Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιμετωπίσουν τη νέα εβδομάδα, από αύριο (15.04.24) με ανησυχίες για τη γεωπολιτική και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το πρωτοφανές χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο θα προκαλέσει γύρους αντιποίνων, σημειώνει το Bloomberg.
Με τους επενδυτές να έχουν ήδη αναστατωθεί από τον πληθωρισμό, o οποίος δεν λέει να πέσει αποφασιστικά, και την προοπτική υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων, η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή (με επίκεντρο την κόντρα Ιράν – Ισραήλ) αναμένεται να προκαλέσει νέα μεταβλητότητα όταν οι συναλλαγές επαναληφθούν.
Η έξαρση των νεύρων μπορεί ακόμη να μετριάσει τη δήλωση του Ιράν ότι “το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν” και μια αναφορά ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν μια ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν.
Το bitcoin έδωσε μια πρώιμη εικόνα του κλίματος της αγοράς. Το κουπόνι έπεσε σχεδόν 9% μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου, για να ανακάμψει την Κυριακή και να διαπραγματευτεί κοντά στα 64. 000 δολάρια.
Οι αγορές μετοχών στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ σημείωσαν μέτριες απώλειες υπό ισχνό όγκο συναλλαγών.
“Οι αγορές της Μέσης Ανατολής άνοιξαν με σχετική ηρεμία μετά την επίθεση του Ιράν, η οποία έγινε αντιληπτή ως μετρημένα αντίποινα και όχι ως προσπάθεια κλιμάκωσης”, δήλωσε ο Eμρέ Ακτσακμάκ (Emre Akcakmak), ανώτερος σύμβουλος της East Capital στο Ντουμπάι. “Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην αγορά μπορεί να επεκταθεί πέραν της Μέσης Ανατολής λόγω δευτερογενών επιπτώσεων στις τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις παγκόσμιες προοπτικές του πληθωρισμού”.
Οι επενδυτές θα σταθμίσουν τώρα τον κίνδυνο ενός κύκλου αντιποίνων και αντεπίθεσης, με πολλούς να αναζητούν το πετρέλαιο ως οδηγό για το πώς θα αντιδράσουν. Το αργό τύπου Brent έχει ήδη αυξηθεί σχεδόν 20% φέτος και διαπραγματεύεται πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Ενώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχει ακόμη επηρεάσει την παραγωγή, οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει τη ναυσιπλοΐα. Οι traders φοβούνται κυρίως ότι η διεύρυνση της σύγκρουσης θα μπορούσε να διαταράξει τις μεταφορές δεξαμενόπλοιων από τον Περσικό Κόλπο μέσω του Στενού του Ορμούζ.
Οι ανησυχίες για την αναταραχή στην περιοχή έχουν επίσης διαχυθεί στις παγκόσμιες αγορές. Ο S&P 500 προέρχεται από τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Οκτώβριο, λόγω του υψηλότερου του αναμενόμενου πληθωρισμού και των απογοητευτικών τραπεζικών κερδών.
Στην αγορά ομολόγων, οι διαπραγματευτές θα σταθμίσουν τον κίνδυνο ότι οι ακριβότεροι λογαριασμοί ενέργειας μπορεί να ενισχύσουν τους φόβους για τον πληθωρισμό. Ενώ τα κρατικά ομόλογα τείνουν να επωφελούνται σε περιόδους αβεβαιότητας, η απειλή ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά θα μπορούσε να περιορίσει τις κινήσεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για μετοχές και ομόλογα των ΗΠΑ θα ανοίξουν στις 6 μ. μ. Κυριακή ώρα Νέας Υόρκης.
Εν τω μεταξύ, ο χρυσός βρίσκεται σε ανοδική πορεία, κερδίζοντας 13% φέτος και σημειώνοντας ρεκόρ πάνω από τα 2. 400 δολάρια ανά ουγγιά. Οι επενδυτές αναζήτησαν επίσης τη σταθερότητα του δολαρίου ΗΠΑ. Ένας δείκτης του νομίσματος σημείωσε άνοδο 1,3% την περασμένη εβδομάδα, την καλύτερη επίδοση από τα τέλη του 2022.