Αυγά: Aυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να τα τρώτε, σύμφωνα με μελέτες

Η αλήθεια για τον κρόκο

Τα αυγά είναι μια υγιεινή και θρεπτική τροφή που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και τη μείωση του κινδύνου ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Όμως, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας και κατανάλωσης των αυγών προκειμένου να εξασφαλίσετε περισσότερα οφέλη για την υγεία σας;

Ο πιο υγιεινός τρόπος να τρώτε αυγά

Ο πιο υγιεινός τρόπος να τρώτε αυγά εξαρτάται από τους μεμονωμένους στόχους και από τις προτιμήσεις σας. Εάν δεν ακολουθείτε κάποια δίαιτα για απώλεια βάρους ή δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί στη διατροφή σας, ο πιο υγιεινός τρόπος είναι να φάτε τα αυγά όπως σας… αρέσουν, είτε τηγανιτά ή ως ομελέτα.

Τα αυγά είναι μια καλή και οικονομική πηγή πρωτεΐνης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο αυγό έχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επίσης, περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να φτιάξει από μόνο του. Παράλληλα, τα αυγά είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και D, σιδήρου, χολίνης και άλλων θρεπτικών συστατικών. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε επίσης ότι όσοι έτρωγαν ένα πρωινό με βάση τα αυγά ένιωθαν πιο χορτάτοι από εκείνους που έτρωγαν ένα γεύμα με βάση τα δημητριακά.
Τρεις τρόποι για να φτιάξετε ένα πιο υγιεινό πρωινό με αυγά

Τα αυγά είναι μια υγιεινή και θρεπτική τροφή που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι προετοιμασίας των αυγών που μπορούν να τα κάνουν λιγότερο υγιεινά.

Για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων και λίπους. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να επιλέξετε μια μέθοδο προετοιμασίας αυγών με χαμηλότερα λιπαρά. Για παράδειγμα, οι μπουκιές αυγών σκληρά βρασμένες, ποσέ ή ακόμα και ψητές δεν βασίζονται σε τόσο λάδι ή βούτυρο για να τραγανίσουν το αυγό.

Για όσους προσπαθούν να αποκτήσουν μυϊκή μάζα

Εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε μυϊκή μάζα, είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να προσθέσετε επιπλέον πρωτεΐνη στα αυγά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον ασπράδια αυγού ή τυρί κότατζ.

Ορισμένες συμβουλές για να φτιάξετε ένα πιο υγιεινό πρωινό με αυγά:

  • Χρησιμοποιήστε ελάχιστο λάδι ή βούτυρο για το τηγάνισμα ή το ψήσιμο των αυγών.
  • Προσθέστε υγιεινές προσθήκες, όπως λαχανικά ή φρούτα.
  • Αποφύγετε την προσθήκη τυριών, βουτύρου ή άλλων λιπαρών συστατικών.

Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μια ομελέτα με μανιτάρια, κρεμμύδια και πιπεριές ή ένα σάντουιτς με αυγά και λαχανικά.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε αυγά εμπλουτισμένα με ωμέγα-3. Αυτά τα αυγά γεννιούνται από κότες, των οποίων η τροφή συμπληρώνεται με πηγές λίπους, όπως ο λιναρόσπορος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία και ευεξία.

Οι κρόκοι των αυγών κάνουν κακό στην υγεία;

Η απάντηση είναι όχι, οι κρόκοι αυγών δεν είναι κακοί για εσάς. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι αρκετά υγιεινοί.

Η διατροφική χοληστερόλη, που βρίσκεται στα τρόφιμα, είναι διαφορετική από τη χοληστερόλη του αίματος. Η διατροφική χοληστερόλη προέρχεται από ζωικές πηγές τροφίμων, όπως κρέας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αυγά, βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Η χοληστερόλη του αίματος μετρά την λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή την «καλή» χοληστερόλη και τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) την «κακή» χοληστερόλη στο σώμα σας. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Παλαιότερα πιστεύαμε ότι η διατροφική χοληστερόλη οδηγούσε σε καρδιαγγειακή νόσο, αλλά μια μελέτη του 2019 από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαψεύδει αυτή τη συσχέτιση. Υπάρχει, ωστόσο, μια σχέση μεταξύ κορεσμένων λιπαρών και καρδιακών παθήσεων.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ιδιαίτερα λόγω θρεπτικών συστατικών, όπως το φυλλικό οξύ και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Είναι ασφαλές να τρώτε κρόκους αυγών καθημερινά, επειδή τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διατροφική χοληστερόλη, αλλά όχι σε κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη στο αίμα θα πρέπει να μειώσουν τις πηγές διατροφικής χοληστερόλης, σύμφωνα με την AHA.

Οι κρόκοι και τα ασπράδια είναι αρκετά συγκρίσιμα όταν πρόκειται για πρωτεΐνη, απλώς οι κρόκοι έχουν λίγο περισσότερη πρωτεΐνη. Επίσης, η κατανάλωση κρόκων συμβάλλει στην πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που ωφελούν την υγεία των ματιών.

Συμπερασματικά, οι κρόκοι αυγών είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι ασφαλές να τρώτε κρόκους αυγών καθημερινά, εκτός αν έχετε υψηλή χοληστερόλη στο αίμα.

πηγή: FOXreport.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ