Δημήτρης Κουρέτας: Ποιος είναι ο Πατρινός που πήρε τα ηνία της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Πέρασε από το Χάρβαρντ και έγινε ένας από τους καλύτερους Έλληνες επιστήμονες

Εκλογές 2023: Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι βέρος Πατρινός, φανατικός φίλαθλος της Παναχαϊκής, πέρασε από το Χάρβαρντ και έγινε ένας από τους καλύτερους Έλληνες επιστήμονες, το τρέξιμο και το ποδήλατο είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά του και έχει μεγάλη αδυναμία στη σύζυγο και την κόρη του.

Αυτά είναι μερικά από τα όσα δεν ξέραμε για τον άνθρωπο που κατάφερε να βγάλει το μπλε από την καρδιά του χάρτη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Από τα προσφυγικά στο…  Χάρβαρντ

 Η ιστορία ξεκινά το 1962 στη φτωχική συνοικία των Προσφυγικών της Πάτρας. Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι το πρώτο παιδί ενός Μεσσήνιου και μιας Μικρασιάτισσας. Ο διεθνής πολίστας Μιχάλης Κουρέτας έρχεται στην οικογένεια 3 χρόνια μετά και από τότε τα δύο αδέρφια είναι αχώριστα.

Ο ουρανός είναι το μόνο του όριο, έλεγε και το έκανε πράξη. Στην πολυκύμαντη διαδρομή του από τη Φαρμακευτική της Πάτρας, στο Χάρβαρντ και ύστερα στην ακαδημαϊκή του έδρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας δεν έχασε ποτέ το πάθος του για την επιστημονική έρευνα. Και ήταν αυτό που έκανε 6 νομπελίστες να τον επιλέξουν για την Παγκόσμια Ακαδημία Επιστημών.

Την πρώτη φορά που μπήκε στο εργαστήριό του, ήταν ακόμη γιαπί. Σήμερα η ομάδα του μετρά πάνω από 20 φοιτητές. Επίμονος από παιδί ήξερε ότι η επιστήμη πρέπει να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. 

Κάπως έτσι βρήκε τρόπο να εκμεταλλευθεί τα γεωργικά απόβλητα για  να γίνουν διατροφή για ανθρώπους, ενώ ανακάλυψε τρόπους για την αποτύπωση του μεταβολικού μας προφίλ. Κάτι που εφάρμοσε ακόμη και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι γυναίκες της ζωής του

«Ναι Χαριτίνη μου, θα κερδίσουμε» έγραψε, δύο ημέρες πριν την εκλογική μάχη που τον έβγαλε νικητή δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της γυναίκας του να τον κοιτά στα μάτια. Με τη γιατρό Χαριτίνη Νέπκα είναι αχώριστοι από τότε που γνωρίστηκαν. Δε μοιράζονται μόνο τις ίδιες αξίες για τη ζωή, την αγάπη για την άθληση και τα ταξίδια. Αλλά και τον καρπό του έρωτά τους, την κόρη τους Αναστασία που ακολούθησε τα βήματά τους στην ιατρική κάνοντάς τους περήφανους γονείς.

Το ερευνητικό του έργο μετρά πάνω από 6.000 αναφορές, ωστόσο ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ απομονωμένος στο εργαστήριό του. Στη Λάρισα θα τον δεις να τρέχει νωρίς το πρωί ή να κάνει χιλιόμετρα με το ποδήλατό του. Ο αθλητισμός τον σημάδεψε από μικρό, από τότε που ο πατέρας του τον πήγε για πρώτη φορά στο γήπεδο να δει την Παναχαϊκή.

Ο αδελφός… αντίπαλος

Την Κυριακή ο Μιχάλης Κουρέτας ταξίδεψε από την Πάτρα στη Λάρισα. Ήθελε να είναι δίπλα στον αδερφό του, την κρίσιμη ημέρα των εκλογών, αν και εκείνος έδινε τη μάχη ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Τα δύο αδέρφια μπορεί να έχουν την ίδια αγάπη για τα κοινά, όμως βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο Δημήτρης στο ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης στη Νέα Δημοκρατία…

Το παιδί από τα προσφυγικά, ο ερευνητής του Χάρβαρντ, ο αφοσιωμένος στην έρευνα καθηγητής, ο αγαπημένος σύζυγος και μπαμπάς, ο μεγάλος αδερφός που εμπνέει. Και τώρα ο άνθρωπος που καλείται να αποκαταστήσει την πολύπαθη Θεσσαλία. Ίσως το πιο μεγάλο στοίχημα στη διαδρομή του Δημήτρη Κουρέτα…

 

Δείτε το βίντεο - αφιέρωμα του δημοσιογράφου στο T-live και συνεργάτη του Tempo24.News, Ιάσονα Τσόλη:

 

 

 

Διαβάστε επίσης