Πρόταση για το προοδευτικό κέντρο παρουσίασε ο Βενιζέλος

στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Ολοκληρωμένη πρόταση για την προοπτική του προοδευτικού κέντρου που καλύπτει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, τη δημοκρατική παράταξη και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο κ. Βενιζέλος θύμισε ότι η ομόφωνη απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση του προοδευτικού κέντρου που έχει σαφή αξιακά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Η συγκρότηση του χώρου αυτού θέτει όρια στη διείσδυση στον κεντρώο χώρο τόσο της ΝΔ (μέσω της λεγόμενης  κεντροδεξιάς) όσο και του  ΣΥΡΙΖΑ (μέσω του ψευδεπίγραφου και άκομψου φλερτ με την κεντροαριστερά).
 
Χρειάζεται όμως, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, υπομονή και επιμονή ώστε να επιτευχθεί η συμμετοχή όλων, ει δυνατόν, των φορέων και των προσωπικοτήτων του χώρου. Η πρόσκληση στο Ποτάμι πρέπει να είναι συνεχής και όχι φευγαλέα. Η πρόσκληση στην Ένωση Κεντρώων τη θέτει ενώπιον των ευθυνών ενός κοινοβουλευτικού κόμματος.
 
Οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα πρέπει να εγγυώνται  την ισοτιμία όλων των μετεχόντων -κομμάτων, κινήσεων αλλά και προσώπων- ώστε να προκύψει κάτι νέο με διαφάνεια και απόλυτη ειλικρίνεια προθέσεων.
 
Το ζήτημα δεν είναι να ακουστεί απλώς μια άρνηση ή μια επιφύλαξη από τους αποδέκτες της πρόσκλησης πέραν του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και κατόπιν αυτού η σημερινή Δημοκρατική Συμπαράταξη να οργανώσει μια συνδιάσκεψη, μια διαδικασία άμεσης εκλογής του επικεφαλής και ένα συνέδριο χωρίς ουσιαστική διεύρυνση της προσπάθειας. Αυτό θα είναι απλό τέχνασμα κατώτερο των περιστάσεων.
 
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο χώρος αυτός του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου υπάρχει και έχει κρίσιμο εθνικό ρόλο ανεξαρτήτως του εκλογικού συστήματος και της όποιας διπολικής τάσης καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις λόγω της πλήρους διάψευσης και της διαφαινόμενης κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ανάγκης να υπάρξει πρακτική  εναλλακτική λύση.
 
Εναλλακτική λύση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι πάντα μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων. Αν όμως κάποιο κόμμα που δηλώνει φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό ( αυτό αφορά και τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ )  αρνείται τη λύση αυτή, οι υπόλοιπες δυνάμεις εφόσον επαρκούν κοινοβουλευτικά, οφείλουν να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Ένας ισχυρός μεσαίος χώρος, αυτόνομος και υπεύθυνος μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης μέσω των συνεργασιών αυτών. Με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται ο τεχνητός διπολισμός και η αναχρονιστική λογική της αυτοδυναμίας για οποιονδήποτε. Πρακτικά μόνο η γραμμή αυτή οριοθετεί τον μεσαίο χώρο και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ.
 
Επί της ουσίας όμως πρέπει ο χώρος  αυτός να εγκαταλείψει κάθε αμφιθυμία, να υψώσει τείχος στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, να υπερασπιστεί την εθνική προσπάθεια των τελευταίων έξι ετών.
 
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρουν προσωπικά κομματικοί ρόλοι. Όπως είπε χαρακτηριστικά «κλήθηκα να αναλάβω ευθύνες όταν δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμοι». Τόνισε όμως ότι έχει υποχρέωση να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της μονής υπαρκτής εθνικής πολιτικής και της παραταξιακής αξιοπρέπειας και ως καταλύτης των διεργασιών συστράτευσης όλων των δυνάμεων της ευρύτερης παράταξης.

Διαβάστε επίσης