Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τετραήμερη αποστολή της Βυζαντινής - Παραδοσιακής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» στην αυστριακή πρωτεύουσα, μετά από πρόσκληση της Ορθόδοξης Επισκοπής της Βιέννης, για την πραγματοποίηση συναυλίας στα πλαίσια εκδηλώσεως που οργανώνει η τοπική Εκκλησία σε συνεργασία με την Ελληνική παροικία και την Ελληνική πρεσβεία. Η εκδήλωση αυτή γίνεται κάθε χρόνο προς τιμήν τριών Ελληνίδων ηρωΐδων, μαρτύρων του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, που αποκεφαλίστηκαν από τούς Γερμανούς κατακτητές στην Βιέννη.
Η χορωδία του Φωκαέως έφτασε στη Βιέννη την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και ξεναγήθηκε σε όλα τα ιστορικά μνημεία που υπάρχουν στα περίχωρα της πόλης. Την Παρασκευή έγινε νέα περιπατητική ξενάγηση στο κέντρο της πόλεως σε όλα τα ιστορικά μνημεία και τους ναούς. Στη συνέχεια η αποστολή μετέβη στον Ορθόδοξο ιερό ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης, όπου ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Αυστρίας π. Ιωάννης Νικολίτσης, καλωσόρισε το χορό και τον ενημέρωσε για την ιστορική παρουσία της Ορθοδοξίας στην πόλη της Βιέννης, ξεναγώντας όλη την αποστολή, επισκεπτόμενη τόσο τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος, όσο και τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου. Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, η χορωδία των Πατρών «Θεόδωρος Φωκαεύς» έψαλλε στην Αρχιερατική Ακολουθία, στον ιερό καθεδρικό ναό Αγίας Τριάδος στη Βιέννη, τόσο στον όρθρο όσο και στην Θεία λειτουργία, ενώ στο τέλος συμμετείχε και στο τρισάγιο εις μνήμην των τριών εκτελεσθέντων Ελληνίδων ηρωΐδων, Ιουλίας, Μαριάννας και Σοφίας. Ο Βυζαντινός χορός απέδωσε θαυμάσια και σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος τόσο τις Καταβασίες και τα αργά Ευλογητάρια, όσο και τους Αίνους και την Δοξολογία του όρθρου, ενώ έψαλλε κατανυκτικά και υπέροχα τους ύμνους της Θείας λειτουργίας, καθηλώνοντας τους παρευρισκόμενους πιστούς. Η ακολουθία πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας και Υπερτίμου Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. κ. Αρσενίου. Ο Σεβασμιώτατος έδωσε άλλωστε ευχή και ευλογία για την παρουσία της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της 22ας Οκτωβρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης. Η χορωδία του Φωκαέως απέδωσε τούς ύμνους στο δεξιό αναλόγιο του ναού, ενώ στο έτερο αναλόγιο έψαλλε ο χορός της Ι. Μ. Αυστρίας υπό την χοραρχία του Λαμπαδαρίου του ναού, λόγω εποχικής ιώσεως του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Αποστολάκη. Την Λειτουργία παρακολούθησαν πλήθος Ελλήνων της πόλης, εκπρόσωπος του Έλληνα πρέσβη, το προεδρείο της Ελληνικής ομογενειακής παροικίας της πόλης και πολλοί Αυστριακοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Μετά τις ιστορικές ομιλίες για τον αγώνα και την άγρια δολοφονία από τους Ναζί των τριών αυτών αγωνιστριών, η χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» πραγματοποίησε συναυλία Βυζαντινής μουσικής, υπό την διεύθυνση του χοράρχου της, Πρωτοψάλτου και καθηγητού Βυζαντινής μουσικής κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Η εισαγωγική ομιλία για το βιογραφικό του χορού και η παρουσίαση των ύμνων, έγινε από τον πρόεδρο της χορωδίας, ιατρό Ορθοπαιδικό κ. Γεώργιο Βέργο. Ο 30μελής Βυζαντινός χορός εκτέλεσε τα επιλεγμένα Βυζαντινά μέλη με εξαίρετο τρόπο, δωρικό ύφος, άριστες τονικές εναλλαγές, με πλήρη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος και καταχειροκροτήθηκε. Κατόπιν, η χορωδία και όλοι οι παρευρισκόμενοι, όλοι μαζί, έψαλλαν τον Εθνικό μας Ύμνο.
Μετά το πέρας και της συναυλίας, παρατέθηκε κέρασμα προς τιμήν των χορωδών και των συνοδών μελών της χορωδίας στο πνευματικό κέντρο του ναού και ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου του Φωκαέως, πρόσφεραν στον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη Αυστρίας κ.κ. Αρσένιο τα δώρα που είχαν ετοιμάσει. Ένα Αναμνηστικό δώρο και προσωπική επιστολή ευχαριστιών και ευλογιών απέστειλε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στον ομόλογό του, της Βιέννης, ενώ ο πρόεδρος της χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος πρόσφερε στον μητροπολίτη Αυστρίας εικόνα του Αγίου Ανδρέα σε ξύλο κέδρου με χειροποίητη χρυσοτυπία, με αφιέρωση από τον Βυζαντινό χορό «υΐκώς και ταπεινώς, με σεβασμό και εκτίμηση και πολλές ευχαριστίες για την άψογη φιλοξενία». Δώρα εδόθησαν και στους άλλους ιερείς και στον π. Ιωάννη Νικολίτση, ενώ ο Μουσικολογιώτατος χοράρχης της χορωδίας έδωσε ένα όμορφο μουσικό βιβλίο στο Λαμπαδάριου του ιερού ναού, ο οποίος ήταν και ο χοράρχης της χορωδίας της Ι. Μ. Βιέννης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΦΩΚΑΕΩΣ
Ευλογητός ει Χριστέ – Απολυτίκιον Πεντηκοστής – Ήχος πλ. Δ΄ - τρίφωνος
Τη Υπερμάχω – Κοντάκιον Ακαθίστου Ύμνου - Ήχος πλ. Δ΄
Φως Ιλαρόν – Επιλύχνιος Ευχαριστία - Ήχος Β΄
Βασιλεύ Ουράνιε – Δοξαστικόν Αίνων Πεντηκοστής - Ήχος πλ. Β΄
Διάσωσον – Επίβλεψον - Άλαλα τα χείλη – Τροπάρια του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος - Ήχος πλ. Δ΄
Χερουβικόν - Ήχος πλ. Β΄
Σε υμνούμεν – Άξιον εστίν - Ήχος πλ. Α΄ εναρμόνιος
Επί Σοι Χαίρει – Θεοτοκίον – Μέγα Μεγαλυνάριον - Ήχος πλ. Δ΄
Δοξολογία Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος - Ήχος Βαρύς εναρμόνιος
Αγνή Παρθένε Δέσποινα – Ύμνος εις την Θεοτόκον – ποίημα Αγίου Νεκταρίου – Μέλος Πατέρων Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας.
Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Σταματόπουλος Χαράλαμπος, π. Πατσός Βασίλειος, Αθανασόπουλος Σωτήριος, Βέργος Γεώργιος, Γαρδίκης Νεκτάριος, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Καραβιώτης Νικόλαος, Καραγκούνης Λουκάς, Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστακιώτης Ευάγγελος, Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λέντζιος Πάνος, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Μασσαράς Δημήτριος, Παπαδημητρίου Νικόλαος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Πολύδωρος Παναγιώτης, Σαγιάς Πελοπίδας, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Τριπολίδης Βασίλειος, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.
Τον Βυζαντινό χορό διευθύνει ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος.