Πάτρα: Η δημοτική αρχή αναλαμβάνει δράση για τα τραπεζοκαθίσματα - Τι απάντησε ο Κώστας Πελετίδης σε ερώτηση του Γιάννη Λάμπρου

 

Το πρόβλημα της κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων, κυρίως, από καταστήματα με την ανεξέλεκτη επέκταση τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πεζοδρόμους, έθεσε με ερώτησή του κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λάμπρου, με τον Δήμαρχο Πατρέων να παραδέχεται την ύπαρξη του προβλήματος και να δεσμεύεται για άμεσες ενέργειες της δημοτικής αρχής.

Μάλιστα ο κ. Λάμπρου σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στο θέμα σημειώνοντας: 
"Υπάρχει βάση σε όσα αναφέρει ο κ. Λάμπρου και σύντομα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για να ρυθμιστεί η κατάσταση" απάντησε ο κ. Πελετίδης στην ερώτηση που κατέθεσα σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.
Κρατάμε τη θετική απάντηση αλλά ομολογουμένως ο δημόσιος χώρος και η προστασία του είναι ένα θέμα που έχει θιχτεί πολλές φορές χωρίς απτά αποτελέσματα. Ίδωμεν....
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση.
Με μια απλή περιήγηση στις πλατείες και τους πεζόδρομους της πόλης μπορεί εύκολα οποιοσδήποτε να διαπιστώσει ότι ο δημόσιος χώρος δέχεται μία άνευ προηγουμένου επίθεση από την αυθαιρεσία πολλών καταστημάτων εστίασης που έχουν επεκτείνει τα διαθέσιμα τραπεζοκαθίσματα και έχουν προβεί και σε αυθαίρετες σταθερές κατασκευές στεγάστρων και περίκλειστων υπόστεγων.
Δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο γίνεται υπό την ανοχή σας αν όχι την έγκρισή σας.
Είναι δε, χαρακτηριστικό το ότι πλήθος παραβιάσεων παρατηρείται σε περιοχές που έχουν ενταχθεί σε διαδικασία ανάπλασης και έχουν τροποποιηθεί τα τοπογραφικά δεδομένα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Τρ. Ναυάρχων όπου σε πολλά καταστήματα έχει αφεθεί ελεύθερος μόνο ο διάδρομος των τυφλών πλάτους 1,5 μέτρων, ο πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου με ελεύθερο διάδρομο που σε πολλά σημεία δεν επιτρέπει ακόμα και την απλή διέλευση του κόσμου ενώ η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων έχει καταστρατηγήσει τον σκοπό του πεζόδρομου που έχει πλέον μετατραπεί στην πραγματικότητα σε ιδιωτικό χώρο, την πλ. Όλγας που τα τραπεζοκαθίσματα έχουν επεκταθεί ακόμα και πάνω στις πρασιές, περιμετρικά την πλ. Γεωργίου που δεν υπάρχει πλέον ελεύθερο πεζοδρόμιο.
Κατόπιν αυτών:
1. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την προάσπιση του δημόσιου χώρου?
2. Σκοπεύετε να επικαιροποιήσετε την άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε περιοχές που έχουν αναπλαστεί με βάση τα νέα τοπογραφικά δεδομένα?
3. Πώς θα εξασφαλίσετε την τήρηση των προβλεπόμενων?
Με εκτίμηση
Γιάννης Λάμπρου
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ