Πάτρα: Λαμπαδιάζουν τζάκια, κουζίνες, κατσαρόλες έως και απορροφητήρες - Παγίδες κινδύνου μέσα στο ίδιο μας το σπίτι

αυξημενα τα περιστατικά αστικών πυρκαγιων

Τζάκια, ηλεκτρικές κουζίνες, απορροφητήρες έως και …κατσαρόλες αποδεικνύονται παγίδες κινδύνου μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Σε αρκετές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν φέτος το χειμώνα στην Πάτρα, η κύρια αιτία ήταν …κρυμμένη στην κουζίνα.

Η χύτρα που ανατινάχτηκε προ ημερών το Πέραμα καταγράφεται ως ένα από τα πλέον τραγικά περιστατικά  των  συμβάντων που μπορεί να εκδηλωθούν μέσα σε ένα σπίτι, καθώς υπάρχουν αμέτρητες παγίδες.

Τα περισσότερα από τα περιστατικά που κλήθηκε φέτος το χειμώνα  η Πυροσβεστική σχετίζονταν με πυρκαγιές που ξεκινούν από το χώρο της  κουζίνας. Το πλέον σύνηθες φαινόμενο είναι η ηλεκτρική κουζίνα που ξεχάστηκε αναμμένη και λαμπάδιασε, ενώ το πιο σπάνιο ίσως και περίεργο είναι πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από σβηστό απορροφητήρα! Πρόκειται για περιστατικό που σημειώθηκε στην Άνω Πόλη και προκάλεσε -σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr-  την έκπληξη πυροσβεστών κι ενοίκων, καθώς όλες οι  ηλεκτρικές συσκευές ήταν κλειστές, ο ιδιοκτήτης ήταν εκτός σπιτιού και ο απορροφητήρας καιγόταν! Κατά μία εκδοχή αιτία ήταν το βραχυκύκλωμα.

Επικίνδυνες πάντως είναι και οι κατσαρόλες όταν παίρνουν φωτιά, κυρίως γιατί η νοικοκυρά …πειραματίζεται στην "κατάσβεση" ρίχνοντας νερό. Αν όμως η  φωτιά που προκλήθηκε από λιπαρή ουσία (λάδι, βούτυρο, οποιοδήποτε λίπος), το νερό λειτουργεί σαν ... εκρηκτικό και η λιπαρή ουσία θα πεταχτεί πυροδοτώντας το σκεύος. Το απλούστερο είναι το καιόμενο σκέυος να σκεπαστεί με μια βρεγμένη και καλά στυμμένη πετσέτα.

Στη δεύτερη θέση από πλευράς συμβάντων έρχονται τα τζάκια που λαμπαδιάζουν. Οι κλήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν, ακριβώς γιατί τα τελευταία χρόνια τα τζάκια καίνε περισσότερο.  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ