Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μια τρύπα στο νερό

του δημητρη αβραμιδη

Για να δούμε λίγο καλύτερα τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

 

Από τούδε και στο εξής θα επαναπροωθούνται πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία με βάση την αναλογία ένας προ έναν. Δηλαδή, για κάθε ένα πρόσφυγα που θα επαναπροωθείτε στην Τουρκία, ένας πρόσφυγας θα φεύγει από την Τουρκία για μετεγκατάσταση σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ανώτατος αριθμός επαναπροωθήσεων-μετεγκαταστάσεων μπορεί να ανέλθει στις 72.000 άτομα.

 

Τι σημαίνουν αυτά; Πρώτον, όσοι πρόσφυγες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, περίπου 45.000 άτομα λέει η κυβέρνηση, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Δεύτερον, το πρόγραμμα αφορά 72.000 άτομα όταν στην Τουρκία βρίσκονται επίσημα καταγεγραμμένοι 1,3 εκατ. πρόσφυγες και συνολικά πάνω 3 εκατ. πρόσφυγες, σύμφωνα με την Τουρκική κυβέρνηση. Συνεπώς το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης αφορά ελάχιστο μόνο μέρος του συνόλου των προσφύγων.

Αυτό λοιπόν που συνέβη είναι μία τρύπα στο νερό; Πολύ φοβάμαι πως η απάντηση είναι ναι και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ακόμα φορά βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και τις αποτελεσματικές απαντήσεις.

Είπαμε, όσοι είπαμε, το περίφημο «μένουμε Ευρώπη», αλλά για πια ακριβώς Ευρώπη συζητάμε;

Διαβάστε επίσης