"Θερίζει" η γρίπη - Δέκα επιπλέον νεκροί μέσα στο Σαββατοκύριακο - Στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου κάτοικος του Διακοπτού

Έφθασαν τους 124 συνολικά οι νεκροί

Απίστευτα γρήγορα προχωρά ο ιός της γρίπης σε ολόκληρη τη χώρα, με συνέπεια ο κατάλογος των νεκρών να ανεβαίνει κατακόρυφα σχεδόν καθημερινά.

Μόλις μέσα στο Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους, πιστοποιημένα από την γρίπη, δέκα ακόμη άτομα, ανεβάζοντας σε 124 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία,του ΚΕΕΛΠΝΟ, σήμερα δηλώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα, και νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 106 ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης

Σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζει να βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα και η κορύφωσή της αναμένεται προς το τέλος του μήνα.

Στη Δυτική Ελλάδα, μετά το θάνατο του γιατρού πριν λίγες ημέρες, ένα ακόμη σοβαρό κρούσμα παρουσιάστηκε στην περιοχή.

Όπως έχει γράψει από το πρωί το tempo24.gr, ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης Η1Ν1 σημειώθηκε σε ενήλικα από το Διακοπτό, που παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και επιπλοκές και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Ο ασθενής μέσα σε 12 ώρες όμως, ο ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση με αναπνευστική δυσχέρεια, γι' αυτό και ο γιατρός ζήτησε τη μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου και νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Σε έξαρση μέχρι τέλος Μαρτίου

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι σε όλη την Ευρώπη επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09, κάτι που σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,

γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],  

δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. (Εγκύκλιος του ΥΥ_2015: "Δωρεάν αντιικά φάρμακα").

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

- Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Είναι σημαντική η απομόνωση του ασθενή και η αποφυγή συγχρωτισμού για όσους έχουν σύμπτωμα γρίπης.

- Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε δύο ημέρες), χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές της γρίπης.

- Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Επιπρόσθετα, συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

Διαβάστε επίσης