Εμβολιασμός: Οι προτεραιότητες του φθινοπώρου

Σε εγρήγορση για το επερχόμενο κύμα γρίπης το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι οι υγειονομικές αρχές. Τα δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο και ειδικότερα από την Αυστραλία δείχνουν εκτεταμένη διασπορά των ιών της γρίπης και πολλά κρούσματα στα παιδιά. Το εφετινό χειμερινό «κύμα», ωστόσο, μοιάζει να είναι λιγότερο «ισχυρό» σε σύγκριση με πέρυσι, όταν η πληθυσμιακή ανοσία έναντι της γρίπης είχε πέσει, με αποτέλεσμα η γρίπη να εμφανιστεί νωρίτερα και με μεγάλη ένταση.

Τα στοιχεία από το νότιο ημισφαίριο δίνουν το «στίγμα» σε σχέση για το τι ακολουθεί στην Ευρώπη, με τους ειδικούς να περιμένουν μια παρόμοια κατάσταση. Η επιδημιολογική καμπύλη της Αυστραλίας είναι πολύ πιο… χαμηλά εφέτος. Επίσης, είναι μετατοπισμένη χρονικά πιο κοντά σε ό,τι επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα στο 2019, το έτος πριν την πανδημία.

Όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι η γρίπη εφέτος δεν απασχολεί τα υγειονομικά συστήματα του νότιου ημισφαιρίου. Αντίθετα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, από τότε που ξεκίνησε η περίοδος γρίπης του 2023, τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το 80% των ατόμων που εισήχθησαν σε νοσοκομεία στην Αυστραλία.

Όμως, τα κυκλοφορούντα στελέχη της γρίπης δε φαίνεται να είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με άλλα χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία. Στα νοσοκομεία της Αυστραλίας, ο αριθμός των εισαγωγών σε ΜΕΘ είναι παρόμοιος συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εφετινά στελέχη είναι πιο πιθανό να μολύνουν παιδιά σε σχέση με ενήλικες.

Πόσοι εμβολιάζονται κατά της γρίπης στην Ελλάδα

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως το βασικό μέσο πρόληψης κατά της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, την περυσινή περίοδο (2022-2023) εμβολιάστηκαν με το αντιγριπικό εμβόλιο 3.028.000 πολίτες στη χώρα μας, ενώ την περίοδο 2021 – 2022 είχαν εμβολιαστεί 3.258.000 πολίτες. Πέρυσι, επομένως, καταγράφηκε μικρή μείωση στον αριθμό των ατόμων που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης. Για την επερχόμενη εμβολιαστική περίοδο αναμένεται να φτάσουν στα ιδιωτικά φαρμακεία περί τα 3,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια, με την έναρξη του εμβολιασμού να τοποθετείται χρονικά στις αρχές Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κάθε χρόνο απευθύνει ισχυρή σύσταση αντιγριπικού εμβολιασμού για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, επαγγελματίες υγείας, όσους διαμένουν και εργάζονται σε κλειστές δομές, για παράδειγμα δομές φροντίδας ηλικιωμένων, οικοτροφεία, στρατόπεδα, κ.ά.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί ισχυρή «ασπίδα» για να μην παρουσιάσουν επιπλοκές άνθρωποι που είναι ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, και να μην προκληθεί πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που ήδη παρουσιάζει ήπια επιβάρυνση σε νοσηλείες σε απλές κλίνες λόγω της έξαρσης της πανδημίας υπό την παραλλαγή «Eris». Μάλιστα, οι γιατροί σημειώνουν ότι εφόσον δεν υπάρχουν μέτρα περιορισμού της πανδημίας, η εποχική γρίπη μπορεί να διαγράψει μια επιδημιολογική πορεία παρόμοια με αυτή των ετών πριν τον κορωνοϊό, όταν τα νοσοκομεία και ειδικά οι ΜΕΘ πιέζονταν από τις νοσηλείες στην «καρδιά του χειμώνα».

ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ