Ανίκανη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον «πληθωρισμό της απληστίας»

Του Θέμη Μπάκα

Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε ότι η ακρίβεια δεν είναι μόνο ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι προφανές ότι με το «καλημέρα» της δεύτερης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η αισχροκέρδεια εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2024 «έκανε ποδαρικό» με νέες ανατιμήσεις που φτάνουν στο 4,5% σε βασικά είδη των σούπερ μάρκετ. Η ακρίβεια δεν είναι ένα ουδέτερο φαινόμενο: αναδιανέμει τον πλούτο, εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας.

Όσο αντέχει η κατανάλωση οι αλυσίδες του λιανικού εμπορίου   αυξάνουν τις τιμές και τα κέρδη τους. Με άλλα λόγια, επειδή η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά, οι εταιρείες βρίσκουν την ευκαιρία να αυξήσουν κατακόρυφα τα κέρδη τους, αυξάνοντας τις τιμές δυσανάλογα συγκριτικά με τα κόστη τους. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με έναν πληθωρισμό κερδών, τον λεγόμενο «πληθωρισμό της απληστίας».

Και η Ελλάδα υποφέρει από αυτόν περισσότερο απ’ ό,τι άλλες χώρες. Ίσως, επειδή μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου, το εισαγωγικό και χονδρικό εμπόριο, ήδη πριν από την τελευταία πληθωριστική άνοδο είχαν κακομάθει να δουλεύουν με υψηλά ποσοστά κέρδους, τέτοια που δεν υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης είναι ακριβότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρότι σε εκείνες μπορεί να υπάρχουν υψηλότεροι μισθοί, ακριβότεροι συντελεστές κόστους, και ασφαλώς ασύγκριτα μικρότερη φοροδιαφυγή.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη λίστα της Eurostat, που εξετάζει τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή σε 25 βασικές κατηγορίες διατροφής, η χώρα μας εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό ανατιμήσεων σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνολικά έντεκα προϊόντα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το κρέας, τα φρούτα, το βούτυρο και τα αυγά. Επιπλέον, οι γονείς πληρώνουν το βρεφικό γάλα έως και 213% παραπάνω από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην ομάδα «έλαια λίπη» του δείκτη τιμών της Eurostat η Ελλάδα καταρρίπτει κάθε ρεκόρ ακρίβειας. Οι ανατιμήσεις είναι της τάξεως του 31,5% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις στο 5,9%.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει ότι είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα, η καταπολέμηση του οποίου απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση.

Λύσεις και τρόποι υπάρχουν. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία η κυβέρνηση κάλεσε τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και τους έδωσε εντολή να περιορίσουν τα κέρδη τους. Και καθώς δεν ήταν σίγουρη ότι θα το κάνουν, άπλωσε κι ένα ευρύ κρατικό δίχτυ καθημερινής επιτήρησης της αγοράς.  

Κατά συνέπεια, τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων τις βιώνουμε ανυπεράσπιστοι έναντι αυτών καθημερινά, με την ακρίβεια να πλήττει καίρια τα νοικοκυριά, μειώνοντας δραστικά την αγοραστική τους δύναμη και ισχυροποιώντας παράλληλα τα καρτέλ της αισχροκέρδειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει σύντομα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανάσχεση της ακρίβειας, από την οποία δοκιμάζεται σκληρά η ελληνική κοινωνία. 

ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι τέως υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ