Tι μπορεί να συνδέει ένα λυχνάρι με το λιμάνι της Πάτρας; Η «μαγική» πλευρά της πόλης: Λυχνομαντείο!

Παρουσίαση σε συνεργασία με το «Διάζωμα» το βράδυ στην «Ποικίλη Στοά»

Tι μπορεί να συνδέει ένα λυχνάρι του πατρινού τεχνίτη Πωσφόρου με το λιμάνι της Πάτρας κατά τη ρωμαϊκή περίοδο; Ποια μαντική μέθοδος με ρίζες ανατολικές ήταν διαδεδομένη στην κοσμοπολίτικη και με διεθνικό χαρακτήρα πόλη το 2ο αιώνα μ.Χ.; Οι απορίες θα λυθούν στις 8 το βράδυ της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου στην «Ποικίλη Στοά» της Πάτρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο «38 μοίρες και 14 λεπτά» σε συνεργασία με με την Κίνηση Πολιτών για τα αρχαία θέατρα «Διάζωμα».
Η φιλόλογος / μουσειολόγος Γεωργία Μανωλοπούλου, ενεργό μέλος της κίνησης «Διάζωμα», που θα κάνει την παρουσίαση αναφέρει σχετικά:
«Η Ρωμαϊκή Πάτρα αποτελεί ένα κοσμοπολίτικο κέντρο με οικονομική, πολιτιστική ανάπτυξη και πολυεθνικό χαρακτήρα. Το λιμάνι της γίνεται ένα μεγάλο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Η ιδιότητά της ως ρωμαϊκή αποικία και η μοναδική γεωγραφική της θέση, τη μετέβαλαν σε ένα είδος πολυπολιτισμικού κέντρου με διαδρομές από θάλασσα και ξηρά πολλών λαών. Χτίζονται ναοί, λουτρά, νυμφαίο, λυχνομαντείο, θέρμες, πολυτελή σπίτια με ψηφιδωτά, η πόλη διακοσμείται με αγάλματα, οργανώνεται το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης, φτιάχνονται δρόμοι λιθόστρωτοι μέσα στην πόλη αλλά και επαρχιακοί, γεφύρια, λιμάνι, Ωδείο και Αμφιθέατρο. Οι πολίτες υιοθετούν το ελληνικό δωδεκάθεο αλλά και θεούς της ανατολής. Λειτουργεί στην πόλη το Λυχνομαντείο.
Ποιες ανάγκες εξυπηρετούσε το Λυχνομαντείο, πού βρισκόταν και με ποιους θεούς συνδέονταν;
Μια διαδρομή στα κρυμμένα σημεία της πόλης και στα μυστικά που αποκαλύπτουν. Μέρος μιας πολιτιστικής διαδρομής της πόλης με την ενοποίηση μνημείων όλων των περιόδων της, που αναζητά να αναδειχθεί και να ενταχθεί στο παρόν. Να ενσωματωθεί με την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης και να της προσδώσει τη δυναμική εκείνη που αναζητά για την αστική και βιώσιμη ανάπτυξή της. Μια τέτοια διαδρομή σχεδιάζεται τώρα από την Κίνηση Πολιτών Διάζωμα και θα παρουσιαστεί επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.»

Λίγα λόγια για το Διάζωμα
Το «Διάζωμα» από το 2008 επιδιώκει να ανοίξει μια αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων, εκεί όπου συντελέσθηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθισε η πολιτιστική και πνευματική δημιουργία. Μνημεία που επιζητούν το διάλογο με τη νέα σύγχρονη πραγματικότητα, που επιθυμούν να συνδιαλεχθούν με το παρόν και το μέλλον.
Μέρος της φιλοσοφίας του οράματος του Διαζώματος είναι και ο σχεδιασμός Πολιτιστικών διαδρομών και Αρχαιολογικών Πάρκων. Το «Διάζωμα», αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της απόλυτης συνέργειας μεταξύ πολιτών, φορέων, θεσμών, χορηγών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, σχεδιάζει και προτείνει την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, με στόχο τη συντήρηση και την αποκατάσταση των μνημείων και τη σύνδεσή τους με την αειφόρο ανάπτυξη. Πρόκειται για Προγράμματα Πολιτιστικών Διαδρομών & Αρχαιολογικών Πάρκων,
Ένα τέτοιο πρόγραμμα που τώρα σχεδιάζεται είναι και η Πολιτιστική Διαδρομή της Ολυμπίας Οδού και η σύνδεσή της με το προτεινόμενο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάτρας.

 
Στη φωτογραφία: Αναπαράσταση εναπόθεσης λυχναριών στο Λυχνομαντείο. Η φωτογραφία είναι από την προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών / Αίθουσα Δημόσιου βίου.

tetatropress

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ