Εφορία: Πώς θα σαρώνει κάθε συναλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών - αυτοαπασχολούμενων

Τα νέα ηλεκτρονικά «εργαλεία»

Σε διπλό κλοιό θα βρεθούν από φέτος κιόλας ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι: Πέρα από την υιοθέτηση τεκμηρίων για τον υπολογισμό της αμοιβής τους, άρα και του φόρου που τους αναλογεί, θα διαπιστώσουν πως κάθε τους συναλλαγή θα «σαρώνεται» από ηλεκτρονικά «μάτια» της Εφορίας.

Το νέο μίνι – φορολογικό λοιπόν από την μια εισάγει την έννοια του τεκμηρίου ελάχιστης αμοιβής, από την άλλη όμως η ΑΑΔΕ «εμπλουτίζει» και ενισχύει τα ηλεκτρονικά εργαλεία που έχει στην διάθεσή της, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την οποιαδήποτε απόπειρα φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί και η σχετική Υπουργική Απόφαση για την επέκταση της χρήσης POS και σε πολλούς ακόμα κλάδους της λιανικής. Οι κλάδοι που θα εξαιρεθούν θα είναι ελάχιστοι. Ήδη υπάρχει και η «οδηγία» τα POS να έχουν διασυνδεθεί με τις ταμειακές στους κλάδους που προβλέπεται έως τις 31 Ιανουαρίου του 2024.

Τα νέα ηλεκτρονικά «εργαλεία» της Εφορίας

Έχει δοθεί πάντως το περιθώριο επιπλέον ενός μήνα εφόσον ο υπόχρεος έχει παραγγείλει το τερματικό, προκειμένου να εγκατασταθεί από την εταιρεία. Επί της ουσίας η τελική προθεσμία λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, το «μίνι» – φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει και μια σειρά παρεμβάσεων που ενισχύουν τα ηλεκτρονικά «εργαλεία» του Κράτους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:   

  • Υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData. Εντός του 2024 θα γίνει υποχρεωτική η ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο  MyData. Τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα. Επίσης, οι δαπάνες μιας επιχείρησης που δεν έχουν διαβιβαστεί δεν θα εκπίπτουν.
  • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024: Μέσα στο επόμενο έτος θα γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση (ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιλέξουν την αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικής τιμολόγησης). Μέχρι να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση επεκτείνονται τα κίνητρα για όσους την εφαρμόζουν νωρίτερα. Τα κίνητρα ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι τα εξής: Ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγια τους τα οποία διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
  • Ψηφιακό πελατολόγιο: Υποχρέωση τήρησης ψηφιακού πελατολογίου από επιλεγμένες κατηγορίες επιχειρήσεων με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
  • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές συναλλαγές για προϊόντα με φόρο κατανάλωσης: Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης, γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες. Δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

Υποχρέωση κατοχής του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών

Οι υπόλοιπες τέσσερις παρεμβάσεις σε ψηφιακό επίπεδο που προχωρούν κανονικά και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο γιατί δεν χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση, είναι:

  • Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024
  • Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν
  • Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
  • Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 (έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ).

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ