Εκδηλώσεις από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου για την 195η εθνική επέτειο της κήρυξης της Επανάστασης

του 1821

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου έχει ετοιμάσει εκδηλώσεις και δράσεις για την 195η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου, η οποία θα δοθεί την ερχομένη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στις 12.30 το μεσημέρι στο χώρο του Εθνολογικού Μουσείου (στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, 6ος όροφος) στην Πάτρα.

Να θυμίσουμε πως το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο στην Πάτρα ιδρύθηκε το 1973, όταν ευοδώθηκε η προσπάθεια των πρωτεργατών του Γιάννη Μελετόπουλου και Θεόδωρου Παπαναγιώτου. Ο πρώτος είχε την ιδέα της δημιουργίας χώρου για τη στέγαση ιστορικών κειμηλίων της Αχαΐας και ο δεύτερος ανέλαβε την υλοποίησή της. Το υλικό που συγκεντρώθηκε τοποθετήθηκε αρχικά σε αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για να μεταφερθεί αργότερα στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης όπου και στεγάζεται έως σήμερα.

Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Όπλα και άλλα αντικείμενα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Τουφέκια, σπαθιά, ξίφη από το 1770 και μετά, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν όπλα του οπλαρχηγού Παναγιώτη Καρατζά.

Γκραβούρα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, έργο του Ι. Friedel, Πολεμική σημαία του 12ου ηρωικού συντάγματος πεζικού, Πολεμικό ημερολόγιο και προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού Κ. Κωνσταντινόπουλου, Πρωτότυπο χειρόγραφο ποιήματος του Κωστή Παλαμά αλλά και Πίνακας με υπογραφές αγωνιστών του 1821, επιφανών Ελλήνων και Φιλελλήνων.

Ακόμα φυλάσσονται Αντίγραφο της Αχαϊκής Διακήρυξης Ελευθερίας με ημερομηνία 26 Μαρτίου 1821, Εκμαγείο προσώπου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ανάγλυφα προσώπων ηρώων του 1821, κ.α.

Το Μουσείο είναι ανοικτό 11.00 - 13.00,  πλην Παρασκευής και Δευτέρας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ