«Τι δεν έκαναν, Τι θα κάνουμε» - 10+1 λόγοι για την ΠΑΤΡΑ μας

του Χρήστου Οικονόμου, υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη του Βασίλη Αϊβαλή - Σιδηροδρομικού Μηχανικού, Προϊστάμενου ΟΣΕ Πάτρας

 

Ως κάτοικος της Πάτρας,  την τελευταία εννιαετία βίωνα διαρκώς την εγκατάλειψη της πόλης από την δημοτική αρχή. Ένοιωθα όπως και πολλοί φίλοι και φίλες ότι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Πάτρα μας, ζει, μέσα από πολιτικές οπισθοδρόμησης, μια παρατεταμένη μιζέρια και παρακμή.  Ήταν και ο βασικός λόγος να ασχοληθώ ενεργά και να γίνω μέλος της «Πάτρα- Σπουδαία και πάλι» του Βασίλη Αϊβαλή.

Θέλησα λοιπόν να καταγράψω στο συγκεκριμένο άρθρο όσα δεν έκανε η απερχόμενη δημοτική αρχή. Χωρίς καμία διάθεση ισοπέδωσης ή εκμηδενισμού των πάντων.  Θέτοντας μαζί στον δημόσιο διάλογο και τις δικές μας προτάσεις-δεσμεύσεις.

1. Δεν καθάρισε την Πάτρα

Δεν χρειάζεται αποδείξεις ή μεγάλη ανάλυση για την βρώμικη πόλη μας.  Η Πάτρα είναι μια βρώμικη πόλη. Δεν χρειάζεται αποδείξεις για τους κάδους που δεν έχουν απολυμανθει καν την τελευταία 3ετία..δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω την δυσωδία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μόλις το πρόσφατο καλοκαίρι… Βρώμικα πεζοδρόμια, γειτονιές παραμελημένες, βουλωμένα φρεάτια στους δρόμους, κάδοι κατεστραμμένοι και άπλυτοι. Αφίσες σε τοίχους και κολώνες. Η καθαριότητα νοσεί τόσο στο επίπεδο υποδομών και απορριμματοφόρων όσο και σε επίπεδο στελέχωσης, σύγχρονων μέσων αποκομιδής και ενημέρωσης όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού και ανταπόκρισης στις νέες ανάγκες.

Αντίθετα ο Βασίλης Αϊβαλής και η «Πάτρα- Σπουδαία και πάλι» έχει δεσμευτεί ότι η καθαριότητα είναι άμεση προτεραιότητα. Ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας Καθαριότητας στο μέγιστο βαθμό και βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων με τεχνολογικά μέσα και πόρους. Συντάσσουμε Σχέδιο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης. Καμία γειτονιά βρώμικη. Καθαρίζουμε και πλένουμε με πρόγραμμα κάθε γωνιά της πόλης. Αντικαθιστούμε τους σπασμένους κάδους. Αναδιοργανώνουμε το δίκτυο κάδων, ώστε να μην προκαλούν αισθητική όχληση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Υπογειοποιούμε κάδους στα εμπορικά κέντρα όλων των Δημοτικών Ενοτήτων. Αγοράζουμε press–containers για μείωση του όγκου των απορριμμάτων με αποτέλεσμα την ταχύτερη αποκομιδή μέσω της βελτιστοποίησης των δρομολογίων . Επανασχεδιάζουμε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων μέσω γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών και ειδική εφαρμογή για όλους τους δημότες, ώστε να γνωρίζουν πότε γίνεται η αποκομιδή. Εφαρμόζουμε πρόγραμμα συλλογής ειδικών ρευμάτων με ραντεβού, σε εμπορικές περιοχές και σε περιοχές εστίασης. Εφαρμόζουμε Έξυπνα συστήματα Συλλογής Απορριμμάτων με Σύγχρονα Πράσινα Σημεία και Γωνιές Ανακύκλωσης για χωριστή συλλογή Πλαστικού, Χαρτιού, Μετάλλου και Γυαλιού.  Eφαρμόζουμε πρόγραμμα αποκομιδής σκουπιδιών με ραντεβού για τις επιχειρήσεις. Δωρεάν διανομή κάδων οικιακής κομποστοποίησης στα νοικοκυριά που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και τοποθέτηση καφέ κάδου σε κάθε γειτονιά. Δημιουργούμε Παρατηρητήριο Κυκλικής Οικονομίας με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς. Οι κάδοι θα πλένονται και θα απολυμαίνονται μια φορά την εβδομάδα, συστηματοποιούμε τον διαχωρισμό των απορριμμάτων ανά ρεύμα αποβλήτων, δρομολογούμε τα απορριμματοφόρα σε ώρες που δεν ενοχλούν την κυκλοφορία. Σε δεύτερο χρόνο ανασχεδιάζουμε συνολικά το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων και κατανομής των δημοτικών τελών, στη βάση της φιλοσοφίας «πληρώνω όσο πετάω, ούτε ευρώ παραπάνω, κερδίζω όσο ανακυκλώνω».

2. Δεν βοήθησε στη βελτίωση του κυκλοφοριακού

Η κατάσταση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης είναι ασφυκτική. η Πάτρα δεν έχει έναν οργανωμένο σχεδιασμό, έστω και για βασικά θέματα της πόλης στον τομέα των μεταφορών, της κυκλοφορίας και της διασύνδεσης.

Η παράταξή μας “ΠΑΤΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ” θεωρει ότι οι μετακινήσεις είναι μια ζωογόνος λειτουργία της πόλης και μια ανθρώπινη δραστηριότητα που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί όρο επιβίωσης για την πόλη μας και τους κατοίκους της, διότι ουσιαστικά ταυτίζεται με την εξασφάλιση σε κάθε πολίτη του δικαιώματος να μετακινείται στην πόλη με ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον. Οι πολίτες δικαιούνται να έχουν εναλλακτικές επιλογές και να βρίσκουν εύκολη προσπέλαση σε κάθε σημείο της πόλης. Οι μετακινήσεις και ιδιαίτερα αυτές που πραγματοποιούνται με ανθρώπινη ενέργεια αποτελούν εγγύηση ζωντάνιας της πόλης και τόνωσης της τοπικής οικονομίας. Για μας η σειρά προτεραιότητας στις μετακινήσεις είναι: ο πεζός, ο ποδηλάτης, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το δίκυκλο, το αυτοκίνητο. 

H επιτάχυνση της εφαρμογής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης πηγής χρηματοδότησης είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει ορατή βελτίωση της ποιότητας ζωής και ικανοποίηση των αναγκών τόσο του παρόντος όσο και του μέλλοντος για την κινητικότητα των πολιτών και τη μεταφορά των αγαθών.

Ιδρύουμε Γραφείο Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών στο Δήμο για την υποδοχή και επεξεργασία προτάσεων φορέων, την προετοιμασία, μελέτη και εφαρμογή έργων, δράσεων και ρυθμίσεων σχετικών με τη λειτουργία του αστικού οδικού δικτύου.

Διεκδικούμε κατά προτεραιότητα την θεσμοθετημένη χρηματοδότηση των δημόσιων συγκοινωνιών από κρατικούς πόρους. Δεν είναι δυνατόν να επιδοτούνται μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Προωθούμε το πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων διαβάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Εντάσσουμε στο στρατηγικό μας σχεδιασμό της επέκτασης του προαστιακού ως σιδηρόδρομου πόλης (Τραμ) με τη δημιουργία δυο κεντρικών κάθετων αξόνων για τη διασύνδεση του αστικού ιστού της Πάτρας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο και το Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας.

3. Δεν βοήθησε για την τουριστική εικόνα της πόλης

Η εικόνα του δημάρχου που στην μεγαλύτερη ημέρα της πόλης την εορτή του Πολιούχου της, απουσίαζε στα Γιάννενα,  θα τον κατατρέχει μια ζωή. Το περιστατικό αυτό θα είχε μια…άλλη έκταση βεβαίως εάν στην πόλη οι τουρίστες είχαν ενημέρωση και καθοδήγηση τι μπορούν να κάνουν τι να επισκεφτούν, εάν δεν έβλεπαν κατεστραμμένους και αποκρουστικούς όλους τους δημόσιους χώρους υγιεινής και τα πάρκα. Σήμερα η πόλη με την παντελή απουσία τουριστικής δομής της ελκύει κυρίως ανθρώπους που την αξιοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού τους, χωρίς να μπορεί εύκολα να τους «κρατήσει» ως μελλοντικούς δυνητικούς επισκέπτες.

Ειδικα τα τελευταια χρονια, παρατηρειται εντονα το φαινόμενο, ερασιτεχνες Πατρινοι αθλητες (δρομεις, ποδηλατες, κτλ.), να προτιμουν να συμμετεχουν σε αθλητικα events-αγωνες άλλων επαρχιακών (γειτονικών & μη) πολεων, λογω αφενός μεν ΑΡΤΙΟΤΕΡΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ απο τους εκει Δημους, και αφετέρου ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ EVENTS-ΑΓΩΝΩΝ κατα τη διαρκεια του ετους, σε σχεση με την Πατρα. Δεν είναι τυχαίο μαλιστα ότι στο πρόσφατο –μολις προ ημερών- run Greece στην Πάτρα, εγκατέλειψαν την πόλη οι ερασιτέχνες αθλητές για τα Γιαννενα οπου διεξαγετο την ίδια ημέρα το IOANNINA LAKE RUN καθόσον στα Γιαννενα έχουν καλύτερη διοργάνωση!

Στην «Πάτρα- Σπουδαία και πάλι» οραματιζόμαστε την πόλη μας ως τουριστικό και εμπορικό κέντρο, μεταφορικό κόμβο. Στο πρόγραμμά μας έχουμε 10 συνολικά προτάσεις - δράσεις στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και τουρισμού πέρα από το αυτονόητο που είναι η κατασκευή νέων δημόσιων χώρων υγιεινής. 

1η Δράση: Θεσμοθέτηση Αντιδημαρχίας Τουρισμού, 2η Δράση: Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού για την Πάτρα, 3η Δράση: Ενίσχυση Τουρισμού με την Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου, 4η Δράση: Ενίσχυση υποδομών πρόσβασης στα κυριότερα αξιοθέατα της Πάτρας καθώς και στους χώρους πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, 5η Δράση: Δημιουργία και ανάδειξη διαδρομών θεματικού ενδιαφέροντος, 6η Δράση: Δημιουργία Δικτύου Ποδηλατοδρόμων στον αστικό Ιστό της Πόλης για χρήση συμβατικού και ηλεκτρικού ποδηλάτου, 7η Δράση: Τουριστικά Αξιοθέατα και Δημιουργία σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού, 8η Δράση: Δημιουργία Σύγχρονου Συνεδριακού – Εκθεσιακού Κέντρου, 9η Δράση: Συμμετοχή της Πάτρας σε Ελληνικά και Διεθνή Δίκτυα πόλεων, 10η Δράση: Πληροφορίες για την πόλη της Πάτρας σε Τουριστικούς Οδηγούς παγκόσμιας εμβέλειας

Ενδεικτικά προτείνουμε την επένδυση στον Ναυτικό Τουρισμό, στην εστιασμένη προβολή και προώθηση του Λιμένα Πατρών, στον Πολιτιστικό και Θρησκευτικό Τουρισμό, προώθηση και ανάδειξη της Πάτρας  ως City Break προορισμού, συντήρηση υφιστάμενων και χάραξη νέων πεζοπορικών και ποδηλατικών μονοπατιών και τέλος αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου για προσέλκυση διεθνών event και αθλητικών δραστηριοτήτων διεθνούς απήχησης, όπως αεροπορικά ακροβατικά σμήνη (π.χ. Red Arrows), αγώνες δρόμου, ναυταθλητικοί αγώνες, αεροπορικοί αγώνες (Air Race), αγώνες Beach Volley και Beach Soccer, ποδηλατικοί αγώνες κ.ά. 

4. Δεν προχώρησε κανένα μεγάλο έργο

Η απερχόμενη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ τα μόνα μεγάλα έργα που έκανε την τελευταία 4ετία της ήταν…. μια ξύλινη πεζογέφυρα στο έλος της Αγυιάς (στο βωμό της οποίας θυσιάστηκε η πρότερη λειτουργικότητα ως χώρος άθλησης του άλσους Τσιμιγκάτου).. και έναν ημιτελή ποδηλατόδρομο στην  Όθωνος-Αμαλίας περιορίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων από 3 λωρίδες…σε 2!!   Σχεδόν κανένας σχεδιασμός για μεγάλα έργα, καμία ώριμη μελέτη για την ερχόμενη πενταετία, καμία συνέχεια και παρακαταθήκη από το παρελθόν. Αλήθεια, πείτε μου έναν δρόμο που διένοιξε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή τα τελευταία 9 χρόνια? 

Συνολικά πάνω από 20 μεγάλα έργα βρίσκονται στο πρόγραμμα της «Πάτρα- Σπουδαία και πάλι».

Ανάδειξη της Πάτρας ως Κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, Ανάδειξη Λιμένα Πατρών σε επιβατικό και εμπορευματικό κόμβο αξιοποιώντας τη στρατηγική γεωγραφική του θέση, μετασχηματίζοντάς το σε ευρύτερο διαμετακομιστικό κέντρο της δυτικής πύλης της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Διασύνδεση της Πάτρας μέσω σύγχρονου, ασφαλούς και γρήγορου σιδηρόδρομου με την υπόλοιπη Ελλάδα, εξασφαλίζοντας την ύπαρξη του προαστιακού σιδηρόδρομου για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και τη διασύνδεση του αστικού ιστού με τα προάστια της πόλης. Κεντρικός μας στόχος η επιτάχυνση του σχεδιασμού και η ολοκλήρωση των έργων του σιδηρόδρομου στον Δήμο Πατρέων με την καλύτερη δυνατή διέλευση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αφού αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για την ευρύτερη περιοχή και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη συνολική αναβάθμιση του λιμένα Πατρών. Εκσυγχρονισμός υποδομών συνδυασμένων μεταφορών και δημιουργία εμπορευματικού και διαμετακομιστικού κέντρου με επίκεντρο το νέο λιμάνι της Πάτρας. Διάνοιξη δρόμων για αποσυμφόρηση των συνοικιών (πχ της Γοργοποτάμου).  Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των χερσαίων και λιμενικών εγκαταστάσεων της μαρίνας της Πάτρας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών. Η αναβάθμιση των υφιστάμενων και η ανάπτυξη νέων υποδομών για την εξυπηρέτηση τουριστικών σκαφών θα δημιουργήσει τουριστική κινητικότητα στη περιοχή μας. Διασύνδεση του Δήμου Πατρέων με περιφερειακά αεροδρόμια, όπως του Αράξου, για την προσέλκυση επισκεπτών. Ο Δήμος Πατρέων πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή για την ανάδειξή του σε κέντρο της τουριστικής κίνησης. Γιατί η Πάτρα είναι η αφετηρία και ο προορισμός. Ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την Πάτρα και Παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εκσυγχρονισμός του στόλου οχημάτων και ενίσχυση του δικτύου ποδηλατοδρόμων της πόλης. Εγκατάσταση δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Πρόταση της παράταξης είναι η προετοιμασία του Δήμου για την ηλεκτρική «εποχή» στις μετακινήσεις, η οποία είναι πολύ κοντά μας. Προτείνεται ο Δήμος να ετοιμάσει τις απαραίτητες υποδομές για την κυκλοφορία και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων όπως: Δημιουργία χώρων στάθμευσης, Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και των μεταφορών, Δημιουργία δημοτικού δικτύου φορτιστών, Μικρά αιολικά πάρκα μιας 1-2 μικρών ανεμογεννητριών μέσα σε παραγωγικές μονάδες, Έμφαση στην παραγωγή ΑΠΕ πάνω στα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, Μικρά περιαστικά πάρκα ΑΠΕ στα πλαίσια ενεργειακών κοινοτήτων και ΜΜΕ, Πιλοτικές υποδομές για χρήση υδρογόνου σε δημοτικά κτίρια ή οχήματα. 

– Επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης του παραλιακού μετώπου με ανεμπόδιστη επικοινωνία με τον αστικό ιστό της πόλης λαμβάνοντας υπόψη χώρους αναψυχής, αθλητισμού και ψυχαγωγίας προς όφελος των πολιτών.

– Αξιοποίηση και ανάδειξη του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου της πόλης, του Δασυλλίου.

– Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των χερσαίων και λιμενικών εγκαταστάσεων της μαρίνας της Πάτρας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών.

– Συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας για επανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών, αναβάθμιση των τερματικών σταθμών των αστικών συγκοινωνιών και των στάσεων και διασύνδεση του αστικού ιστού με σημεία – τοπόσημα της περιοχής μας.

– Λήψη μέτρων για την παραχώρηση προτεραιότητας στη δημόσια συγκοινωνία.

– Καταγραφή του δικτύου πεζοδρομίων σε όλες τις περιοχές του Δήμου Πατρέων για την ανάδειξη των προβληματικών σημείων και τη δημιουργία χρονοδιαγράμματος επεμβάσεων.

– Σχεδιασμός «έξυπνων» θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ με εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης και «έξυπνων» στάσεων λεωφορείων προσβάσιμων από όλους.

– Επανασχεδιασμός της σήμανσης. Η πόλη είναι γεμάτη με πινακίδες που κανείς οδηγός και πεζός δεν τις προσέχει.

–Διασύνδεση του Δήμου Πατρέων με περιφερειακά αεροδρόμια, όπως του Αράξου.

– Υποστήριξη της επιτάχυνσης των διαδικασιών δημιουργίας υδατοδρομίου και εμπορευματικού και διαμετακομιστικού κέντρου με επίκεντρο το νέο λιμάνι της Πάτρας.

 Κατασκευή κυκλικών κόμβων σε κρίσιμα σημεία της πόλης.

5. Θεωρεί το τρένο, εχθρό της πόλης 

Το μεγαλύτερο «φιάσκο» της απερχόμενης διοίκησης. Με ανύπαρκτα σενάρια, έωλα επιχειρήματα, τρελά προσχήματα και λέγοντας ένα κάρο ψέματα στους Πατρινούς, βρήκε ένα αφήγημα-φάντασμα για την έλευση του τρένου στην Πάτρα με σκοπό να συντηρεί αυτό που κατά τις γραφές του, το ΚΚΕ κάνει πάντα: «να βρούμε ανεμόμυλους να πολεμήσουμε σαν άλλοι Δον Κιχώτες»  .

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση για εμένα προσωπικά αλλά και για την «Πάτρα- Σπουδαία και πάλι» από την έλευση του τρένου στην Πάτρα το γρηγορότερο δυνατό.. 

Οι πολίτες δικαιούνται να ξερουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές . το ζητουμενο είναι να έρθει το τρένο και να συνδεθεί η πόλη μας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν θα συνεχίσω περαιτέρω σε αυτό. Οι τεκμηριωμένες απόψεις μου και οι γνώσεις μου, γνωστές σε όλες και όλους. 

6. Δεν πρόσθεσε πράσινο

Για την ακρίβεια η απερχόμενη διοίκηση μείωσε κατά πολύ το πράσινο στην Πάτρα. 

Η «Πάτρα- Σπουδαία και πάλι» δεσμεύτηκε να ενεργοποιήσει όλες τις διαδικασίες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να καταστεί η πόλη περισσότερο βιώσιμη, πράσινη και θωρακισμένη από την κλιματική κρίση. Η αύξηση του αστικού πρασίνου θα συνεισφέρει στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επικίνδυνων ρύπων. «Αυξάνουμε το οξυγόνο, μειώνουμε τη θερμοκρασία» είναι το σύνθημά μας.

Συγκεκριμένα δεσμευόμαστε για: Αύξηση της φυτοκάλυψης στην πλατεία Γεωργίου, ως εμβληματική πλατεία της πόλης, σε συνδυασμό με υποδομές σκίασης. Ωρίμανση και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου αύξησης των αστικών χώρων πρασίνου μέσω δενδροφυτεύσεων και ήπιων παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωσή της. Αξιοποίηση των προτάσεων της Μελέτης Αστικών Δενδροφυτεύσεων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Ανάληψη πρωτοβουλίας για συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού παρεμβάσεων για τη βελτίωση του μικροκλίματος στον αστικό ιστό. Δημιουργία «πάρκων τσέπης» για τη διαφύλαξη των χώρων που έχουν χαρακτηριστεί ως πλατείες από πιθανή μελλοντική αλλαγή χρήσης. Συνεργασία με κινήσεις πολιτών και σχολείων με στόχο την εφαρμογή δράσεων υιοθεσίας δέντρων και ανοιχτών χώρων. Ανάδειξη των υφιστάμενων σιντριβανιών στις πλατείες της πόλης και δημιουργία νέων. Αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών για την άρδευση δημόσιων χώρων πρασίνου. Κλάδεμα δέντρων και συντήρηση πρασίνου, σύμφωνα με σαφείς και αυστηρές οδηγίες διαφοροποιημένες ανάλογα με την εποχή, τις ανάγκες και το είδος του δέντρου. Αναβάθμιση/αξιοποίηση του άλσους του Δασυλλίου. Ανάδειξη του Δασυλλίου ως περιαστικό πνεύμονα και χώρο αναψυχής. Εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση των διαβρώσεων στα επικλινή εδάφη των δύο αλσυλλίων (Δασυλλίου και Γηροκομείου) σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της βλάστησής τους.

Δημιουργία περιαστικών και οικολογικών πάρκων. Διαμόρφωση και ανάπλαση της περιοχής του Ριγανόκαμπου με στόχο τη δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής στην ανατολικό τομέα της πόλης.

Προστασία της φυσικής διαμόρφωσης της περιοχής προστασίας εκβολών Χαράδρου και του Πλατανόδασους, όχι απλά ως χώρο πρασίνου αλλά και ως χώρο ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας.

Ολοκληρωμένη διαχείριση Παναχαϊκού όρους με σχέδιο διαχείρισης και πυροπροστασίας.

Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση παραμέτρων φυσικού περιβάλλοντος σε αέρα και νερό. Συνεργασία με Πανεπιστήμιο και ερευνητικούς φορείς.

Αξιοποίηση της συμμετοχής της Πάτρας στο πρόγραμμα Intelligent Cities Challenge 2.0 με αντικείμενο τη δημιουργία «Τοπικού Πράσινου Συμφώνου» (Local Green Deal) μέσω της συνεργασίας, απόκτησης τεχνογνωσίας και εφαρμογής καλών πρακτικών από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για την επόμενη διετία.

7. Κατάληψη του δημόσιου χώρου

Η απερχόμενη διοίκηση υποσχέθηκε να βάλει τάξη στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων αλλά στην πράξη απέτυχε. Μιλώντας με τους πολίτες μας αναφέρουν ότι έχουν κουραστεί από τις ίδιες και διαχρονικές υποσχέσεις. Διαπιστώνεται και δίκαια μια έλλειψη εμπιστοσύνης.

Εμείς θα το αλλάξουμε. Καθώς οι αποφάσεις μας θα έχουν ένα στρατηγικό σχεδιασμό, με αξιόπιστα δεδομένα και με διαφάνεια. Όπως αναφέρουμε στο πρόγραμμά μας «Επανεξετάζουμε, διορθώνουμε και ανασχεδιάζουμε τον δημόσιο χώρο, ώστε να γίνει πιο φιλικός και πιο ασφαλής, από τη σκοπιά του πεζού, του ηλικιωμένου, του ατόμου με μειωμένη κινητικότητα, του παιδιού, του ποδηλάτη, του τυφλού, του χρήστη αμαξιδίου ή παιδικού καροτσιού. Θέλουμε τη Πάτρα μια πόλη που «περπατιέται», με άνεση, με ασφάλεια, με ευχαρίστηση».

8. Δεν σεβάστηκε τους εργαζομένους

Ποιος δεν αναζητά συμμάχους σε μια ομαδική δουλειά όπως είναι η διοίκηση ενός δήμου;  Ο απερχόμενος δήμαρχος εγκαθίδρυσε ένα άτυπο ιερατείο στον τρίτο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου όπου έστειλε το μήνυμα παντού «ή μαζί μας ή εναντίον μας». Εκδικητικές συμπεριφορές, μεταφορές συνδικαλιστών σε κοντέινερ για να εργάζονται, υποβαθμίσεις και παράλογες απαιτήσεις. Τα τοπικά συμβούλια εισηγούνταν τεχνικά προγράμματα, ο Δήμος έκανε ό,τι ο Περισσός του έλεγε…

Εμείς υποσχόμαστε Διαφάνεια, λογοδοσία και ανοικτή διαχείριση. Αυτό είναι το νέο μοντέλο διοίκησης που θα φέρουμε στην πόλη. Γιατί οι πολίτες είναι συνυπεύθυνοι και  πρέπει να ξέρουν. Με σύμμαχους τους εργαζόμενους. Με τους δημότες πρωταγωνιστές.

9. Αδιαφόρησε για τους θεσμούς

Η μεγαλύτερη απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου από τον ίδιο τον απερχόμενο δήμαρχο Πάτρας αποδείχθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Εμφανιζόταν μόνο για να κάνει την τοποθέτησή του και έφευγε. Δεν άκουγε τους πολιτικούς του αντιπάλους ούτε τους πολίτες που ήθελαν να τοποθετηθούν στο κορυφαίο όργανο του δήμου. Χαρακτήρισε πρεσβευτές ξένων χωρών persona non grata για την πόλη μας.. 

Για τον μελλοντικό δήμαρχο της πόλης Βασίλη Αϊβαλή και την δημοτική ομάδα της παράταξης οι πολίτες θα έχουν πάντα βήμα στα δημοτικά συμβούλια να εκθέτουν τις απόψεις τους, θα υπάρχει ειλικρινής διαβούλευση με την αντιπολίτευση αναζητώντας ευρύτατες συναινέσεις για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της πόλης.

10. Δεν έμεινε ανεξάρτητος

Η ανεξαρτησία ενός δημάρχου από τα κόμματα είναι προνόμιο για μια δημοτική αρχή. 

Που δεν θα μπει στον πειρασμό της ζυγαριάς της κομματικής επιταγής με τα θέλω των δημοτών. Για κακή τύχη της Πάτρας ο απερχόμενος δήμαρχος δεν ήταν Δήμαρχος Πατρέων αλλά στέλεχος του ΚΚΕ που επι 9 ολόκληρα χρόνια αδιαφόρησε για το μπράβο των Πατρινών αλλά επιζητούσε το μπράβο του Περισσου. Και σήμερα ψέγει στο Τικ Τοκ τους Πατρινούς για την άποψη που έχουν για αυτόν.

Ο Βασίλης Αιβαλής δηλώνει ανεξάρτητος και θα διοικήσει ως ανεξάρτητος. Κανένας από την «Πάτρα Σπουδαία και πάλι» δεν έκρυβε το πολιτικό του πιστεύω και την καταγωγή του. Όμως το ότι βρισκόμαστε πρόσωπα με πολιτικές καταβολές από την Αριστερά μέχρι την κεντροδεξιά στο ίδιο ψηφοδέλτιο, γίνεται γιατί για εμάς έχει προτεραιότητα η Πάτρα.

Γιατί ένας Δήμος διοικείται από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την Εκτελεστική Επιτροπή και τον Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος οφείλει να προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, να κατευθύνει τις δράσεις του Δήμου για την ανάπτυξη και να εξασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα

10+1 ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται αυτή τη σπουδαία κληρονομιά μάλλον διεκπεραιωτικά και με σαφή έλλειψη καρναβαλικού οράματος. Αλήθεια, εάν ήταν στο χέρι του Δημάρχου Πελετίδη, ποιος πιστεύει ότι δεν θα το καταργούσε τελείως; Αλήθεια, ποιος έχει ξεχάσει ότι είχε προτείνει να γίνει Καρναβάλι…. το καλοκαίρι ; Αλήθεια ποιος από τους Πατρινούς Καρναβαλιστές, μπορεί να ξεχάσει… τις αλήστου μνήμης τελετές έναρξης των Πατρινών Καρναβαλιών, με κάτι τυχάρπαστους καλλιτέχνες που έκαναν το συγκεντρωμένο πλήθος να γιουχάρει και που μόνο οι της Δημοτικής Αρχής χειροκρότησαν?   

Τα τελευταία χρόνια, το καρναβάλι έχει περιοριστεί σε μόνο ένα Σαββατοκύριακο και αυτό χάρις σε πρωτοβουλίες των πολιτών της Πάτρας.

Φτάνει.

Η στρατηγική της παράταξης μας στοχεύει στην ανάκτηση και προβολή της καρναβαλικής ταυτότητας της Πάτρας στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, μέσω ενός στοχευμένου και οριοθετημένου πλαισίου δράσεων με τη σύμπραξη όλου του υφιστάμενου αλλά και δυνητικά εμπλεκόμενου δυναμικού της πόλης.

Προτείνουμε: 

Ανάδειξη της Πάτρας ως Μητροπολιτικό Κέντρο Καρναβαλιού της Ελλάδας δημιουργώντας νέους θεσμούς και εξαγώγιμα προϊόντα. Δημιουργία τοποσήμων και σημείων αναφοράς στην πόλη, τα οποία θα είναι επισκέψιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και θα ενισχύουν το καρναβαλικό προφίλ της Πάτρας προς όφελός της. Διεύρυνση της Καρναβαλικής περιόδου αλλά και των εκτός καρναβαλικής περιόδου δράσεων, δημιουργώντας νέες εκδηλώσεις και γεγονότα προς αυτή την κατεύθυνση. Επανένταξη στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Καρναβαλικών Πόλεων (FECC). Σύσταση Ένωσης Καρναβαλικών Πόλεων της Ελλάδας με πρωτοβουλία της Πάτρας, με στόχο τη διασύνδεση και συνεργασία με τα υπόλοιπα Ελληνικά Καρναβάλια. Επαναφορά των ανταλλαγών με άλλα καρναβάλια της Ευρώπης και του Κόσμου και ανάπτυξη πολιτιστικών δεσμών. Συμμετοχή του Πατρινού Καρναβαλιού ως Πολιτιστικό Γεγονός σε Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις. Αξιολόγηση και αξιοποίηση Μελετών, Ημερίδων και Εργασιών για τη συνολική του βελτίωση. Κατάρτιση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σχεδιασμού και τεχνικών προδιαγραφών των κινήσεων για την προετοιμασία της Καρναβαλικής περιόδου (π.χ. Θέμα Πατρινού Καρναβαλιού, χρόνος επιλογής αφίσας και προωθητικού υλικού, έγκαιρος σχεδιασμός προγράμματος).

Ετήσιος δημόσιος απολογισμός με φορείς και πληρώματα μετά το τέλος της Καρναβαλικής περιόδου, με στόχο τη βελτίωση του μελλοντικού σχεδιασμού.

Συνέργειες με τοπικές επιχειρήσεις και παροχή κινήτρων (π.χ. χρήση εμπορικού σήματος – ονόματος) με σκοπό τη δημιουργία προϊόντων και νέων υπηρεσιών με στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Σύμπραξη και συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Πλοία, Λεωφορεία, Τρένα κ.ά.) με σκοπό την προώθηση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων της Πάτρας, με σταθερή συχνότητα και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εκθέσεις και χώροι προβολής καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, παρέχοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της Πάτρας να γνωρίσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Πατρινού Καρναβαλιού (π.χ. Δημόσιος χώρος, Λιμάνι, Υπεραστικό ΚΤΕΛ).

Πλήρης αξιοποίηση του χώρου των Παλαιών Σφαγείων, ως κέντρο δημιουργίας, μετάδοσης τεχνογνωσίας και προβολής του Καρναβαλιού.

Αναβάθμιση του Καρναβαλικού Εργαστηρίου και της λειτουργίας του, με σκοπό την αξιοποίησή του όλο το χρόνο και τη δημιουργία προωθητικού υλικού για εμπορική χρήση προς όφελος του Πατρινού Καρναβαλιού.

Φίλες και Φίλοι,

Δεν είναι επίτευγμα για μια σύγχρονη πόλη, οι σημειακές ασφαλτοστρώσεις, οι σημειακές αναπλάσεις, τα πυροτεχνήματα στο Καρναβάλι, οι πορείες εναντίωσης σε κεντρικές πολιτικές αποφάσεις, οι διαδηλώσεις ή ένας ημιτελής και μη ασφαλής ποδηλατοδρόμος.

Ως εδώ…

Θέλουμε μια Πάτρα σύγχρονη, λειτουργική, όμορφη, καθαρή, μια Πατρα Πρωταγωνίστρια παντού!

Ζητάω να με στηρίξετε σε αυτή μου την προσπάθεια, για να μπορέσω να συνδράμω αποτελεσματικά στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας. 

Θα είναι τιμή μου να με επιλέξετε μεταξύ άξιων συνυποψηφίων και να μου δώσετε την δυνατότητα να συμμετέχω στο νέο Δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, για να προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου και να συνεργαστώ και με ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις αντιλήψεις και θέσεις αλλά με έναν κοινό στόχο. Έναν Δήμο Πατρέων εξωστρεφή, σύγχρονο, δημιουργικό, ανοιχτό σε συνεργασίες με τους φορείς της ευρύτερης περιοχής μας προς όφελος των πολιτών, ένα Δήμο Πατρέων που θα βελτιώνει την καθημερινότητα των δημοτών του και των επισκεπτών του, με διάλογο, διαβούλευση και λογοδοσία στους δημότες του.

Για να πάει η Πάτρα….τρένο!

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ