Μακροζωία: Το Νο1 τρόφιμο που πρέπει να τρώτε για να φθάσετε μέχρι τα 100

Αν υπήρχε ένα χάπι που θα μπορούσατε να πάρετε και το οποίο να σας υπόσχεται να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους μακροζωίας σας προσθέτοντας χρόνια στη ζωή σας, θα το παίρνατε;

Αν και δεν υπάρχει τέτοιο φάρμακο, υπάρχουν τροφές που αναρίθμητες επιστημονικές έρευνες έχουν βρει ότι κάνουν ακριβώς αυτό. Το γεγονός ότι αυτά που τρώμε μπορεί να μας οδηγήσουν στη μακροζωία είναι ακόμα καλύτερο από το να μας το υπόσχεται ένα φάρμακο. Το φαγητό είναι πιο απολαυστικό και προσιτό από τα ακριβά φάρμακα και πολύ πιο νόστιμο.

Η μία τροφή που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα αν θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100

Ενώ ορισμένα τρόφιμα συνδέονται με τη μακροζωία, η ειδικός σε θέματα υγείας και μακροζωίας των γυναικών, Jennifer Scheinman, RD, λέει ότι κανένα φαγητό δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες από την κατανάλωση κυρίως επεξεργασμένων, φτωχών σε θρεπτικά συστατικά τροφών.

Είναι η συνολική μας διατροφή που έχει πραγματικά σημασία. Επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι μια δίαιτα που δίνει προτεραιότητα στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς και ελαχιστοποιεί την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα απτό παράδειγμα που έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής.

Αν δεν είστε συνηθισμένοι να τρώτε με αυτόν τον τρόπο, η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να είναι δύσκολη – ειδικά επειδή θέλετε να διατηρήσετε τις πιο υγιεινές συνήθειές σας μακροπρόθεσμα και όχι μόνο για μία ή δύο εβδομάδες.

Όταν πρόκειται να κάνετε μακροχρόνιες υγιεινές διατροφικές αλλαγές, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μικρά βήματα αντί για μια σημαντική ξαφνική, δραστική αλλαγή. Εάν θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100, η διαιτολόγος και ειδικός σε θέματα μακροζωίας Ella Davar, RD, CND, CHC, λέει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που συνιστά να ξεκινήσετε να το τρώτε βρίσκοντας τρόπους να το ενσωματώσετε σε τουλάχιστον ένα από τα γεύματά σας κάθε μέρα και αυτό είναι τα… φυλλώδη λαχανικά.

Η ίδια εξηγεί ότι τα φυλλώδη πράσινα (όπως το λάχανο, το σπανάκι κ.α.) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Μάλιστα, στο πλαίσιο σχετικής επιστημονικής μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μία έως δύο μερίδες φυλλώδη λαχανικά την ημέρα είχαν επίπεδα υγείας που προσομοίαζαν με ανθρώπους που ήταν 11 χρόνια νεότεροι σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν φυλλώδη λαχανικά κάθε μέρα – μια αρκετά τεράστια διαφορά!

Ενώ υπάρχουν πολλά τρόφιμα που συνδέονται με τη μακροζωία, ένας λόγος για τον οποίο η Davar συνιστά να ξεκινήσετε με φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι επειδή είναι εξαιρετικά εύκολο να ενσωματωθούν σε μια ποικιλία γευμάτων. «Μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε φυλλώδη λαχανικά στα γεύματα προσθέτοντάς τα σε σαλάτες, smoothies κ.α.. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά σε  σάντουιτς, ντρέσινγκ για σαλάτες, σάλτσες ή να προστεθούν σε σούπες για ενίσχυση των θρεπτικών συστατικών τους», εξηγεί.

Όταν αρχίσετε να προσθέτετε φυλλώδη χόρτα στη διατροφή σας, η Davar λέει ότι μπορείτε να περιμένετε να δείτε αλλαγές στην υγεία σας πολύ άμεσα. «Βραχυπρόθεσμα, η τακτική ενσωμάτωση λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας, απώλεια βάρους, βελτιωμένη πέψη και ενισχυμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Τα αντιοξειδωτικά σε αυτά τα λαχανικά μπορεί επίσης να συμβάλουν σε καλύτερο δέρμα και μειωμένη φλεγμονή, παρέχοντας μια συνολική αίσθηση ευεξίας», λέει.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης