Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για το νέο κτίριο του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στην Πάτρα

Για τη στέγαση του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων

Με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά ξεκινά η κατασκευή του νέου κτηρίου του Αθηνά, σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Πάτρα για τη στέγαση του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του ΕΚ Αθηνά.

Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη και του Προέδρου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Γιάννη Εμίρη, παρουσία του Διευθυντή του ΙΝΒΙΣ, Χρυσόστομου Στύλιου. 

Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί δίπλα στο Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας, με στόχο να στεγάσει το σύνολο του προσωπικού και τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων του ΕΚ Αθηνά, ενώ θα περιλαμβάνει και τις αναγκαίες εργαστηριακές υποδομές. Το νέο κτήριο θα αποτελέσει πρότυπο σε ότι αφορά στις σύγχρονες τάσεις κατασκευής βιοκλιματικών και ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων, ενσωματώνοντας και τις αντίστοιχες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, που σχετίζονται με την αυτοματοποίηση και τον έλεγχο / διαχείριση κτηρίων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση, τεχνολογίες που αποτελούν βασικό ερευνητικό άξονα του ΙΝΒΙΣ. Το νέο κτήριο περιλαμβάνει τόσο πειραματικά όσο και επιδεικτικά εργαστήρια, καθώς και εργαστήρια τύπου Living-Labs, που θα προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες παραγωγής καινοτόμων ερευνητικών και τεχνολογικών αποτελεσμάτων καθώς, επίσης, μελέτης και επίδειξης νέων τεχνολογιών, γεγονός που θα αποτελέσει εφαλτήριο για περαιτέρω βελτίωση της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στην ΠΔΕ.

apo_dexia_nektarios_farmakis_hrysostomos_stylios.jpg

«Με ιδιαίτερη χαρά συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός έργου που δυναμώνει και πολλαπλασιάζει τις επιστημονικές και ερευνητικές υποδομές του τόπου μας και που συμβάλλει ισχυρά στην μεγέθυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, ο μεγάλος πλούτος της Δυτικής Ελλάδας είναι ο πλούτος των ανθρώπων της και όσα, τα μυαλά και τα χέρια τους, μπορούν να δημιουργήσουν. Εύχομαι τη τάχιστη δυνατή υλοποίηση του έργου και ως Περιφέρεια θα είμαστε παρόντες, έτοιμοι να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.

Ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Γιάννης Εμίρης δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πρόοδο που σημειώνουμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του κτηριακού έργου, και ευχαριστώ θερμά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την καίρια και πολύπλευρη συμβολή της. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για το οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας στην Περιφέρεια, που ανοίγει προοπτικές δράσεων εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας. Οι νέες υποδομές θα υπογραμμίσουν την σημαντική πορεία ανάπτυξης του Ε.Κ. Αθηνά τα τελευταία χρόνια, θα ενισχύσουν την περιφερειακή του διάσταση, ενώ θα τονώσουν τις συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς ανώτατης εκπαίδευσης, έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας». 

«Με το νέο κτήριο ολοκληρώνεται μια μακροχρόνια και επίμονη προσπάθεια όλων των διατελεσάντων Διευθυντών του ΙΝΒΙΣ, καθώς και των ερευνητών του, για την απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων. Από πλευράς μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω την παρούσα και προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και της ΓΓΕΚ για την υποστήριξη και ένταξη του έργου των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του ΕΚ Αθηνά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και συνολικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που ενέκριναν την Προγραμματική Σύμβαση, καθώς και στη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αχαΐας, η οποία αναλαμβάνει την υποστήριξη και έγκριση των μελετών, όπως και την επίβλεψη της κατασκευής του κτηρίου μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ» αναφέρει ο Διευθυντής του ΙΝΒΙΣ, Χρυσόστομος Στύλιος.

Info

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ιδρύθηκε το 2003 και διαθέτει υποδομές σε Αθήνα, Πάτρα και Ξάνθη. Είναι το μοναδικό Ερευνητικό Κέντρο στην Ελλάδα με αποκλειστικό προσανατολισμό τις Ψηφιακές Επιστήμες και Τεχνολογίες. Αποτελείται από τέσσερα Ινστιτούτα με αντικείμενο δραστηριοποίησης τη Γλώσσα και την Επεξεργασία του Λόγου, τα Βιομηχανικά Συστήματα, τα Πληροφοριακά Συστήματα και τη Ρομποτική αντιστοίχως και από επτά μονάδες με αντικείμενο τους Τεχνολογικούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς, τα Διαστημικά Προγράμματα, τις Περιβαλλοντικές και Δικτυακές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, τη Φαρμακοπληροφορική, την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων και τους Αλγορίθμους και τέλος τη Γυναικεία Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα.

 Το ΙΝΒΙΣ, από το 1998 που ιδρύθηκε, δραστηριοποιείται τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, στην παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων, στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών κυρίως  σε θέματα που άπτονται των τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού των βιομηχανιών, επιχειρήσεων και οργανισμών.


 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ