Στη μέγγενη του προσφυγικού καλούμαστε να προασπίσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες

Του Θανάση Νταβλούρου, Πρώην Βουλευτή Αχαΐας

Οι αποτρόπαιες και απολύτως καταδικαστέες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν συνιστούν, απλώς, ένα θανατηφόρο χτύπημα για το Βέλγιο. Είναι ένα επιπρόσθετο φονικό πλήγμα κατά του δυτικού πολιτισμού, εναντίον της Ευρώπης, η οποία επλήγη καίρια στην καρδιά της απ’ αυτούς που θέλουν να δώσουν ένα τέλος στον δυτικό τρόπο ζωής, στις ατομικές ελευθερίες μας.

Υπό την έννοια αυτή συνιστούν κι ένα ράπισμα κατά της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται πια με την πλάτη στον τοίχο (και) σε ό, τι αφορά το μείζον προσφυγικό πρόβλημα.

Με κλειστά τα βόρεια σύνορα μας, είναι απολύτως βέβαιο ότι στη χώρα θα εγκλωβιστούν πλέον δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι δεν θα έχουν πια καμία προοπτική μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.

Σε συνδυασμό με μια ανεφάρμοστη επί της ουσίας (όπως αποδείχθηκε με το «καλημέρα») συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, οι επιπτώσεις για τη χώρα αναμένεται να είναι δραματικές.

Ήδη, στην Ειδομένη η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, ενώ αποχώρησαν απ’ αυτήν και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που πρόσφεραν ένα σημαντικότατο έργο, καλύπτοντας μέρος της κρατικής γύμνιας.

Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, καλούμαστε να προασπιστούμε τις αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να αποκλείσουμε κάθε λογικές που υπαγορεύεται από σύνδρομα ξενοφοβικά η πρακτικές που συνιστούν έλλειμμα δημοκρατίας.

Παράλληλα, όμως, οφείλουμε να θωρακίσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, που είναι κυρίως τα ελληνικά σύνορα, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια στο εσωτερικό της Ευρώπης και διατηρώντας απρόσκοπτη την ελεύθερη διακίνηση βάσει της Συνθήκης Σένγκεν.

Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και συντεταγμένα στην προαναφερόμενη κατεύθυνση, χωρίς εκπτώσεις και υποσημειώσεις στις αρχές της.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ