«Μαζί Επιλέγουμε τον υγιεινό τρόπο ζωής μας», στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας (ΦΩΤΟ)

Δράση από το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου

Σε υπαίθριο βιωματικό σχολείο για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τους επιβιώσαντες από καρκίνο αλλά και για κάθε άνθρωπο, μετατράπηκε το απόγευμα της Πέμπτης το Νότιο Πάρκο της Πάτρας. 

«Μαζί Επιλέγουμε τον υγιεινό τρόπο ζωής μας» ήταν ο τίτλος της πρωτοποριακής τριπλής δράσης που έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος OACCUs που διενεργείται από το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.  

Στην εκδήλωση που στήριξαν ο Δήμος Πατρέων και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Crethidev σαν εταίρος του έργου συμμετείχαν ενεργά οι παρακάτω φορείς ογκολογικών ασθενών:  

  • Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο «ΦΛΟΓΑ», Τμήμα Πάτρας
  • Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»  Αχαΐας
  • Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» 
  • Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτημα Πάτρας
  • Ογκολογικός ξενώνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, «Η ΕΛΠΙΔΑ»

«Το σχέδιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου στοχεύει όχι μόνο στο να διασφαλίσει ότι οι νεαροί καρκινοπαθείς θα επιβιώσουν από την ασθένειά τους, αλλά και ότι θα ζήσουν μακρά, ικανοποιητική ζωή. Οι OACCUs θα αποτελούν ζωτικό μέρος του νέου δικτύου EU4Health για νέους επιζώντες από καρκίνο» ανέφερε εκ μέρους της ομάδας OACCUs Greece ο συντονιστής, καθηγητής Υγιεινής Τμήματος Ιατρικής Απόστολος Βανταράκης. 

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επιλογές για έναν υγιεινό τρόπο ζωής προσανατολισμένο στο μέλλον μέσω α) υπαίθριων σπορ και άσκησης, β) ψυχοεκπαίδευσης, γ) υγιεινής διατροφής, δ) υγιεινού περιβάλλοντος (αντίστοιχα βιώσιμος τρόπος ζωής). 

dsc_0947.jpg

Ειδικότερα η διατροφολόγος του ΠΓΝΠ Ιωάννα Παρτσαλάκη και η Αλεξάνδρα Ζαραβέλα ενημέρωσαν με απλό και κατανοητό τρόπο για την υγιεινή διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων μέσα από σειρά παραδειγμάτων. Ακολούθως ο σεφ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Σπύρος Παπαχρήστου  μαγείρεψε με υγιεινό τρόπο και τα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης φαγητά του απόλαυσαν όλοι οι συμμετέχοντες που πήραν μαζί τους και το βιβλιαράκι με τις σχετικές συνταγές . 

Η γυμνάστρια του προγράμματος Νατάσα Παγώνη φρόντισε για την άθληση επιδεικνύοντας μιας σειρά από ασκήσεις yoga μέσα στο φυσικό περιβάλλον. 

Η ομάδα των ψυχολόγων Ζωή Ασημακοπούλου και Μαρία Βασιλοπούλου στο πλαίσιο ανοικτής συζήτησης με επιβιώσαντες έδωσε τη δυνατότητα κατάθεσης σκέψεων εμπειριών και ιδεών. 

«Αυτό είναι το πιο σπουδαίο μάθημα ακόμα και από τη θεραπεία μας» σχολίασαν επιβιώσαντες από καρκίνο με τους εκπροσώπους των φορέων, «Αντικαρκινικής» καθηγητή Δημήτριο Καρδαμάκη, «Αλμα Ζωής» Αγγελική Στεφανάκη, «Φλόγας»  Ράνια Σπυροπούλου, Ογκολογικού Ξενώνα Τασία Μανωλοπούλου να ζητούν τη συνέχιση των προγραμμάτων άθλησης, διατροφολογικής και ψυχολογικής υποστήριξης που είναι καθοριστικά για την ζωή των ασθενών και των επιβιωσάντων από καρκίνο. 

Προς την κατεύθυνση αυτή εκ μέρους της Περιφέρειας που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα άθλησης, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αννα Μαστοράκου τόνισε ότι η υποστήριξη θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε άλλους τομείς. 

Τη στήριξη του δήμου Πατρέων υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη η οποία ανέφερε ότι με τη δημιουργία χώρων όπως το Νότιο Πάρκο, το Έλος Αγυιάς ο δήμος δίνει το σύνθημα για άθληση και επαφή με τη φύση.  

Υποστηρικτικός ήταν ο λόγος της υπεύθυνης του γραφείου ΑμΕΑ του δήμου Πατρέων Ιουλίας Συροκώστα η οποία ως γιατρός επισήμανε ότι η επιλογή υγιεινού τρόπου ζωής έχει προληπτική και θεραπευτική ιδιότητα.      

Οι εκδηλώσεις μεταδόθηκαν σε ζωντανή μετάδοση σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες (Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία) (στο πρόγραμμα αποσπώντας τα εύσημα σχόλια για την όλη διοργάνωση και τις όμορφες εικόνες που μεταδόθηκαν από την Πάτρα.