Πώς να καταλάβετε εάν το παιδί σας κινδυνεύει από ψυχική νόσο - Το σημάδι στο γέλιο του

Το γέλιο μπορεί να είναι μεταδοτικό για τους περισσότερους από εμάς, αλλά μια μελέτη έχει διαπιστώσει ότι τα αγόρια που δεν αισθάνονται υποχρεωμένα να γελάνε όταν το κάνουν οι συνομήλικοί τους είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ψυχική νόσο αργότερα.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology το 2017, ερευνητές στο University College του Λονδίνου είχαν στρατολογήσει 92 αγόρια μεταξύ 11 και 16 ετών για να ερευνήσουν το πώς οι κοινωνικές αντιδράσεις των εφήβων θα μπορούσαν να προβλέψουν τη μετέπειτα συμπεριφορά τους. Περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων είχαν διαγνωστεί με ενοχλητικές συμπεριφορές ή σκληροτράχηλα και μη συναισθηματικά χαρακτηριστικά (CU).

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Για το πείραμά τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σαρώσεις fMRI για να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων καθώς άκουγαν ήχους ψεύτικου και αληθινού γέλιου, που περιστασιακά διακοπτόταν από κλάμα. Ενώ άκουγαν αυτούς τους θορύβους, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα επτά βαθμών τον βαθμό στον οποίο πίστευαν ότι τα γέλια που άκουγαν ήταν γνήσια. Σημείωσαν επίσης τον βαθμό στον οποίο επηρεάστηκαν συναισθηματικά.

Οι έφηβοι που εμφάνισαν και τους δύο παράγοντες κινδύνου για ψυχοπάθεια ανέφεραν λιγότερη επιθυμία για γέλιο σε αντίθεση με εκείνους που πιστεύεται ότι είχαν έναν ή κανέναν από τους δύο. Αυτό το εύρημα υποστηρίχθηκε από τα αποτελέσματα των σαρώσεων fMRI, που έδειξαν μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με τη συναισθηματική συλλογιστική.

«Αν και δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζουμε τα παιδιά ψυχοπαθείς, καθώς η ψυχοπάθεια είναι μια διαταραχή προσωπικότητας που βιώνουν οι ενήλικες, τα σημάδια μπορούν να ανιχνευθούν σε νεαρή ηλικία», υποστηρίζει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Essi Viding.

Το πεδίο έρευνας στις μελλοντικές μελέτες για τις κοινωνικές ενδείξεις και την ψυχοπάθεια

Επόμενες έρευνες έχουν διερευνήσει εάν άλλες φιλικές κοινωνικές ενδείξεις, όπως το χαμόγελο, τα λόγια ενθάρρυνσης και οι εκδηλώσεις αγάπης, προκαλούν επίσης μια άτονη αντίδραση συναισθημάτων από άτομα που κινδυνεύουν για ψυχοπάθεια. Τελικά, αυτοί οι έφηβοι που διατρέχουν κίνδυνο μπορεί απλώς να βιώνουν τη ζωή διαφορετικά από εμάς τους υπόλοιπους, προτείνει η Δρ. Viding.

«Αυτές οι κοινωνικές ενδείξεις που μας δίνουν αυτόματα ευχαρίστηση ή μας προειδοποιούν για τη στενοχώρια κάποιου δεν καταγράφονται με τον ίδιο τρόπο για αυτά τα παιδιά», λέει η ειδικός. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά προορίζονται να γίνουν αντικοινωνικά ή επικίνδυνα. Τα ευρήματα ρίχνουν φως στο γιατί κάνουν συχνά διαφορετικές επιλογές από τους συνομηλίκους τους».

«Μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε πώς οι διαδικασίες που διέπουν την προκοινωνική συμπεριφορά μπορεί να διαφέρουν σε αυτά τα παιδιά. Αυτή η κατανόηση είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τις τρέχουσες προσεγγίσεις στη θεραπεία για τα επηρεασμένα παιδιά και τις οικογένειές τους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας».

https://www.oloygeia.gr/