Πώς θα κάνετε τα παιδιά σας πιο χαρούμενα – Θα τα βοηθήσετε να αποφύγουν άγχος και κατάθλιψη

Η ευτυχία, η καλή διάθεση και η καλή ψυχολογική κατάσταση των παιδιών αποτελεί προτεραιότητα και ανησυχία για κάθε γονέα. Τώρα, λοιπόν, οι επιστήμονες αναδεικνύουν έναν τρόπο με τον οποίο οι γονείς μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να είναι τα παιδιά τους χαρούμενα και με λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα.

Τα παιδιά που ζουν από τη γέννησή τους σε περιοχές με πράσινο (π.χ. δάση, πάρκα, αυλές), μπορεί να αντιμετωπίζουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα μεταξύ των ηλικιών 2-5 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Ενώ η έρευνα έχει προτείνει ότι ο χρόνος στη φύση είναι σημαντικός για την ψυχική υγεία, οι μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις στα μικρά παιδιά είναι περιορισμένες. Οι ερευνητές του προγράμματος ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ αντιμετώπισαν αυτό το ερευνητικό κενό αναλύοντας πληροφορίες από γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους από 2 έως 11 ετών.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για την σχέση των χώρων πρασίνου με την ψυχική υγεία των παιδιών

Συνδύασαν τα δεδομένα με τη διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας όταν γεννήθηκε το παιδί και δορυφορικά δεδομένα για την πυκνότητα της βλάστησης γύρω από τα σπίτια τους. Τα δεδομένα αφορούσαν σε 2.103 παιδιά που γεννήθηκαν το χρονικό διάστημα 2007-2013 και τα οποία ζούσαν σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ.

Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές στην ανάλυσή τους ήταν ότι τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονταν με χαμηλότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης από την ηλικία των 2 έως 5 ετών. Ο συσχετισμός παρέμεινε ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία κατά τη γέννηση και την κοινωνικοοικονομική ευπάθεια της γειτονιάς.

Αντίθετα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του χώρου πρασίνου γύρω από το σπίτι και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε μεταγενέστερα παιδικά χρόνια, στις ηλικίες 6-11 ετών, οπότε τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο.

«Η έρευνά μας υποστηρίζει τα υπάρχοντα στοιχεία ότι η επαφή με τη στη φύση είναι καλή για τα παιδιά. Υποδηλώνει επίσης ότι τα πρώτα παιδικά χρόνια είναι μια κρίσιμη στιγμή για την έκθεση σε χώρους πρασίνου», δήλωσε η Nissa Towe-Goodman, ερευνήτρια του ECHO από το Ινστιτούτο Παιδικής Ανάπτυξης Frank Porter Graham στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Αντιπροσωπευτικά ερευνητικά δεδομένα

Οι περισσότερες έρευνες μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί στη μελέτη μιας ή λίγων πόλεων κάθε φορά και επικεντρώνονται στην υγεία των ενηλίκων.

Επειδή το Πρόγραμμα ECHO συλλέγει δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν δεδομένα από παιδιά σε 199 κομητείες σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ, διερευνώντας τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε χώρους πρασίνου από τη γέννηση και του άγχους, της κατάθλιψης, της επιθετικότητας και άλλων συμπτωμάτων κατά την πρώιμη ή μέση παιδική ηλικία.

Η μελέτη περιελάμβανε παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2007 και 2013 και των οποίων οι γονείς συμπλήρωσαν τη λίστα ελέγχου συμπεριφοράς παιδιών, μια κοινή έρευνα για την αξιολόγηση των συναισθηματικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων ενός παιδιού. Τα 2.103 παιδιά που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν ηλικίας από 2 έως 11 ετών, που κάλυπταν την πρώιμη και τη μέση παιδική ηλικία.

«Στο μέλλον, οι ερευνητές θα μπορούσαν να εξετάσουν ποια είδη εμπειριών στη φύση συνδέονται με την πρώιμη ψυχική υγεία των παιδιών. Επίσης, θα πρέπει να μελετήσουμε πώς η δημιουργία ή η διατήρηση φυσικών περιοχών γύρω από τα σπίτια και τα σχολεία μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ψυχική υγεία ενός παιδιού», κατέληξε η Δρ. Towe-Goodman.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ