Το Λύκειο Ελληνίδων στην εκδήλωση έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας (ΦΩΤΟ)

Το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών είχε την τιμή  να συμμετέχει το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου 2024 σε μια υπέροχη και ιστορική εκδήλωση.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ταξιδεύοντας  προς το Παρίσι  σταμάτησε μπροστά στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Εθνικός Ποιητής και δημιουργός του Ολυμπιακού Ύμνου Κωστής Παλαμάς.

Είθισται η Φλόγα να μην σταματά ποτέ «μπροστά» σε πρόσωπα ή σημεία συνδεδεμένα με αυτά. Εξαίρεση αποτελεί μόνο  το Μνημείο ντε Κουμπερτέν στην Αρχαία Ολυμπία, όπου έχει ταφεί-κατόπιν επιθυμίας του – η καρδιά του πατέρα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην φετινή, όμως, λαμπαδηδρομία η Φλόγα στάθηκε «μπροστά» σε ένα ακόμα  πρόσωπο, στον Μεγάλο Δημιουργό Κωστή Παλαμά. Τον τίμησε για τον «Ολυμπιακό Ύμνο» που συνέγραψε, στον οποίο εξέφρασε λιτά και με ακρίβεια το Ολυμπιακό Πνεύμα.

Με βάση αυτή την ιστορική «συνάντηση» η συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων στην Πάτρα σε εκδήλωση σχετική με την Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία είναι βαθύτερα νοηματοδοτημένη.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών στάθηκε με δέος μπροστά στις Ιδέες του Ολυμπισμού και στον Εθνικό Ποιητή.

Στάθηκε, όμως, και μπροστά στον  Παλαμά, τον θερμό υποστηρικτή της Ιδρύτριας του Λυκείου των Ελληνίδων Καλλιρρόης Παρρέν και των αγώνων της για την γυναικεία χειραφέτηση. Είναι ,άλλωστε, γνωστή η σχέση εκτίμησης μεταξύ των δύο ιστορικών προσώπων,

Στο ποίημα που της αφιέρωσε γράφει 

« (…)και καθώς είσαι ανάλαφρη/ και πια δεν είσαι σκλάβα/ προς τη μελλούμενη αγία γη πρωτύτερα/ εσύ τράβα/ κι ετοίμασε τη νέα ζωή/, μιας νέας χαράς/ υφάντρα/ και ύστερα αγκάλιασε, ύψωσε και φέρε εκεί/ τον άντρα (…)».

Οι απόγονοι-υφάντρες, λοιπόν, τίμησαν στην Πάτρα ανάμεσα στα άλλα και τον Άντρα-Συνοδοιπόρο Παλαμά.

Ευχαριστούμε πολύ την Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς», την Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας και το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Πάτρα για την εξαιρετική συνεργασία σε μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου.

«Στο Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών δίνουμε μέλλον στο παρελθόν».