Ενδοοικογενειακή βία: 26 καταγγελίες το Σάββατο στις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας

Τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών

Αυξάνονται οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο χθες (Σάββατο, 6/4) καταγγέλθηκαν 26 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες όλης της Επικράτειας.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στη δημόσια σφαίρα, μετά και την νέα γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους. Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, έχει συγκλονίσει και εξοργίσει το πανελλήνιο για τους χειρισμούς των αστυνομικών, όπου προσέτρεξε για βοήθεια η Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, μετά και τα όσα συνέβησαν στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε σύσκεψη και τηλεδιάσκεψη με ανώτατους αξιωματικούς, διοικητές τμημάτων και προϊσταμένους ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να δώσει περαιτέρω οδηγίες για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ειπώθηκε ότι θα δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε αστυνομική διεύθυνση.

Για πρώτη φορά θα βοηθήσει και η Eκκλησία, η οποία πρόκειται να παραχωρήσει κτίρια για να φιλοξενούνται θύματα, ενώ θα συνεχιστεί και η συνεργασία με ΜΚΟ, όπου επίσης φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες.

Με αφορμή όσα έγιναν στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι οι αστυνομικοί οφείλουν να στηρίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και ζήτησε από τους τηλεφωνητές της Άμεσης Δράσης να αντιμετωπίζουν με επαγγελματισμό τα θύματα.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός και ζήτησε από τους διοικητές των τμημάτων ακόμη και αν το θύμα δεν κάνει μήνυση στον δράστηλόγω του αυτεπάγγελτου, οφείλουν να διερευνούν την καταγγελία και να συνεχίζουν την προανάκριση. Επίσης, να προσφέρουν συνδρομή στα θύματα, να τα στέλνουν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες αλλά και για ιατροδικαστική εξέταση.

Για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Διαχειριζόμαστε  κάθε θύμα  με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη.

Οι 4 βασικές προσθήκες

Τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία

3) Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας  ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.

4)Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Υπενθυμίζεται πως έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να «πέφτουν» πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ό, τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», είπε χαρακτηριστικά.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης