Διεκόπησαν ξαφνικά οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

Στην κόψη του ξυραφιού οι συνομιλίες

Διακόπηκαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Μ.Τρίτης οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου οι επικεφαλής του κουαρτέτου να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους.

Οι συνομιλίες ενδέχεται να επαναληφθούν αργότερα εντός της ημέρας ή το πρωί της Μ.Τετάρτης, αλλά ακόμα παραμένει αβέβαιο αν θα διενεργηθεί έκτακτο Eurogroup τη Μ.Πέμπτη.

Αντικείμενο των συνομιλιών είναι η νομική μορφή των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές και θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν νωρίτερα ότι η Ελλάδα έχει προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Με την ελληνική πρόταση ο μηχανισμός αυτός, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup: Να είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Επισημαίνουν ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. 

Η κυβέρνηση θεωρεί εξάλλου ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. ευρώ η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί. Έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ., ενώ τα υπόλοιπα μέτρα ύψους 2,6 δισ. θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ. ευρώ.

Οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρουν ότι το Ταμείο, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018, και επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πηγή: news.in.gr

Διαβάστε επίσης