Ένα έργο που θα αποτελέσει την αρχή των παρεμβάσεων που είναι να γίνουν στον νομό για το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, είναι στα σκαριά για να ξεκινήσει και αφορά την παραλία του Καλαμακίου στη Δυτική Αχαΐα.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του μέσα από το ειδικό πρόγραμμα «Life-IP Adpaptin.gr» της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο αφορά τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το έργο που θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, έχει προϋπολογισμό 280.000 ευρώ και ο διαγωνισμός ήδη έχει ολοκληρωθεί, με μια εταιρεία να δείχνει ενδιαφέρον για το αναλάβει και να εκτελέσει.
Η δράση που έχει οριστεί για να γίνει αφορά μια επικράτεια της τάξεως των 120 μέτρων στη συγκεκριμένη ακτογραμμή (δηλαδή το βόρειο κομμάτι της) που συνολικά φτάνει τα 1.000 μέτρα.
Η παραλία της ακτογραμμής αυτής έχει στη κυριολεξία "φαγωθεί" από την θάλασσα και η διάβρωση της βρίσκεται σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα οι λουόμενοι να μην έχουν πρόσβαση για να κάνουν το μπάνιο τους και να κινδυνεύουν να πάθουν σοβαρές ζημιές παραλιακοί δρόμοι και περιουσίες ιδιωτών.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι ένας συνδυασμός κατασκευής ύφαλων προβόλων και τεχνητής αναπλήρωσης (εμπλουτισμού) της περιοχής του έργου.
Ένα σύστημα τεχνητών υφάλων
Με βάση την μελέτη θα δημιουργηθεί ένα σύστημα τεχνητών ύφαλων, ενώ μέσα σε αυτό το σύστημα περιλαμβάνονται έξι ύφαλοι-προβολής μήκους 50 μέτρων, αλλά και η εισαγωγή ύφαλου αναβαθμού που θα κατασκευασθεί σε βάθος περίπου 1,50 μ.
Στόχος του συστήματος αυτού θα είναι η διαμόρφωση ενός νέου τεχνητού παραλιακού μετώπου, αλλάζοντας την κατεύθυνση των κυματογενών ρευμάτων, προστατεύοντας έτσι την ακτή από την θάλασσα και τη διάβρωση της.
Οι εργασίες αυτές προβλέπονται να γίνουν τους θερινούς μήνες όταν η θάλασσα είναι ήρεμη και δεν υπάρχουν τόσο ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. Οπότε θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου είναι στους 12 μήνες.