Μητσοτάκης από Κάιρο: Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων

Κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι η Σύνοδος για την Ειρήνη στο Κάιρο, με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους που προκύπτουν για την περιοχή.

Η σύγκληση της Συνόδου «είναι σωστή. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του.

«Θα πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τη βία σε όλες τις μορφές της. Και τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώθηκαν, κάτω από βίαιες συνθήκες, χάνοντας τη ζωή τους», είπε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας. «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», είπε. Στον πόλεμο, υπάρχουν όρια στο κακό που μπορείς να προκαλέσεις. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν είναι οι Παλαιστίνιοι. Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει καταδικάσει τη βία από την πρώτη στιγμή. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία κουβαλούν μεγάλο βάρος. 

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί η ένταση. Παράλληλαλ, καλωσόρισε το άνοιγμα της Ράφα, για να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Θα συνεισφέρουμε σε κάθε προσπάθεια για ειρήνευση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε. 

«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ