Αλέξης Κούγιας: Κανείς υπουργός δεν έχει δικαίωμα να ορίζει τους διαιτητές

Χαρακτήρισε «κωμικοτραγωδία» όσα συμβαίνουν για το Κύπελλο Ελλάδας

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά το ποδόσφαιρο πληρώνει το γεγονός ότι με αυτό δεν ασχολούνται άνθρωποι που το γνωρίζουν, παρά εκείνοι που δεν έχουν καμία σχετική γνώση» σχολίασε ο πρόεδρος της ΑΕΛ για τις ενέργειες Κοντονή σχετικά με τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας

Σαφή θέση κατά των ενεργειών του Σταύρου Κοντονή σχετικά με την υπόθεση της διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας παίρνει με συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΑΕΛ και δικηγόρος Αλέξης Κούγιας.

Ο κ. Κούγιας χαρακτηρίζει «κωμικοτραγωδία» όλα όσα έχουν συμβεί και έχουν οδηγήσει στην αναβολή του αγώνα. «Δυστυχώς, για άλλη μία φορά το ποδόσφαιρο πληρώνει το γεγονός ότι με αυτό δεν ασχολούνται άνθρωποι που το γνωρίζουν, παρά εκείνοι που δεν έχουν καμία σχετική γνώση. Δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο στόχος μιας ποδοσφαιρικής εκδήλωσης, που είναι η ποδοσφαιρική γιορτή. Δεν καταλαβαίνουν ότι, ικανοποιώντας το περιβάλλον τους, που είναι το περιβάλλον είτε ενός πολιτικού, όπως ο κύριος Κοντονής, είτε ενός προέδρου της ΕΠΟ, όπως είναι ο κύριος Γκιρτζίκης (που το περιβάλλον αυτό μπορεί να μην είναι ποδοσφαιρικό και να μη γνωρίζει τη φιλοσοφία του ποδοσφαίρου και τον σκοπό για τον οποίο υπάρχουν αυτές οι θεσμικές εκδηλώσεις), οδηγούνται σε κωμικοτραγωδία. Δεν έχει καμία δουλειά κανείς να καταργεί τον σκοπό του ποδοσφαίρου, να καταργεί την ποδοσφαιρική γιορτή. Για αυτό και βλέπετε ότι η UEFA, η οποία διοικείται από ανθρώπους σχετικούς με το ποδόσφαιρο, αντέδρασε. Η κατάργηση ενός θεσμού καταργεί τον κοινωνικό ρόλο του. Όταν καταργείς το Κύπελλο και αναγκάζεις την UEFA να έρθει και να σου πει "εάν δεν λειτουργήσει ο θεσμός αυτός, τον οποίο εμείς με τη σοφία που έχουμε θεωρούμε απαραίτητο για τη λειτουργία του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, εμείς θα σας αποβάλουμε", και αναγκάζεσαι τότε να υποχωρήσεις, για να μην εκτεθείς, και, επειδή υποχώρησες, προσπαθείς να υποκαταστήσεις αυτή την υποχώρηση με την κατάργηση εμμέσως της κοινωνικής εκδήλωσης, λέγοντας ότι θα γίνει με παιδάκια του Δημοτικού ή στο τέλος χωρίς μαθητές, εκεί εκτίθεσαι. Ο κ. Κοντονής μέχρι τώρα έχει κάνει πάρα πολλά καλά, όμως τα κατήργησε δυστυχώς με τους χειρισμούς του σχετικά με τον θεσμό του Κυπέλλου» αναφέρει ο κ. Κούγιας στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα larissanet.gr.

Τονίζει, δε, ότι «δεν έχει καμία δουλειά κανένας υπουργός να ορίζει ποιος θα είναι διαιτητής και ποιοι βοηθοί διαιτητών σε μια ποδοσφαιρική εκδήλωση». 

«Η εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν προέκταση της πολιτικής έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου ακριβώς για αυτό καθιερώθηκε από τη FIFA και την UEFA. Για να πάψουν οι πολιτικοί να παρεμβαίνουν στα πράγματα του αθλήματος, κάτι που γινόταν παγκοσμίως. Επειδή, όμως, τους θεσμούς τους υπηρετούν άνθρωποι, αν αυτοί είναι σωστοί, το σύστημα λειτουργεί άρτια. Αν είναι σκάρτοι, τότε υπάρχουν προβλήματα» συμπληρώνει για το θέμα ο Αλέξης Κούγιας.

Επικρίνει, τέλος, και τη στάση της ΑΕΚ λέγοντας ότι «δεν έχει καμιά δουλειά να παρεμβαίνει, δηλώνοντας την προτίμησή της σε συγκεκριμένους διεθνείς διαιτητές, αντί άλλων». 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ