Πάτρα: Στο πλευρό των αγροτών της Αχαΐας το δημοτικό συμβούλιο

η απόφαση

Στη χθεσινή (Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν το «Ψήφισμα συμπαράστασης στον Αγώνα των Αγροτών».

Εισηγητής του θέματος ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο οποίος τόνισε:

«Το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, οι αγρότες βρίσκονται σε πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στα άγρια, σκληρά μέτρα που τους ξεκληρίζουν. Μέτρα  που πριν επτά μήνες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα χαρακτήριζε μέτρα-ταφόπλακα για τον αγροτικό τομέα.

Μέτρα επιβάρυνσης στην παραγωγή, άγριας φορολογίας που επιταχύνουν την συντριβή του μικρομεσαίου αγρότη για να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλ¬λευσης στα χέρια των μεγαλοαγροτών, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την λεγόμενη ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο και επιτάσσει  η   Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ και  προσκυνά  η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνοντας σκυτάλη από την προηγούμενη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτή η πολιτική που, όλα αυτά τα χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα το 20% των μεγάλων αγροτών να εισπράττουν το 80% των επιδοτήσεων και τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Δίκαια ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης, το αντιδραστικό τερατούργημα  της κυβέρνησης, για το  ασφαλιστικό και βγάζει μαζικά, στα μπλόκα του αγώνα, γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους στους δρόμους, από την Ορεστιάδα, την Πέλλα, την Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Νάξο και την Κρήτη. Με τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, εκτοπίζονται ακόμη πιο  βίαια από το χωράφι,  από την ασφάλιση, την σύνταξη και την υγεία, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και η φαμελιά τους.

Με όπλο τα μέτρα του τρίτου μνημονίου αυξάνεται η φορολόγηση του εισοδήματος από 13% σε 26%, η προκαταβολή φόρου στο 100% για την επόμενη χρονιά, ο συντελεστής σύνταξης στο 27,5% επί του εισοδήματος. Ταυτόχρονα η πολιτική της συγκυβέρνησης έχει επιφέρει αύξηση στο κόστος παραγωγής μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Αύξηση που μετακυλίεται από τους μεγαλέμπορους, στους λαϊκούς καταναλωτές της πόλης οδηγώντας  στη συρρίκνωση του περιορισμένου εισοδήματός τους.

Το σχέδιο έκτρωμα της συγκυβέρνησης εκφράζει την ενιαία επίθεση κεφαλαίου – Ε.Ε. στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργατών, υπάλληλων, συνταξιούχων, για τους χιλιάδες φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες, επαγγελματίες, νέους επιστήμονες, για το σύνολο της εργατικής, λαϊκής οικογένειας. Στόχος  να μειώνεται κλιμακωτά η συμμετοχή  κράτους και  εργοδοσίας στην Κοινωνική Ασφάλιση, μέχρι την οριστική απεμπλοκή τους. Ο εργαζόμενος λαός, μέσω των αυξήσεων στις εισφορές του, των μειώσεων στις συντάξεις, μέσω των συνεχόμενων αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης, να συντηρεί ένα συνεχώς υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα ασφάλισης και υγείας δίπλα στον ιδιωτικό τομέα  που διαρκώς θα  γιγαντώνεται.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο δηλώνει τη στήριξή του στο δίκαιο αγώνα εργαζομένων,  μικρομεσαίων αγροτών , επαγγελματιών και επιστημόνων. Είναι αγώνας για την επιβίωσή τους, για να μην πεταχτούν έξω από τα χωράφια τους και την παραγωγή τους. Για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Είναι αγώνας ενάντια στις αιτίες που επιδεινώνουν τη ζωή κάθε λαϊκής οικογένειας.

Δηλώνει ότι συνεπικουρεί με κάθε μέσο και δυνατότητα που έχει, την λαϊκή απαίτηση  να αποσυρθεί τώρα  το νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό.  Να μην περάσουν τα μέτρα της Ε.Ε. -κυβέρνησης  για εκδίωξη της μικρομεσαίας αγροτιάς από το χωράφι . Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, που διεκδικεί μέτρα για την επιβίωσή της, και τις μορφές αγώνα που αυτή επιλέγει.

Το παρών ψήφισμα – απόφαση θα σταλεί στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου θα επισκεφτεί και θα το επιδώσει στα μπλόκα των αγροτών στην περιοχή μας».

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ