Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, ο Μπόμπι ήταν ο γηραιότερος σκύλος του κόσμου, ο οποίος γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1992 και πέθανε τον Οκτώβριο του 2023 στη ηλικία των 31. Ωστόσο, ο τίτλος του ρεκόρ του τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση.
Ο Μπόμπι ήταν ένα καθαρόαιμο Rafeiro do Alentejo το οποίο πέρασε όλη του τη ζωή σε ένα χωριό της κεντρικής Πορτογαλίας και έφτασε σε ηλικία 31 ετών και 165 ημερών, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε από το 1939 ένας αυστραλέζικος ποιμενικός, που πέθανε σε ηλικία 29 ετών και 5 μηνών.
«Μολονότι έζησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σκύλο στην ιστορία, οι 11.478 ημέρες του στη γη δεν θα είναι ποτέ αρκετές για εκείνους που τον αγαπούσαν», είχε αναφέρει η Κάρεν Μπέκερ, η κτηνίατρος που τον είχε φροντίσει και ήταν εκείνη που ανακοίνωσε τον θάνατό του.
Η ράτσα του έχει προσδόκιμο ζωής 12-14 χρόνια και ο ιδιοκτήτης του, ο Λεονέλ Κόστα, απέδωσε τη μακροβιότητά του σε διάφορους παράγοντες, όπως ότι έζησε μια γαλήνια ζωή στην εξοχή, δεν τον έδεσε ποτέ με αλυσίδα, δεν του φόρεσε ποτέ λουρί και έτρωγε πάντα ανθρώπινο φαγητό. Την εποχή που γεννήθηκε ο Μπόμπι η οικογένεια που τον μεγάλωσε είχε πολλά ζώα και λίγα χρήματα, για αυτό κι ο πατέρας του, που ήταν κυνηγός, συνήθως σκότωνε τα κουτάβια. Ωστόσο, ο Μπόμπι κρύφτηκε σε μια στοίβα καυσόξυλα και λίγες μέρες αργότερα, ο Λεονέλ και τα αδέλφια του τον βρήκαν και τον έκρυψαν, μέχρι που άνοιξε τα μάτια του.
Όταν ο Μπόμπι έκλεισε αισίως τα 31 του χρόνια, οργανώθηκε ένα μεγάλο πάρτι στο σπίτι του το οποίο, όπως είχε πει ο κηδεμόνας του σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του Γκίνες, ήταν ένα «πολύ παραδοσιακό» πάρτι και πως θα υπήρχαν για τους επισκέπτες τοπικά κρέατα και ψάρια, μια χορευτική ομάδα η οποία έδωσε παραστάσεις, με τον Μπόμπι να συμμετέχει σε έναν από τους χορούς. Το παρών έδωσαν περισσότερα από 100 άτομα, πολλοί από τους οποίους έφτασαν αεροπορικώς από ξένες χώρες ειδικά για την περίσταση.
Γιατί αμφισβητείται ο τίτλος του γηραιότερου σκύλου στον κόσμο
Μπορεί τα Ρεκόρ Γκίνες να περιέγραψαν ως «θαύμα» την ιστορία του Μπόμπι, ωστόσο ο οργανισμός ανέστειλε τον τίτλο του και διερευνά μεταθανάτια τους ισχυρισμούς. Αφορμή για αυτό υπήρξαν διάφοροι κτηνίατροι και άλλοι ειδικοί, οι οποίοι εξέφρασαν υποψίες σχετικά με την ηλικία του Μπόμπι μετά το θάνατό του. Έτσι, τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες ξεκίνησαν την έρευνα, την ώρα που ο οργανισμός ανέστειλε τον τίτλο του Μπόμπι αλλά και τις αιτήσεις για τον τίτλο του γηραιότερου ζωντανού σκύλου στον κόσμο και του γηραιότερου σκύλου όλων των εποχών.
«Ενώ η επανεξέτασή μας βρίσκεται σε εξέλιξη, αποφασίσαμε να παγώσουμε προσωρινά και τους δύο τίτλους, για τον γηραιότερο ζωντανό σκύλο και τον γηραιότερο σκύλο που υπήρξε ποτέ, απλά μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνά μας», δήλωσαν τα Ρεκόρ Γκίνες στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Παράλληλα, οι ιθύνοντες ανέφεραν ότι έλαβαν μηνύματα από ορισμένους κτηνιάτρους που αμφισβητούσαν την ηλικία του Μπόμπι ενώ οι αρνητές υποστήριξαν πως ο ισχυρισμός για την ηλικία του σκύλου στηρίζεται στο λόγο του ιδιοκτήτη.
Πόσα χρόνια ζουν συνήθως οι σκύλοι -Γιατί δεν μπορούν να ζήσουν όσο και οι άνθρωποι
Δεν πρέπει να λυπόμαστε για την μέρα του αποχωρισμού αλλά να είμαστε ευγνώμονες για την αγάπη που λάβαμε από τον σκύλο μας.
Σύμφωνα μάλιστα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, είχε αναφερθεί πως οι φωτογραφίες του Μπόμπι στο internet από τη δεκαετία του ’90 τον έδειχναν με διαφορετικού χρώματος πόδια.
Η ακριβής ηλικία του δεν μπόρεσε να διακριβωθεί με γενετικές εξετάσεις, γι’ αυτό και το περιοδικό τεχνολογίας και κουλτούρας Wired ξεκίνησε έρευνα τον Δεκέμβριο, η οποία διαπίστωσε ότι η βάση δεδομένων της πορτογαλικής κυβέρνησης για την καταγραφή των κατοικίδιων ζώων δεν είχε ποτέ επικοινωνήσει για να επιβεβαιώσει την ηλικία του Μπόμπι.
«Ούτε ένας από τους συναδέλφους μου κτηνιάτρους δεν πιστεύει πως ο Μπόμπι ήταν όντως 31 ετών. Αυτό είναι το αντίστοιχο μιας ανθρώπινης ηλικίας 200 ετών που, βάσει των σημερινών ιατρικών δεδομένων, είναι εντελώς απίθανη. Οι εντυπωσιακοί ισχυρισμοί απαιτούν και εντυπωσιακές αποδείξεις και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την ηλικία του σκύλου» σημείωσε ο Ντάνι Τσάμπερς, κτηνίατρος και μέλος του συμβουλίου του Royal College of Veterinary Surgeons, αναφερόμενος στα 18.000 μέλη του ρυθμιστικού φορέα της Βρετανίας.
Από την άλλη, ο Άντριου Νάιτ, ομότιμος καθηγητής, ανέφερε πως στην ιστορία «έχουν καταγραφεί κάποιοι υπέργηροι σκύλοι» και θα ήταν χρήσιμο να συγκριθεί ο Μπόμπι με άλλα γηραιά σκυλιά.
Τι λέει ο κηδεμόνας του Μπόμπι για την αμφισβήτηση του τίτλου
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κηδεμόνας του, Λεονέλ Κόστα, ισχυρίζεται ότι οι κτηνίατροι προσπαθούν να σπιλώσουν την κληρονομιά του Μπόμπι επειδή η κατανάλωση ανθρώπινης τροφής αναφέρθηκε ως ένα από τα μυστικά του για τη μακροζωΐα και επιμένει πως «οι υποψίες αυτές είναι αβάσιμες».
Η αλήθεια είναι πως η εξακρίβωση της ηλικίας του Μπόμπι αποτελεί μια πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία αφού στη βάση δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών για τα Ζώα Συντροφιάς δεν υπάρχουν στοιχεία για τα ζώα που γεννήθηκαν πριν από το 2008. Έτσι, τα Γκίνες ανακοινώσαν ότι «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ποιος κατέχει σήμερα το ρεκόρ αυτό».