Στον «αέρα» το πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελώνων στην Αχαΐα

ΣΟΣ από τον Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλιάς
Φωτογραφία Διονύσης Μαμάσης

Στον «αέρα» κινδυνεύει να μείνει το πρόγραμμα προστασίας της Καρέτα – Καρέτα. Το υπουργείο διεμήνυσε στον Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλιάς που «έτρεξε» πέρσι το πρόγραμμα,  ότι δεν θα χρηματοδοτηθεί φέτος η δράση από το Πράσινο Ταμείο. Οι ελπίδες πλέον, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η ωοτοκία του προστατευόμενου είδους, εναπόκεινται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όπως αναφέρει στη ΓΝΩΜΗ, η Δασολόγος, Συντονίστρια του Φορέα,  Γεωργία Kαραμπέρου, η διοίκηση του φορέα, εφόσον ενημερώθηκε για την αδυναμία του υπουργείου, λόγω έλλειψης χρόνου ακολούθησαν συνεχείς επαφές τόσο με την Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, όσο και με τους δύο δήμους, δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας – Κυλλήνης. «Όλες οι πλευρές δήλωσαν επίσης αδυναμία κάλυψης του προγράμματος», συμπληρώνει η κ. Καραμπέρου.

Η διοίκηση του Φορέα, θέλοντας να καλύψει τον χαμένο χρόνο, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η ωοτοκία του προστατευόμενου είδους στην περιοχή μας, απευθύνθηκε σε ιδιώτες. Σύμφωνα με την κ. Καραμπέρου σήμερα αναμένουν απάντηση από δύο μεγάλες εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον νομό και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να σώσουν φέτος τα χιλιάδες μικρά χελωνάκια που θα ξεκινήσουν το τραξίδι τους στη θάλασσα.

Σε διαφορετική περίπτωση που ναυαγήσει και αυτή η προσπάθεια, το πρόγραμμα δεν θα επαναληφθεί. Τι σημαίνει αυτό; «Πέρσι με όλες τις αδυναμίες του Φορέα και τον μεγάλο όγκο αρμοδιοτήτων, καταφέραμε να προστατέψουμε 45 φωλιές και να στείλουμε 2.757 χελωνάκια στο θαλάσσιο ταξίδι τους. Φέτος μάλιστα, υπολογίζαμε ότι θα βρούμε περισσότερες φωλιές. Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει φέτος αν δεν προστατευτούν οι φωλιές…», εξηγεί η κ. Καραμπέρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο είχε διαβεβαιώσει τον Φορέα, ότι και φέτος η δράση θα ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο και η απόφαση να μη τους στηρίξει, αιφνιδίασε τα μέλη της διοίκησης. Ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Φορέας επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, με το έργο της αντιπυρικής προστασίας.

Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.  Μόνο που στην περιοχή μας την «εγκαινιάσαμε» με μια ακόμη νεκρή θαλάσσια χελώνα. Την Καρέτα  Καρέτα ξέθαψαν λουόμενοι στην παραλία της Καλογριάς το πρωί του Σαββάτου. Παρά το γεγονός ότι ο Φορέας δεν έχει πλέον την αρμοδιότητα, περισυνέλεξε και έθαψε τη νεκρή Καρέτα – Καρέτα , ενώ η κ. Καραμπέρου μας εξομολογείται ότι τα μέλη του Φορέα θα κάνουν ότι μπορούν προκειμένου έστω και την τελευταία στιγμή να σώσουν το προστατευόμενο είδος.

 

Διαβάστε επίσης