Ομιλία–συζήτηση για το Κατάστημα Κράτησης Πάτρας και το σωφρονιστικό σύστημα - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

από την Κοινο_Τοπία

Άλλη μια πρωτοβουλία της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στον τομέα των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των Ανθρωπιστικών της δράσεων αυτή τη φορά για το σωφρονιστικό σύστημα και τα καταστήματα κράτησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου στον πολυχώρο της οργάνωσης.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Ελένη Αθανασοπούλου, ψυχολόγος (ΑΠΘ) με master στη Συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ψυχολόγος στο Κ.Κ. Πάτρας και ο Κώστας Ζέρβας, κοινωνικός λειτουργός (ΤΕΙ Πάτρας) με master στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το ΕΑΠ, προϊστάμενος του τμήματος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κ.Κ. Πάτρας.

i_e.diamantopoyloy_ar._apo_ton_erythro_stayro_perigrafei_tin_16hroni_empeiria_tis_apo_ti_stirixi_se_aporoys_kratoymenoys.jpg

Στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε η Δρ Παναγιώτα Βάθη, Ερευνήτρια Κοινωνικών Επιστημών-Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ Δ. Ελλάδας έγιναν γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις από τους Ιάσονα Φωτήλα Βουλευτή Αχαΐας από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και Γιώργο Κανέλλη Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος από την Οικολογική Δυτική Ελλάδα.

sto_filoxeno_polyhoro_tis_koino_topias_pragmatopoiithike_i_ekdilosi.jpg

Στην εκδήλωση-συζήτηση συνέβαλαν με τις τοποθετήσεις και τις διευκρινιστικές τους παρεμβάσεις και οι: Φρύνη Κωσταρά Διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Πάτρας, Ρουμπίνη Γιάνναρου Κοινωνιολόγος του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας, Ελένη Διαμαντοπούλου Εθελόντρια Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Βάσω Σακελλάρη ηθοποιός - Ε.Ε.Π. του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΑΕΙ Πατρών, Ανθή Καρατράντουεκπαιδευτικός του ΣΔΕ κ.α.

o_k._zervas_anaferthike_analytika_sta_programmata_kai_tis_draseis_poy_ylopoioyntai_ayti_tin_periodo.jpg

Δε θα πρέπει ακόμα να παραλείψουμε και τη συμβολή του Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας, Αντώνη Ζήκου, για τη συμμετοχή στελεχών του επιστημονικού προσωπικού του Καταστήματος για την παρουσίαση αυτή.

Η πρώτη ομιλήτρια Ελένη Αθανασοπούλου, ψυχολόγος του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας έκανε μία ουσιαστική εισαγωγή στο ζητούμενο της εκδήλωσης και μια περιεκτική παρουσίαση των δύο βασικών νόμων που ρυθμίζουν το Σωφρονιστικό Σύστημα στην Ελλάδα (Σωφρονιστικός Κώδικας και Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Καταστημάτων Κράτησης) και η οποία αποτέλεσε τη κοινή βάση γνώσης του αντικειμένου στην οποία στηρίχθηκε η συζήτηση (τα ερωτήματα που προέκυψαν και οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν).

g._kanellis_i._fotilas_v._petropoyloy_v._sakellari_ekanan_paremvasi_stin_ekdilosi.jpg

Στη συνέχεια, ο δεύτερος ομιλητής Κώστας Ζέρβας, Κοινωνικός λειτουργός και Προϊστάμενος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας, εστίασε πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούνται αυτή την περίοδο (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Συμβουλευτικός Σταθμός ΚΕΘΕΑ, Πρόγραμμα υποκατάστασης ΟΚΑΝΑ, Θεατρικό εργαστήρι, Μαθήματα των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης κ.λπ.). Αναφέρθηκε, όμως επίσης, και στις δυσκολίες που παρουσιάζονται συγκεκριμένα στην Πάτρα και έχουν να κάνουν τόσο με χαρακτηριστικά του πληθυσμού των κρατουμένων (μεγάλος αριθμός κρατουμένων και ταυτόχρονη μείωση κονδυλίων, πολυπολιτισμικότητα, μεγάλο ποσοστό απόρων, μεγάλο ποσοστό παραβατών του νόμου περί ναρκωτικών κ.λπ.) όσο και με το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού (ιατρών, νοσηλευτών και κυρίως προσωπικού φύλαξης).

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναπτύχθηκε ο προβληματισμός του τι προβλέπεται από το Νόμο και τι από αυτά γίνεται στην παρούσα κοινωνικο-οικονομική συγκυρία. Εξηγήθηκαν εκτενέστερα η λειτουργία του ΣΔΕ, η λειτουργία και η καθιέρωση του θεατρικού εργαστηρίου, το φαινόμενο της "περιστρεφόμενης πόρτας", που έχει να κάνει με την υποτροπή των αποφυλακισμένων σε νέα αδικήματα και την εκ νέου κράτησή τους, ζητήματα σεβασμού της διαφορετικότητας στη γλώσσα και τη διατροφή, ζητήματα ασφάλειας του προσωπικού σε έκρυθμες καταστάσεις (να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν είχε γίνει από την Κοινο_Τοπία η προβολή της ταινίας "Το Πείραμα" που έδωσε πολύ υλικό για προβληματισμό).

Τέλος να θυμίσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της Κοινο_Τοπίας για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στους κρατούμενους του καταστήματος κράτησης Αγίου Στεφάνου Αχαΐας. Μια δράση που γίνεται σε συνεργασία με τους Πολίτες Εν Δράσει και το Τμήμα φυλακών της Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ