Γαλλία: Έφτασε στα ανοικτά της Μασσαλίας η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων

Μετά από περίπου 12 ημέρες στην Μεσόγειο, η μυθική φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, που άναψε στην αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου, έφθασε σήμερα στα ανοικτά των ακτών της Μασσαλίας, με το τρικάταρτο Belem το οποίο κατασκευάστηκε το 1896, δηλαδή τη χρονιά που έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα. Εκατό χρόνια μετά τους τελευταίους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Γαλλία και 79 ημέρες πριν από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», η Ολυμπιακή Φλόγα  θ’ ανάψει για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό Βωμό επί γαλλικού εδάφους.

Παρουσία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η ολυμπιακή φλόγα θα παραδοθεί στους λαμπαδηδρόμους, με τελικό προορισμό το Παρίσι, όπου αναμένεται να φτάσει στις 26 Ιουλίου, δηλαδή την ημέρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

 

Η υποδοχή

Στις 19:00 (τοπική ώρα), το πλοίο θα μπει μεγαλοπρεπώς στο Παλιό Λιμάνι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν.  Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μία θαλάσσια παρέλαση από 1024 σκάφη που συνοδεύουν το Belem στο βόρειο και στην συνέχεια στο νότιο λιμάνι της Μασσαλίας.  Η υποδοχή περιλαμβάνει πυροτεχνήματα «βιοδιασπώμενων ανακυκλωμένων κομφετί», με την μουσική της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Μασσαλίας και τα εντυπωσιακά πανό των υποστηρικτών της Μαρσέιγ, που είναι ο εμβληματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης.

Φωτογραφία από την προετοιμασία υποδοχής

Περίπου 45 λεπτά αργότερα, ο Ολυμπιακός Βωμός θα ανάψει στην Quai de la Fraternité, στις εκβολές του περίφημου Canebière. Πρώτος Λαμπαδηδρόμος, θα είναι ο Γάλλος Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Φλοράν Μανοντού.  Τέλος, μια μεγάλη συναυλία από τους ράπερ της Μασσαλίας Soprano και Alonzo θα ολοκληρώσει αυτήν την ημέρα.

Η  Λαμπαδηδρομία, θα περάσει από τα κάστρα του Λίγηρα, τις παραλίες της D-Day ακόμα και το Mont-Saint-Michel, θ’ αρχίσει το πρωί από την Notre-Dame de la Garde, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης (9/5), αφού περάσει στα χέρια των Μπαζίλ Μπολί, Ζαμν Πιέρ Παπέν, Τόνι Πάρκερ και Σοπράνο, η Ολυμπιακή Φλόγα θ’ ανάψει στον Βωμό που βρίσκεται μπροστά από το Stade Vélodrome, από τα χέρια του Ντιντιέ Ντρογκμπά του θρύλου της Μαρσέιγ από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Η υποδοχή της ολυμπιακής φλόγας στην Μασσαλία θα έχει χαρακτήρα λαϊκής γιορτής. Θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών θα την παρακολουθήσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο τηλεθεατές.

Φωτογραφία από την προετοιμασία υποδοχής

Στο λιμάνι της Μασσαλίας αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 150.000 άτομα και να κινητοποιηθούν περίπου 8.500 αστυνομικοί για την τήρηση της τάξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ