Σ. Αναγνωστοπούλου: «Χάνονται κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, 27,5 εκατ. που προορίζονταν για την οικονομική ενίσχυση καλλιτεχνών-χειροτεχνών»

Ερώτηση σε Μενδώνη

Η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρει τα εξής:

Δημιουργική Ελλάδα και σεβασμός στον σύγχρονο πολιτισμό, σημαίνει στήριξη της καινοτομίας, ανάγκη για ένα στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης της πολιτιστικής δημιουργίας , διάχυση στην κοινωνία του πολιτιστικού προϊόντος. Αντί για όλα αυτά, από ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) μαθαίνουμε πως  27,5 εκατ. €, κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που προορίζονταν για την οικονομική ενίσχυση καλλιτεχνών-χειροτεχνών, «χάνονται» από νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Επειδή δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αβλεψίες και ερασιτεχνισμούς, όταν πρόκειται για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων καλλιτεχνών, δημιουργών,  επαγγελματιών της τέχνης ,χειροτεχνών, κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση και ζητώ απαντήσεις από την Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με  το τι ενέργειες θα κάνει για να ολοκληρωθεί το έργο της Δράσης: 4.6.1 (16715) του ταμείου Ανάκαμψης και να χορηγηθούν τα χρήματα στους δικαιούχους καλλιτέχνες και χειροτέχνες.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Θέμα:«Χάνονται, από νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης,ύψους 27,5 εκατ. €, που προορίζονταν για τηνοικονομική ενίσχυση καλλιτεχνών-χειροτεχνών»

Όπως αποκαλύπτει με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) (https://bit.ly/3QrJARc), οι νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού  σε σχέση με το Άρθρο 113 του  Νόμου 5039/2023 «Ρυθμίσεις για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών μέσω ειδικών δεσμευμένων καταπιστευτικών λογαριασμών»- Τροποποίηση παρ. 2 και 3 άρθρου 59 ν. 4949/2022,αποδείχτηκαν επιζήμιες για τουςκαλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στην τέχνη και το πολιτισμό.

Η δυστοκία στην  απορροφητικότητα  των προϋπολογισθέντων κονδυλίων ύψους 27.860.800 €από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,που προβλέπονταν για την Δράση: 4.6.1 (16715) ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ «Καθεστώτα Ενίσχυσης καλλιτεχνών και χειροτεχνών: Επιδότηση και Απαλλαγή-Μείωση του τέλους επιτηδεύματος»,φαίνεται να οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στονα χαθούν πάνω από 27.000.000 €, χρήματα τα οποία προορίζονταν γιατους καλλιτέχνες και τους  χειροτέχνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΘΑ «…Ο Νόμος έδινε και δίνει κίνητρα στους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στην τέχνη και το πολιτισμό για τα φορολογικά έτη 2022, 2023, 2024  και αφορά επιδοτήσεις και ενισχύσεις για τα πρώτα 3.100 φυσικά πρόσωπα που θα έσπευδαν να κάνουν έναρξη  εργασιών στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.» «…Όπως προβλέψαμε και ανακοινώσαμε (26/3/2023), ακόμα και από την κατάθεση του σχεδίου νόμου, οι ρυθμίσεις ήταν άστοχες, ανεπαρκείς και αποδείχθηκαν άκαρπες. Είχαμε επισημάνει πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου ότι κανένα αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τους υφιστάμενους όρους, από τη στιγμή που δεν δινόταν κανένα ουσιαστικό κίνητρο ενίσχυσης, δεν καταργούνταν ολοσχερώς το τέλος επιτηδεύματος και επιπλέον δεν αντιμετωπίζονταν τα προσκόμματα που θα δημιουργούνταν στην επιδότηση ανεργίας και στο εποχικό επίδομα...»

ΕΠΕΙΔΗ δεν υπάρχει περιθώριο για αβλεψίες και ερασιτεχνισμούς από την πολιτική ηγεσία και μάλιστα όταν αυτοί αφορούν χειρισμούς της για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού- καλλιτεχνών, δημιουργών,  επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού ,χειροτεχνών- αλλά πραγματική ανάγκη για ένα στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης της πολιτιστικής δημιουργίας,

ΕΠΕΙΔΗτο συγκεκριμένο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης  αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο στήριξης για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στην τέχνη και τον πολιτισμό, ενώ στην ανακοίνωση της η ΠΟΘΑ τονίζει πως από τα  προϋπολογισθέντα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης,ύψους 28 εκ. €,είχε απορροφηθείέως 31/12/2023 μόλις το ποσό των 470.000 ευρώ. Δηλαδή έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα έως τώρα 27.530.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η απορρόφηση να φτάνει μόλις στο 1,6%.

ΕΠΕΙΔΗ είναι επιβεβλημένο να γνωρίζουν οι πολίτες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την Δράση 4.6.1 (16715), όπως και να υπάρχει διαφάνεια αναφορικά με την δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,

Ερωτάται η κ.Υπουργός:

-Πως εξελίσσεται  μέχρι στιγμής η ΔΡΑΣΗ 4.6.1 (16715) του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,που αφορά στην χορήγηση των χρηματοδοτήσεων αναφορικά με την επιδότηση καλλιτεχνών-χειροτεχνών του άρ. 59 του ν. 4949/2022; Πόσοι δικαιούχοι/ φυσικά πρόσωπα, καλλιτέχνες, δημιουργοί, επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού και χειροτέχνες έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο έργο;

-Η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ αναφέρει νομοθετικές αστοχίες ύψους 27,5 εκ. ευρώ. Η δυστοκία στην  απορροφητικότητα των προϋπολογισθέντων κονδυλίων ύψους 27.860.800 €από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,που προβλέπονταν για την Δράση: 4.6.1 (16715), φαίνεται να οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στονα χαθούν πάνω από 27.000.000 €, χρήματα τα οποία προορίζονταν γιατους καλλιτέχνες και τους χειροτέχνες. Τι θα κάνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για να ολοκληρωθεί το έργο του ταμείου Ανάκαμψης και να χορηγηθούν τα χρήματα στους δικαιούχους;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

 

Διαβάστε επίσης