Το Επιμελητήριο πρέπει να γίνει μοχλός στήριξης του εμπορικού μας κόσμου

Του Θ. Λουλούδη, Υποψήφιου Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας

Οι έμποροι της Αχαΐας ήταν πάντοτε η ενεργός δύναμή μας. Η ιστορία της Πάτρας, του Αιγίου, των Καλαβρύτων και της Κάτω Αχαΐας είναι συνδεδεμένη με τους εμπόρους και καθορίστηκε από την ισχυρή τους παρουσία αλλά και την αγάπη τους για την εικόνα, τη λειτουργία και την ανάπτυξη των πόλεών μας.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ήδη από το 1860 ιδρύθηκε ο Εμπορικός Σύλλογος «Ερμής» και το 1904 ο σημερινός Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών. Στο Αίγιο, το 1880 ιδρύθηκε ο Εμπορικός Εισαγωγικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιάλειας, το 1974 ιδρύθηκε στη Δυτική Αχαΐα ο Εμπορικός και Επαγγελματοβιοτεχνικός Σύλλογος Δύμης και μόλις το 2020 στα Καλάβρυτα, το Εμπορικό και Επιχειρηματικό δίκτυο «ΑΖΑΝΕΣ».

Σήμερα, στο Μητρώο μελών του Επιμελητήριου Αχαΐας, είναι εγγεγραμμένοι 8.300 έμποροι, κυρίως ατομικές επιχειρήσεις (70,9%). 5.946 έχουν έδρα στον Δήμο Πατρέων, 1.145 στον Δήμο Αιγιάλειας, 779 στη Δυτική Αχαΐα, 194 στον Δήμο Καλαβρύτων και 178 στον Δήμο Ερυμάνθου. Οι πολυπληθέστεροι κλάδοι στον τομέα του εμπορίου είναι το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων με 681 επιχειρήσεις, το λιανικό εμπόριο τροφίμων με 507 επιχειρήσεις και τα καταστήματα ψιλικών, περίπτερα, είδη δώρων κ.ά. με 324 καταστήματα.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι πρέπει να είναι μια δυνατή φωνή που υπερασπίζεται το συμφέρον της κάθε πόλης και προωθεί αιτήματα του κλάδου. Τα προβλήματα στο εμπόριο είναι πολλά: απουσία μέτρων στήριξης, υψηλό λειτουργικό κόστος, απαράδεκτα υψηλές χρεώσεις των POS κ.λπ. Οι έμποροι για την Πολιτεία και τους θεσμούς της προσεγγίζονται ως survivors σε τηλεπαιχνίδι, περνώντας καθημερινά από στίβο μάχης για την επιβίωση της επιχείρησής τους.

Το Επιμελητήριό μας, ως «στέγη» και των εμπόρων, πρέπει να ασκήσει πολιτικές ειδικές για το εμπόριο. Για παράδειγμα, να συστήσει Γραφείο Πληροφόρησης για θέματα ασφάλισης και συντάξεων των μελών του, δηλαδή να παρέχει πλήρη και εξατομικευμένη πληροφόρηση σε κάθε έναν έμπορο χωριστά. Άλλη πρωτοβουλία είναι η σύσταση Γραφείου Συνηγόρου του Επιχειρηματία, μια καινοτόμος υπηρεσία που την προσφέρει το Επιμελητήριο Λάρισας και αφορά έναρξη και λύση επιχείρησης, φορολογικά, άμεση ενημέρωση για νομοθεσίες και αποφάσεις που αφορούν τον κλάδο, αυτά και πολλά άλλα δωρεάν. Στη Λάρισα, ο έμπορος συμπληρώνει μια φόρμα με το αίτημά του και λαμβάνει γρήγορα απαντήσεις. 

Ομοίως πρέπει να στηριχτεί χρηματοδοτικά η συμμετοχή εμπόρων, σε διεθνείς και εθνικές εκθέσεις, ώστε να έρχονται σε επαφή με νέα προϊόντα και προμηθευτές και να εξασφαλίζουν καλύτερες συμφωνίες και τιμές. Θα πρέπει να εξετασθεί επίσης, η δημιουργία ενός Συνεταιριστικού Εμπορικού Κέντρου, που θα στεγάσει τοπικές επιχειρήσεις και μπορεί να ανεγερθεί και να λειτουργήσει με κοινοτικούς πόρους, προωθώντας έτσι την εμπλοκή της κοινότητας, τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών και την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών. 

Ο εμπορικός κόσμος της Αχαΐας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, έχοντας ξεκάθαρες θέσεις για ζητήματα, όπως τη διασύνδεση με τα πανεπιστήμια για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της οικονομικής ανάπτυξης γενικότερα. Τα πανεπιστήμια μπορούν να επιληφθούν τον ρόλο της παροχής υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και έρευνας σε θέματα επιχειρηματικότητας, εμπορίου και οικονομίας όπως και της ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας τη σύνδεση των αποφοίτων με τις επιχειρήσεις.

Το Επιμελητήριο Αχαΐας όχι μόνο πρέπει να στηρίζει τους εμπόρους, που μάλιστα είναι μέλη του, αλλά θα πρέπει και να συνεργάζεται στενά μαζί τους, ενημερώνοντας, ανταλλάσσοντας απόψεις, συμβουλεύοντας, προωθώντας και επιλύοντας αιτήματα. Το Επιμελητήριο έχει και την οργανωτική υποδομή, τα έμπειρα στελέχη και την τεχνογνωσία να ενισχύει δημιουργικά και ουσιαστικά τον εμπορικό μας κόσμο. Αυτή η μόνιμη σχέση θα εδραιωθεί και θα αποδώσει.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ