Η περιφέρεια έχει δεσμευμένα κονδύλια για επιχειρηματικά πάρκα σε Αγρίνιο και Πύργο».

 

«Σε ότι αφορά την γενική μας πολιτική άποψη αναφορικά με την δημόσια περιουσία και την αξιοποίησή της, είτε η υπηρεσία που υπήρχε στο ΤΑΙΠΕΔ αξιοποίησης ή εκποίησης, ο καθένας το χαρακτηρίζει όπως θέλει, είτε σαν κυβέρνηση έχουμε αποδείξει πως έχουμε λογική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η δημόσια περιουσία πρέπει να ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό που έχει η κυβέρνηση, η περιφέρεια, οι Δήμοι και ήδη προχωρήσαμε σε στενή συνεργασία με πολλούς δήμους και λύσαμε θέματα που εκκρεμούσαν ολόκληρες δεκαετίες. Αν αυτή η κυβέρνηση κάνει κάτι καλό ο κόσμος δεν το μαθαίνει. Θα ήταν πολύ εύκολο με μια «μαυρογιαλούρικη» και «πολιτικάντικη» λογική να σας έλεγα μείνετε ήσυχος θα λύσουμε το θέμα, αλλά σας λέω ότι θα το εξετάσουμε, θα δούμε και το καινούριο ιδιοκτησιακό καθεστώς γιατί όλα άλλαξαν λόγω του νέου υπερ – ταμείου που υπάρχει. Στο Μεσολόγγι που είχαμε μια αντίστοιχη κρούση ήρθαμε έτοιμοι. Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το αίτημά σας. Σε πολιτικό επίπεδο είμαστε σύμφωνοι με τέτοιου είδους ενέργειες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η οποία δεν είναι για να βγαίνει σε πλειστηριασμό και να πάρουμε μια ασήμαντη τιμή, ίσα – ίσα αν αξιοποιηθεί και γίνει κύκλος εργασιών το υπουργείο θα ωφεληθεί περισσότερο» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Νωρίτερα ο κ. Αλεξιάδης βρέθηκε στο Μεσολόγγι όπου πραγματοποίησε αντίστοιχες συναντήσεις ενώ στη συνέχεια μίλησε στο Επιμελητήριο για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, το ΕΚΑΣ, τους ελέγχους στην αγορά κ.α.

sinidisi.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ