Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζατε πως θέτουν την καρδιά σε κίνδυνο

Τι αποκαλύπτουν έρευνες

Ήδη ξέρουμε τι ζητά μια υγιής καρδιά: άσκηση, καλή διατροφή, καλή διάθεση και φυσικά τακτικούς ελέγχους υγείας. Αντιστοίχως, γνωρίζουμε τις περισσότερες από τις συνήθειες που μπορούν να την βλάψουν όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και η καθιστική ζωή.

Γιατί λοιπόν οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η υπ’ αριθμόν ένα απειλή για άνδρες και γυναίκες;

Μια αιτία ίσως είναι ο γρήγορος ρυθμός ζωής. Άλλη μια ίσως πάλι είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες κινδύνου από ό,τι φανταζόμαστε, κάποιοι από τους οποίους δεν είναι προφανείς. Ας δούμε λοιπόν σήμερα 5 από αυτούς.

5 απροσδόκητοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

#1 Το υψόμετρο που ζούμε

Παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο από εκείνους που ζουν σε χαμηλό.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μία διαταραχή που περιλαμβάνει την ταυτόχρονη παρουσία παθήσεων υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου σε ένα άτομο.

#2 Η παράλειψη του πρωινού γεύματος

Τα άτομα που τρώνε τακτικά πρωινό τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πρωινού είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία.

Όταν παραλείπουμε αυτό το γεύμα, αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, αυξημένης χοληστερόλης και παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

#3 Το να νιώθουμε άσχημα για το βάρος μας

Το πόσο καλά νιώθουμε για το σώμα μας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να φροντίζουμε την καρδιά μας.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, υπέρβαρες γυναίκες που κατέκριναν τον εαυτό τους για το βάρος τους ή δέχονταν bullying είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεταβολικό σύνδρομο από εκείνες που ένιωθαν καλά με τον εαυτό τους.

#4 Οι φυσικές καταστροφές

Οι φυσικές καταστροφές κάνουν και την καρδιά καθώς φαίνεται να υποφέρει.

Σε παλαιότερη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι εισαγωγές στο Ιατρικό Κέντρο Tulane που σχετίζονταν με καρδιακή προσβολή τριπλασιάστηκαν τη δεκαετία μετά τον τυφώνα Κατρίνα που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005.

Άλλη μελέτη αποκάλυψε μια απότομη αύξηση των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγεακών προβλημάτων τις εβδομάδες μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία το 2011.

Επιπλέον, ανέκδοτες αναφορές υποδηλώνουν ότι ο επίσημος αριθμός θανάτων περιλαμβάνει ανθρώπους που πέθαναν από καρδιακή προσβολή στον απόηχο της καταστροφής του τυφώνα «Μαρία» στο Πουέρτο Ρίκο το 2017.

#5 Οι διακοπές…

Οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή αυξάνονται κατά την περίοδο των διακοπών, σύμφωνα με μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία που έδειξε πως μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπου εκεί έχει ζέστη, υπήρξε αύξηση της τάξεως του 4% στο ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με την καρδιά.

Πολλοί παράγοντες που συνδέονται με τις διακοπές μπορούν να επιβαρύνουν την καρδιά, από την κατανάλωση περισσότερων γλυκών και αλκοόλ μέχρι την αντιμετώπιση μελών της οικογένειας που μας αγχώνουν ή η καθυστέρηση της ιατρικής περίθαλψης ενώ ταξιδεύουμε.

Φυσικά, οι διακοπές έχουν πολλά οφέλη για τη συνολική μας υγεία και ευημερία εφόσον προφανώς φροντίσουμε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και να μην το παρακάνουμε, λένε οι ειδικοί.

 

vita.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ