Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε όταν ταξιδεύουμε με το κατοικίδιό μας

Με τις πασχαλινές διακοπές να πλησιάζουν και με πολλούς να έχουν ήδη ξεκινήσει την έξοδό τους, το «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» παρουσιάζει όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζουμε όταν ταξιδεύουμε με τα κατοικίδιά μας.

Όπως λέει ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος:

«Πριν φύγουμε για διακοπές πρέπει να έχουμε ετοιμάσει το βιβλιάριο – διαβατήριο του ζώου. Το ζωάκι μας πρέπει να έχει κάνει εμβόλια και αποπαρασίτωση πριν βρεθεί στην ύπαιθρο. Πρέπει να έχουμε μαζί μας απαραίτητα σκευάσματα του ζώου».

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο:

«Τα κατοικίδια μας μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με το τσιπάκι τους, βάσει νομοθεσίας. Γίνονται αυστηροί έλεγχοι και στα πλοία και στα αεροδρόμια και πρέπει το τσιπάκι να φαίνεται είτε στο διαβατήριο, είτε στο ηλεκτρονικό διαβατήριο του ζώου. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε βρει ένα κατάλυμα pet friendly. Όταν ταξιδεύουμε με το αμάξι, συστήνω να έχουμε τα ζωάκια μας σε καλάθι μεταφοράς. Υπάρχουν ειδικά κλιπάκια που κουμπώνουν στη ζώνη του καθίσματος για τα ζωάκια που δε δέχονται να μπουν στο κλουβί».

Τι γίνεται όμως μετά το Πάσχα;

«Μετά το Πάσχα εμείς οι κτηνίατροι έχουμε πολλές περιπτώσεις με γαστρεντερίτιδες. Συνήθως οι ιδιοκτήτες ζώων κάνουν το λάθος να δώσουν στο κατοικίδιό τους να φάει ‘λιχουδιές’ από το πασχαλινό τραπέζι. Ακόμη και μια μπουκιά κρέας μπορεί να προκαλέσει και οξεία παγκρεατίτιδα σε ένα σκυλάκι μικρού μεγέθους».

«Θα ήταν πολύ καλό να έχουμε μαζί μας ένα μικρό φαρμακευτικό κιτ με τα απαραίτητα σκευάσματα. Όταν έχουμε ένα ‘κροτοφοβικό’ ζώο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν ζώα που έχουν πηδήξει από τον δεύτερο όροφο από τον φόβο τους όταν άκουσαν τα βεγγαλικά. Την Ανάσταση πρέπει να κλείνουμε τα παράθυρα για να περιορίσουμε τον θόρυβο από τα βεγγαλικά που μπορεί να τρομάξει το ζωάκι μας».

Διαβάστε επίσης