Ο Κώστας Πελετίδης στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πατρέων

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε και χαιρέτησε στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με θέμα «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Πάτρα.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας και ευχόμαστε καλή διαμονή και επιτυχία στο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με αντικείμενο τα θεσμικά ζητήματα των Περιφερειών.

Σε λίγο θα υπάρξει και η τοποθέτηση του κ. Κυρίζογλου εκ μέρους της ΚΕΔΕ.

Ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι αυτό των αρμοδιοτήτων στους διάφορους βαθμούς της τοπικής διοίκησης, των διαφορετικών επιπέδων διοίκησης, της εξάλειψης αλληλοεπικαλύψεων, τη μεταφορά ή όχι νέων στους Δήμους.

Αυτά τα ζητήματα, τα συναντάμε συχνά στην καθημερινή λειτουργία Δήμων και Περιφερειών και σωστά αναζητείται η επίλυσή τους. Δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά, έξω από τη διαχρονικά εφαρμοζόμενη πολιτική, όπως έγινε στο παρελθόν με διάφορες μεταρρυθμίσεις, «Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης».

Χρειάζεται ανάλυση, αναζήτηση της αιτίας, όπως π.χ. (και λόγω της ιατρικής μου ιδιότητας) γιατί η υγεία του λαού «ασθενεί»; 

Γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η Δευτεροβάθμια, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις διευρυμένες ανάγκες; 

Γιατί δεν φτάνουν οι επιστημονικές κατακτήσεις, η πρόοδος σε τεχνικά μέσα, στα πλατιά λαϊκά στρώματα;

Η μεταφορά της αρμοδιότητας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες, εκτός της κατάργησης του ενιαίου χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, γιατί η αιτία των προβλημάτων βρίσκεται στην εμπορευματοποίηση της υγείας, στη μη καθολική και δωρεάν κάλυψη από το κράτος. Γι’ αυτό, με θάρρος πρέπει να αναζητηθούν τα πρωτόγνωρα επιτεύγματα του σοβιετικού συστήματος υγείας, ο τρόπος που ήταν οργανωμένο. Θα έχουμε πολλά να κερδίσουμε αν τα εφαρμόσουμε.

Επίσης, φυσικά είναι καλό να λυθούν μια σειρά θέματα, όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων, η Πολιτική Προστασία, να διευθετηθούν οι συγχύσεις γύρω από το ποιος κάνει τι, όχι όμως ως απλά τεχνοκρατικά ζητήματα, αλλά στην ολότητά τους. 

Να βγει στην επιφάνεια η αναγκαιότητα προσωπικού, μηχανολογικού εξοπλισμού, επαρκούς χρηματοδότησης κ.ο.κ.

Καλή συνέχεια στη δουλειά σας, με την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα θα βοηθήσει στην πλήρη ανάπτυξη υπηρεσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, στην επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων του ελληνικού λαού».